A Netflix az elmúlt időkben igencsak belehúzott a látványos adrenalinbombák készítésébe. Tavaly decemberben például Ryan Reynolds és Michael Bay támogatásával leszállították nekünk a fekete humorban és elborult akciójelenetekben egyaránt dúskáló Six Undergroundot, most pedig elhozták a Marvel-univerzumból ismerős Russo fivérek és Chris Hemsworth nevével fémjelezett Tyler Rake: A kimenekítést is, ami brutálisan hosszú lövöldözéseivel és kegyelmet nem ismerő tempójával próbálja belopni magát az ember szívébe. Lássuk hát, mennyire sikerül ez neki!

tyler-rake-kritika-pposzter.jpg

Drogbárók egymás között

A Tyler Rake: A kimenekítés főhőse nem túl meglepő módon Tyler Rake (Chris Hemsworth), egy pénzért bármire kapható ausztrál zsoldos, aki halálvágya miatt szemrebbenés nélkül vállalja el a legdurvább megbízásokat. Épp ezért akkor sem habozik, mikor felkérik, hogy Banglades legnagyobb drogbárójának karmai közül szabadítsa ki India legnagyobb drogbárójának fiát (Rudhraksh Jaiswal), azonban a rutinbevetésnek induló meló hamar eldurvul.

A zsoldosnak egy félrecsúszott kimenekítés után egymagában kell szembenéznie Banglades (illetve technikailag csak Dakka, de az is szép nagy város) minden bűnözőjével és korrupt rendőrével, ráadásul, ha ez nem lenne elég, egy rejtélyes támadó is ott liheg folyton a nyakában, aki legalább olyan képzett harcos, mint maga Tyler.

tyler-rake-kritika-01.jpg

Azt nem árt leszögezni, hogy a Netflix legújabb filmjét nem a történetéért fogjuk szeretni. Persze akad benne néhány kisebb csavar, de azért aki életében legalább egy akciófilmet látott már, azt jó eséllyel így sem fogja meglepni A kimenekítés sztorija. De ez nem is feltétlen baj, hiszen itt a történet csak amolyan átvezetés két akciójelent között, némi indok, hogy legyen miért szétlőni Dakka városát és mellé apró bónuszként Banglades teljes haderejét. Avagy onnantól kezdve, hogy egyszer elkezdődik az akció, egy másodperc alatt megbocsátjuk a kicsit gyengébb sztori minden hiányosságát.

tyler-rake-kritika-03.jpg

Let the bodies hit the floor

A kimenekítés ugyanis egyáltalán nem fogja vissza magát, ha akciójelenetekről van szó. Lényegében ezek teszik ki a film jó részét, és bár jellemzően baromi hosszúak, mégis, egy pillanatig sem lesznek unalmasak. Az összecsapások valami fenemód látványosak, és remekül meg is vannak koreografálva. Nekem egyből a John Wick, a közelharcot a tűzharccal vegyítő megoldásai jutottak eszembe, annyi csavarral, hogy Tyler azért kevésbé precíz, így „piszkosabban” dolgozik, sokszor a környezetében talált törött gereblyéket és egyéb hasznos apróságokat is felhasználva.

Ráadásul az összecsapások nemcsak piszok látványosak és pörgősek, hanem kellően változatosak is. Lesz itt verekedés, tűzharc klausztrofóbiás sikátorokban és viszonylag nyílt terepen egyaránt, de természetesen az örök klasszikus autós üldözések és a hatalmas robbanások sem maradhattak ki. Összességében A kimenekítés egy valódi adrenalinbomba, és bár a film a közepe tájékán leül egy kicsit, és megajándékoz minket pár csendesebb pillanattal, de ettől eltekintve az elejétől a végéig veszett tempóban pörög és egy pillanatig sem fogja vissza magát.

tyler-rake-kritika-04.jpg

Érdemes lehet továbbá megjegyezni, hogy A kimenekítés helyenként meglepően kegyetlen tud lenni. A fröcsögő vér és a tucatszám hulló statiszták persze nem jelentenek olyan nagy újdonságot egy akciófilmnél, de az a jelenet például, amikor a főgonosz embere utcagyerekeket hajigál le a tetőről, hogy így bírja vallomásra a többit, azért viszonylag durvának mondható még ilyen mércével mérve is.

tyler-rake-kritika-05.jpg

Szuperhősök civilben

Ami A kimenekítés színészi gárdáját illeti, egyáltalán nem lehet okunk a panaszra.  Chris Hemsworth remekül hozza a sokszor cinikus, de ugyanakkor vérporfi, kőkemény és persze érző szívű ausztrál zsoldost. Szemlátomást nagyon élvezi a szerepet, ami jól is áll neki, és igazából mindenki más is abszolút meggyőzően alakít, noha ehhez azért az is hozzátartozik, hogy a legtöbb színésznek annyi szerepe van, hogy kiáltozik egy keveset bengáliul, aztán pedig meghal.

Az agyadat azért hagyd otthon

Mindent összevetve a Tyler Rake: A kimenekítés egy piszok látványos és szórakoztató film, ami már legelső akciójelenetével berántja a nézőt, és nem is engedi, amíg vége nincs az egész mészárlásnak. Fordulatos történetet vagy nagy megfejtéseket persze nem szabad várni tőle, viszont ha lazítanánk egyet a nap végén, vagy ha el akarjuk kerülni, hogy végleg beleőrüljünk az önkarantén és a home office jelentette bezártságba, akkor tökéletes választás lehet. Kíméletlen tempót diktáló, vérbő és akciódús darab, olyan egyszerű és őszinte akciófilm, amit keveset látunk, pedig igény az lenne rá.

Az pedig külön örvendetes, hogy a Tyler Rake: A kimenekítés magyar szinkronnal és felirattal érhető el, így azok is bátran nekivághatnak az év eddigi legkeményebb akciófilmjének, akiknek esetleg nem olyan erős az angoljuk.