Az HBO saját gyártású filmje minden idők egyik legnagyobb Wall Street-i átverésének igaz történetét mutatja be. A Robert De Niro főszereplésével készült alkotás Bernie Madoff üzletember és befektetési tanácsadó lebukását meséli el, aki hírnevét egy éveken keresztül zajló piramisjáték felépítésével és befektetők ezreinek megkárosításával szerezte. 

Barry Levinson filmje szokatlanul objektíven közeledik tárgyához. A Hazugságok mágusának cselekménye lassan, de folyamatosan építi fel a feszültséget, anélkül, hogy bármiféle „hollywoodi” túlzásokba esne. Levinson hozzáállásán kétségtelenül meglátszik a több évtizedes tapasztalat. A Jó reggelt, Vietnám! rendezője nem alkalmaz újító erejű megoldásokat, egy kiszámítható, de mégis tökéletesen felépített alkotásról beszélünk.

hazugsagok-magusa.jpg

De Niro színészi játéka kiegyensúlyozattan, kimérten mutatja be az odaadó családapát, aki a felszínen mutatott álarca mögött egy évtizedeken át húzódó csalást visz véghez. A néző elbizonytalanodik Madoff bűnösségével kapcsolatban, és szimpátiát érez a szereplő iránt annak ellenére, hogy a film objektivitását nem lehet kétségbe vonni. A rendező arra helyezi a hangsúlyt, hogy minél közelebbről megismerjük az embert a csaló mögött. A történet ugyanis nagy részben a karakter fejében zajlik le, mi csak próbálunk felzárkózni, és összerakni a párbeszédekből egy számunkra koherens elbeszélést. Az utóbbi évek talán legjobban sikerült alakítása az öregedő Robert De Niro részéről.