A PS4 és az Xbox One bemutatkozása óta ismét fellángolt a PC-s társadalom hangos kisebbsége, akik szerint nem érdemes sok pénzért nextgen konzolt venni, mert ugyanannyiból kijön egy jó gamer-PC is. Persze a „jó”, mint fogalom, relatív, hisz egy 150 ezer forint körüli gép sosem fogja maximális pompájában kihajtani a gyönyörű Battlefield 4-et, de arra talán elég lehet, hogy egy ideig békében eljátszogassunk az íróasztal előtt, persze kompromisszumokkal. Úgy gondoltuk, hogy próbára tesszük az elméletet, és egy merész gondolatkísérlet során felépítünk egy gamer-PC-t egy nextgen konzol árából. És most nem csak egy szép házra gondolunk, hanem komplett konfigurációra, monitorral, egérrel és billentyűzettel -- hisz egy PC így teljes. A PS4 hozzávetőlegesen 120 ezer forintba kerül majd a megjelenésekor, ez viszont kevésnek bizonyult, így az Xbox One ajánlott felhasználói árának átszámítását, 150 ezer forintot lőttük be keretnek. Szempont volt a baráti fogyasztás, a hozzáférhetőség (azaz hogy ne kelljen túl sokat kutatni egy alkatrész után sem), és persze a játék -- lássuk, mire jutottunk!

Alaplap - ASROCK H61M-DG3/USB3

Minden gamer-PC egy alaplappal kezdődik, mi pedig az ASROCK H61M-DG3/USB3-ra tettük a voksunkat, mely már 13 ezer forint környékén megvásárolható. Természetesen szó sincs csúcsteljesítményről, de amit kell, azt tud a lap: Intel H61-es chipset, 2 db DDR3-as memóriafoglalat (összesen 16 GB-ot képes befogadni), 1-1 db PCI-E x16-os és x1-es slot, 4-4 db USB 2.0-s és 3.0-s port, 5.1-es integrált hangchip és Intel HD grafikus egység található rajta. Kiemelendő, hogy a ASROCK H61M-DG3/USB3 támogatja a K-szériás Intel processzorokat is. Megjegyzés: az alaplapon spórolni sosem jó megoldás, még akkor sem, ha ASROCK-ról van szó, így kicsit drágább alternatívaként egy Z77 Pro4-M-et javaslunk, mely 10 ezer forinttal kerül többe, de tartósabb választásnak bizonyulhat a jövőben.

Gamer-PC konzol áron

Processzor - Intel Pentium G2030 vagy G860

Jó lenne valamilyen Core i-szériás erőművet ajánlani, de akkor nem maradna suska a többi komponensre, így a régi Pentium-sorozat G2030-as vagy G860-as modelljeit választottuk. Hogy ki melyikre teszi rá a mancsát, igazából édes mindegy, játékokban nyújtott teljesítményük nem igazán tér el egymástól. Mindkét processzor két maggal operál, órajelük 3.0 GHz, és mindkettő tartalmaz egy GPU-t, mely a G860 esetében több kakaót biztosít -- igaz, játékra úgysem fogja használni senki. Ezért is picit alán a G2030 felé billen a mérleg nyelve: 2013 nyári konstrukció, 22 nm-es és nem 32-es, és a fogyasztása is 10 wattal jobb (55 watt). Mindkét Intel Pentium főegység ára 17 ezer forint körül mozog, nyers erejük pedig az Intel Core-i3 2100 környékén mozog, szóval játékra is alkalmasnak bizonyulnak.

Gamer-PC konzol áron

Memória - 8 GB Kingston HyperX DDR3-1600 CL9 Kit

Nincs jó gamer-PC megfelelő mennyiségű RAM nélkül. A 4 GB manapság legfeljebb belépőszinten elég, így ajánlott a jövőbe tekintve rögtön 8 GB RAM-mal indítani. A Kingston HyperX DDR3-1600-as megoldása az összes mai játéknak elegendő, a 2x4 GB-os kiszerelés pedig garantálja a dual channel működését. Megjegyzés: a gyártó annyira nem fontos, a Kingmax is ugyanolyan jó, ha épp olcsóbb, vagy az van kéznél. Ára 18 ezer forint.

Gamer-PC konzol áron

VGA – ASUS AMD ATI Radeon HD7770 1GB GDDR5

Na, eljutottunk minden gamer-PC második lelkéhez, a videokártyához, mely nem elég, ha erős, hisz párban kell lennie a processzorral, különben a gép teljesítménye kiegyensúlyozatlan lesz. Bár eddig az Intel platform tűnt logikus választásnak, ezúttal az ár/teljesítmény bajnok AMD-hez fordultunk, és egy ASUS AMD ATI Radeon HD7770 1GB GDDR5-ös VGA-ra tettük a voksunkat. Röviden a kártyáról: 1 GHz-es mag-órajel, 1 GB 1125/4500 MHz-es GDDR5 RAM, 128 bites buszrendszer, D-sub, DVI, HDMI. A hozzáértők most nyilván bólogatnak, mondván, hogy „igen-igen, ez egy kellemes belépőszintű VGA”, és bizony igazuk van: a Battlefield 4 nem fog rajta hasítani, de a játékok többségével elboldogul a VGA, még a legnagyobb étvágyú programok, mint a Metro: Last Light is futtathatók rajta.

