A Kedvenc

Yorgos Lanthimos filmje a tavalyi év egyik nagy sikere volt a mozikban. A kosztümös dráma a görög rendező első igazi nemzetközi sikere volt. A főszerepben Emma Stone, Rachel Weisz és Olivia Colman látható, akik mindhárman eddigi karrierjük egyik legragyogóbb alakítását nyújtják, utóbbi pedig a legjobb női főszereplőnek járó Oscart is elhozta 2019-ben. A kedvenc egy klasszikus hangvételű kosztümös film köntösébe bújtatott alkotás, miközben Lanthimos életművéhez méltóan tele van furcsábbnál furcsább képi megoldásokkal és egy semmilyen elemében sem szokásos 18. századi szerelmi történettel. Azoknak ajánljuk, akik esetleg lemaradtak róla moziban, de kíváncsiak egy igazán eredeti, az európai filmművészet hagyományaiból építkező történelmi drámára, ami szokatlan humorával zavarba ejti nézőjét.

11ema-pt-net.jpg

Idétlen időkig

A Bill Murray főszereplésével készült mára már klasszikussá vált vígjáték igazi alapmű. A film alaphelyzete, hogy Phil Connors, a magának való, mogorva, magányos időjárás-bemondó újra és újra éli egy pennsylvaniai kisváros ünnepnapját, amikor a község híres mormotája előbújik odújából. A történetet sokféleképpen értelmezhetjük, egyesek szerint egy igazi tanmese, de a bátrabb elméletek szerint az emberi öröklét hiábavalóságának szimbólumaként is felfoghatjuk Phil balszerencséjét. Mindenesetre az biztos, hogy Murray ezzel az alkotással vált igazi hollywoodi sztárrá, valamint minden idők egyik legtöbbet idézett vígjátékáról van szó, hiszen a benne elhangzó humoros dialógusokat a mai napig sokan fejből idézik. Ha még véletlenül valaki nem látta az Idétlen időkiget, akkor most eljött az alkalom, hogy bepótolja ezt a hiányosságot.

idetlen-idokig.jpg

Jackie Brown

Quentin Tarantino ezekben a hetekben külön figyelmet kap az HBO GO műsortárában. Mi egy korábbi, kissé elfeledett alkotását ajánljuk nektek, ami minden jellemzőjében egy igazi Tarantino-féle krimi Samuel L. Jacksonnal, káromkodással, fegyverekkel és drogokkal. Itt is elhangoznak mára már klasszikussá vált anekdoták a szereplők szájából, a fordulatokban gazdag történet pedig egy a bevásárlóközpontba helyezett kulcsjelenetben tetőzik. A rendezőt azonban itt is inkább a karakterek izgatják, nekik szenteli minden figyelmét, minden alkotói ötletét. A Jackie Brown mindenkinek kötelező, aki szereti Hollywood fenegyerekének stílusát.

jackie-brown-film.jpg

1945

Török Ferenc hetedik mozifilmjével egy magyar alkotást ajánlunk figyelmetekbe. A zsidók elhurcolása nyomán felmerülő bűntudatról és bűnrészességről szól az utóbbi évek egyik legérzékenyebb filmje. A Rudolf Péter, Tasnádi Bence és Szabó Kimmel Tamás főszereplésével készült mű arra tanít bennünket, hogy szembe kell néznünk saját történelmünkkel. A kultikus Moszkva tér rendezőjének legutóbbi projektje az utóbbi években kiemelkedik az itthoni filmtermésből, így érdemes az 1945-tel kezdeni, ha valaki a karantén ideje alatt vetné bele magát a magyar filmek világába.

1945-film.jpg

L'ecsó

A Pixar stúdió egyik legszebb animációs filmje, amely az utóbbi években cseppet sem lett kevésbé aktuális. Az elfogadásról és a főzés szeretetéről szóló mese nem csak a gyerekek számára tökéletes választás, hiszen felnőtt szemmel is bőven van mit tanulnunk Remytől, a kis patkánytól, aki nem mellesleg Párizs egyik legjobb séfje. A Hihetetlen családot is jegyző Brad Bird rendezése 2007-ben megnyerte a legjobb animációs filmnek járó Oscart és azóta is milliónyi rajongót szerzett magának. A L’ecsó továbbra is az egyik kedvenc rajzfilmünk maradt, megannyi újranézés után is.

lecso-film.jpg