Ron Gilbert a Maniac Mansionnel és a Monkey Islanddel írta be magát a videojátékok történelmébe, majd miután máig titokzatos módon elhagyta a LucasArtsot, évekig nem hallottunk felőle. Ezért is volt nagy az öröm, amikor csatlakozott a Kickstarter-dominót elindító Double Fine-hoz és bejelentette új játékát, a The Cave-et (adatlapunkon és képeinken), mely annak rendje és módja szerint megjelent. Bár a játékosok meg voltak győződve róla, hogy ez a házasság a mennyben köttetett, Ron Gilbert pár napja bejelentette, hogy elhagyja a céget és saját vállalkozásba kezd. Azonnal felröppentek a találgatások a kiszállása okáról, ám Ron a Eurogamernek gyorsan eloszlatta az összeesküvés-elméleteket.

Ron Gilbert

"Ez nem úgy volt, hogy »hé haver, gyere és csatlakozz a Double Fine-hoz«, hanem úgy, hogy »gyere és készítsd el velünk a The Cave-et«." -- magyarázta Ron, aki régóta Tim Schafer barátja és munkatársa. "Meséltem neki [Timnek] a The Cave-ről, tetszett az ötletem, így azt mondta, hogy csináljam meg náluk. Végig erről az egy játékról szólt a megállapodás. Nem volt hát meglepő, hogy eljöttem. Végig ott motoszkált a fejünkben a dolog."

Gilbert állítása szerint a The Cave még a LucasArtsnál jutott eszébe, de egész eddig nem volt alkalma, hogy kezdjen is vele valamit. A játék egyébként nem egy évig készült, hanem másfél évig: Ronék saját bevallása szerint "el****tak hat hónapot" arra, hogy kiadót találjanak, mert a program nem keltette fel a nagyvállalatok érdeklődését. Végül a PC-n egyre nagyobb szeletet hasító Sega sietett segítségükre. Gilbert és Schafer nem beszélt sokat arról, hogy mi lesz, ha vége a The Cave-nek, így mikor a játék aranylemezre került, Ron nyugodtan búcsút intett.

Hozzáfúzte továbbá, hogy élvezi a független létet, "nomádnak" tartja magát és nem szeretne sokáig egy helyen maradni. Most épp iOS-re fejleszt egy igen hosszú címmel ellátott szerepjátékot -- ez lesz a Scurvy Scallywags in The Voyage to Discover the Ultimate Sea Shanty: A Musical Match-3 Pirate RPG, melyben a DeathSpank társalkotója, Clayton Kauzlaric is közreműködik. A játék "egy-két hónap múlva megjelenik", és egy nagy, hosszú dalt kell végigkomponálni benne. Érdekesen hangzik, reméljük, kellemes fogadtatása lesz. Ron egyébként nem szakított végleg a Double Fine-nal, a jövőben esélyes, hogy visszatér még egy-egy projekt erejéig.

"Nagyon szívesen dolgoznék a Double Fine-nal máskor is. Csodálatos csapat és nagyon jó együttműködni velük. Szuperokosak, szupermód tehetségesek és velük egy utat járni nagyon jó buli lenne. Ha lesz rá lehetőség, biztos jól szórakozunk majd."