A Doom Eternal megjelenésére még körülbelül öt hetet kell várni, ez az időszak pedig egyszerre tűnhet nagyon rövidnek és kegyetlenül hosszúnak egyaránt. Nagyon rövid a 2016-os Doom megjelenésétől eltelt négy évhez képest, de egyben nagyon hosszú is, ha belegondolunk, hogy még 33 napig nem mészárolhatunk démonokat láncfűrésszel és sörétessel.

Aggodalomra azonban semmi ok! Az indie fejlesztők állhatatos munkájának köszönhetően az elmúlt években a cprg-k mellett a retró lövöldék is divatba jöttek újra, melyek pixeles grafikával, adrenalindús játékmenettel és persze vértől tocsogó összecsapásokkal váltják fel a modern FPS-ek sokszor csak a látványra épülő receptjét. Jelen cikkünkben ezek közül szedtünk össze öt plusz egyet, hogy adjunk pár tippet, mivel érdemes elütni az időt a Doom Eternal megjelenéséig.

doom-retro-02.jpg

Project Warlock

A Project Warlock nem igazán bonyolítja túl a dolgokat, ha történetről van szó: a játékban egy misztikus varázslót alakíthatunk, aki ősi igék helyett nagyon is modern fegyverekkel járja a világot, egyetlen feladatának pedig azt tekinti, hogy kiirtson onnan mindent, ami gonosz. Ezt a feladatot összesen hatvan, térben és időben jelentősen eltérő pályán hajthatjuk végre, így az ókori Egyiptomtól a középkori várakig és az Antarktiszig sok helyen meg fogunk majd fordulni a kampány során.

A Project Warlock játékmenete sem tartogat túl sok csavart, mondhatni pont olyan, amit egy retró lövöldétől látatlanban elvárnánk: gyors, pörgős és kegyetlen, miközben minden irányból záporoznak ránk a változatosabbnál változatosabb ellenfelek, akiket nem épp szerény méretű fegyverarzenálunkkal tudunk jobb létre szenderíteni. Külön érdekesség, hogy a készítők fejlődési rendszerrel és hatalmas főellenfelekkel is feldobták a klasszikus receptet, így a Project Warlock remek választás lehet, ha valami újdonságot is szeretnénk a múltidézés és a fékevesztett mészárlás mellé.

Blood: Fresh Supply

Ha van olyan cím, amit nem kell bemutatni a régivágású lövöldék szerelmeseinek, akkor alighanem a Blood az. A Monolith 1997-es alkotása napjainkban gyakorlatilag kultklasszikus státusznak örvend, épp ezért lehet remek hír, hogy 2019-ben a Nightdive Studios előállt a klasszikus játék felújított kiadásával, mely minden tekintetben felnő a neves őséhez.

A Blood sztorija szerint Calebet, egy szekta egykori vezetőjét alakíthatjuk, akit elárult és megölt választott istene, Tchernobog, most viszont kikelt a sírból, hogy számon kérhesse egykori mesterét. A Blood: Fresh Supplyban összesen 42, horrorutalásokkal és kikacsintásokkal teli szinten verekedhetjük át magunkat, olyan változatos és kreatív fegyverekkel ritkítva ellenségeink sorait, mint a vasvilla vagy épp a hajlakk és az öngyújtó örök klasszikus kombinációja. Összegezve a Blood: Fresh Supply egy nagyszerű játék nagyszerű felújítása, hiba lenne hát elkerülni, miközben a Doom Eternalra várunk.

DUSK

A DUSK egy kegyetlen tempójú, stílusosan régimódi grafikával felvértezett FPS, mely olyan klasszikusokból merít inspirációt, mint a Doom, a Quake, a Heretic vagy épp a Hexen. A háttértörténet szerint azt akarjuk kideríteni, hogy mi rejtőzik a Föld mélyén, ahhoz azonban, hogy erre a kérdésünkre választ kaphassunk, szektások, megszállt katonák és ezeknél sokkal gonoszabb teremtmények hadán kell átverekednünk magunkat.

