Napjaink egyik legnépszerűbb hollywoodi rendezője Sam Mendes (1917), akinek bemutatkozó filmje a mai napig hivatkozási pont sokak számára. Az 1999-es Amerikai szépség egy teljesen új hangon szólalt meg és hitelesen mutatta be a középosztálybeli, öregedő férfiak egzisztenciális problémáit. 

A történet szerint Lester Burnham (Kevin Spacey), átlagos negyvenes férfi, halála után beszámol egyhangú életének viszonylag fordulatos utolsó néhány hetéről, amelynek során még nem volt sejtése, menyire közel már a vég. Egy csinos kertvárosban tengette napjait egy rámenős ingatlanügynök férjeként, illetve a középiskolás Janie apjaként. Családnak nevezett kényszerű együttlétüket Lester méla undorral igyekezett elviselni, míg egy szép napon be nem köszöntött életébe a rég elfeledett szenvedély, amelynek ártatlannak tűnő tárgya nem más, mint Janie 16 éves osztálytársnője, Angela.

amerikai-szepseg.jpg

A rendező néhol bevonja a befogadót a cselekménybe, néhol pedig elidegeníti, ezzel folyamatos párbeszédet tart fent, és kérdéseket állít fel Lester karakterével szemben. A családapa a filmtörténet egyik legellentmondásosabb szereplője, viselkedésének analízise a mai napig vitatott téma szakmai berkekben. Az alkotás szimbólumokkal és rengeteg allegóriával dolgozik (a rózsa, az érintetlen szépség), miközben folyamatosan feszült történetvezetés jellemzi, így egy percig sem unatkoznak még az akciófilmek gyors dramaturgiájához szokott nézők sem. A film érinti a melegség és bizonyos mértékig a pedofília kérdését is, ezzel merész és sokat vitatott elemket is belevisz a cselekménybe, amely a lezárásával egy igazi katartikus filmélményt nyújt.  Aki még nem látta az Amerikai szépséget, annak mindenképpen érdemes vetnie egy pillantást most az HBO GO kínálatára.