Gamer-PC konzol áron

HDD - WD 500 GB Caviar Blue

SSD-ről ilyen szűk keresztmetszet esetén nem álmodhatunk, maradunk hát a mezei HDD-nél: a Western Digital 500 GB-os modelljét választottuk, mely egy teljesen sztenderd 7200 rpm-es merevlemez, 16 MB-os pufferrel, SATA3-as interfésszel. Ha jól beosztjuk a helyet, egy rakás játék elfér rajta. Ára 14 ezer forint.

Gamer-PC konzol áron

Ház - Cooler Master Elite 342

Házak terén nem érdemes spórolni, főleg nem egy gamer-PC esetében, hisz ezek a gépek nonstop üzemelnek télen-nyáron, egy igazi játékos nem szívesen hagyja parlagon heverni a vasat. Így aztán a 9 ezer forintos Cooler Master Elite 342-t választottuk, ami egy meglehetősen egyszerű dizájnnal ellátott, feketeszínű microATX ház. 2 db 5,25”-es és 6 db 3,5”-es tárhely és könnyű szerelhetőség jellemzi, valamint remekül szellőzik, ami a Cooler Master egyik legnagyobb erőssége. A Cooler Master Elite 342-höz nem jár táp, így azt sajnos venni kell hozzá: a Chieftec iArena 400W GPA400S8 pont megfelelő egy ilyen teljesítményű géphez, szintén 9 ezer forintos áron.

Gamer-PC konzol áron

Egér és billentyűzet

A PC alapvető kellékei: egy Logitech K120 magyar billentyűzet 3000 forint, míg egy játékra is remekül alkalmazható Gigabyte Force M7 egér 4000 forintot kóstál. FPS-huszároknak megfontolandó lehet egy Gigabyte M6900 v2, igaz, ez egy ezressel többe kerül.

Gamer-PC konzol áron

Monitor - PHILIPS 227E4QSD/00

Na igen. A monitor. Minden játékos ezzel az eszközzel találkozik a legtöbbet, és mivel a szemünk a legérzékenyebb érzékszervünk, így nem mindegy, mit bámulunk több órán keresztül. Továbbá egy jó monitor nem olcsó mulatság: ha valaki olyan panelre vágyik, ami játékra, filmnézésre és munkára egyaránt alkalmas, mélyen a zsebébe kell nyúlnia, vagy kénytelen kompromisszumokat kötni. Számunkra is csak utóbbi út állt rendelkezésünkre: a PHILIPS 227E4QSD/00 egy 21,5 hüvelykes, IPS-paneles monitor, 14 ms-es válaszidővel, ami talán egy Call of Duty-megszállottat zavarhat eleinte. Mindazonáltal a színek és az 1920x1080-as natív felbontáskor kapott képminőség, illetve a kiváló betekintési szögek kárpótolják a gamereket. Negatívum ugyanakkor, hogy a gyártó nem vállal háromnapos pixelgaranciát, ami egy ilyen szűk helyre bezsúfolt Full HD-s panel esetén aggodalomra adhat okot, na meg HDMI sincs, csak DVI és D-sub. De persze az ár a döntő: a PHILIPS 227E4QSD/00 36 ezer forintba kerül, ennyi pénzért pedig nagyon-nagyon jó vásárnak tekinthető.

Gamer-PC konzol áron

Gamer-PC konzol áron - összegzés

A fenti árak természetesen tájékoztató jellegűek és bármikor változhatnak -- de a cikk írásakor 151 ezer forintnál járunk, és egy egész jó gamer-PC-nk van, legalábbis a középkategóriában (igen-igen, egy ezressel fölélőttünk, de ennyit még lenyelhetünk). S hogy ez igazolja-e azon állításokat, melyek szerint konzolt venni marhaság? Korántsem: ez a konfiguráció elég lehet úgy 1-2 évre, de később óhatatlanul legyengül, a VGA és a processzor már most is elég gyengének számít, főleg, hogy utóbbiban csak két mag található. Ezzel szemben egy konzol életideje minimum öt év, de a mostani ciklus 2005 óta tart és lehet, hogy a nextgenek is ellesznek tíz esztendeig. Szóval, ha tartósságról van szó, akkor még mindig a konzol a jobb befektetés.

Egyetértetek? Vagy úgy gondoljátok, hogy tévedünk? Ti milyen gépet állítanátok össze 150 ezer forintból? Várjuk véleményeteket, elképzeléseiteket, képzeletbeli konfigurációitokat a kommentek között!