A DUSK három fejezetre tagolt kampánya régimódi, összetett pályákkal és irigylésre méltóan változatos fegyverarzenállal várja, hogy belevágjunk a gonosz elleni küzdelembe: sarlóktól és kardoktól kezdve a pisztolyokon és a sörétesen át egészen a rakétavetőig mindent felhasználhatunk az ellenfeleink elintézésére, ráadásul sok fegyverből egyszerre akár kettő is lehet nálunk, ha igazán menőnek akarjuk érezni magunkat. Mindent összevetve a DUSK egy remek tisztelgés a ’90-es évek lövöldéi előtt, amivel mindenképp érdemes egy próbát tenni a Doom Eternal megjelenéséig.

WRATH: Aeon of Ruin

Ha igazi, kőkemény, brutális hangulatú retró lövöldét keresünk, ahol megbízható duplacsövű puskánkkal élőholtak tengerén vághatunk át, térdig vörös pixelekben gázolva, akkor a WRATH: Aeon of Ruin pont a mi játékunk. A KillPixel korai hozzáférésben elérhető alkotásában egy Kívülállót alakítunk, aki egy haldokló világra érkezve azt a feladatot kapja, hogy vadássza le a régi rend Őreit, kerül amibe kerül, ezt az utasítást pedig örömmel végre is hajtja.

De persze a sztori annyira nem is fontos, inkább csak egy amolyan kifogás, hogy fegyvert ragadhassunk és elpusztíthassunk mindenkit, aki csak a szemünk elé kerül. Erre a részére a WRATH-nak pedig egyáltalán nem lehet panasz: az ellenfeleket változatos fegyvertárunkkal likvidálhatjuk, melyben a pengék jól megférnek a revolverek és a varázskönyvek mellett, az összecsapások tempója és brutalitása pedig a '90-es évek klasszikusait idézi. Épp ezért, bár a WRATH: Aeon of Ruin még csak a korai hozzáférésnél tart, hiba lenne nem szerepeltetni ezen a listán.

AMID EVIL

Végezetül pedig egyszerűen muszáj megemlítenünk a DUSK producereinek újabb játékát, mely fantasy köntösbe burkolja a retró lövöldék jól ismert receptjét. Az AMID EVIL-ben egy kitagadott, eretneknek bélyegzett fickó bőrébe bújhatunk, akinek az egyetlen feladata, hogy felszabadítson egy ősi földet a gonosz uralma alól, miközben annak legendás fegyvereit is visszaszerzi.

Akárcsak listánk többi tagja, az AMID EVIL sem a történetével akar kitűnni a felhozatalból, hanem a kegyelmet nem ismerő, brutális tempót diktáló játékmenetével. A gonosz elleni harcunkat összesen hét epizódon keresztül vívhatjuk meg, a szokásos puskák és pisztolyok helyett pedig ezúttal brutális varázsfegyvereket vethetünk be, melyeket akár túl is tölthetünk az elhunytak lelkét felhasználva. Ráadásul ha ez nem lenne elég, a játék félelmetesen erős zenéket is kapott, így az AMID EVIL egy kötelező vétel lehet bárkinek, aki a Doom Eternal megjelenése előtt nosztalgiázna még egyet.

Plusz egy: SIGIL

  • Megjelenés: 2019. május 1.
  • Ár: Ingyenes (a Doom alapjátékra szükség van a futtatásához)
  • Letölthető innen

Ha pedig vérbeli Doom élményre várunk, akkor hiba lenne szó nélkül elmenni a 2019-es SIGIL mellett, amit az eredeti játék egyik atyja, John Romero adott ki tavaly. A Doom első két része között játszódó SIGIL-ben a célunk kilenc pályán keresztül kijutni a Pokol legmélyebb bugyraiból, hogy aztán lemészárolhassuk a Földön tomboló démonokat. Az eredeti Doom hangulat garantált, maga a SIGIL pedig ingyenesen letölthető Romero oldaláról, azonban nem árt figyelembe venni, hogy ez csak egy pályacsomag, nem önálló játék, így a futtatásához kell a Doom egy regisztrált verziója is.