Most, hogy már mindhárom nextgen konzol megmutatta magát, felmerül a kérdés, hogy a rájuk érkező, de PC-re is kiadott (tehát multiplatform) játékokhoz milyen hardverre lesz szükség, különös tekintettel a videokártyára, mely minden gamer-PC legalapvetőbb alkatrésze. Lehet bármilyen erős processzorunk és akármennyi memóriánk, ha a VGA-nk képtelen lépést tartani a játékokkal és a többi alkotóelemmel, a konfigurációnk egy fabatkát sem fog érni. Csakhogy egy videokártya nem olcsó mulatság, pláne nem konzolgeneráció-váltás idején, így összeszedtünk öt olyan VGA-t, melyek 100 ezer forintos ár alatt is megbirkóznak majd az Xbox One-ra és a PS4-re is kiadott programokkal.

A gamer-PC nem konzol

Az első és legfontosabb dolog, amit a videokártyák ismertetése előtt le kell szögeznünk, hogy a gamer-PC nem konzol, nem is lesz az soha, tehát az architektúrák közti különbségek okán a játékokra kifejlesztett masinák sokáig tudnak majd olyan trükköket mutatni, melyeket PC-n csak sokkal erősebb hardver birtokában lehet leprogramozni. Ez a mostani generáció játékain is jól látszik, az ezeréves PS3 és Xbox 360, ha kompromisszumok árán ugyan, de képes élvezhető minőségben futtatni a Battlefield 3-at, el tudnak kápráztatni minket a Halo 4-gyel és a The Last of Usszal, sőt, a nextgenekre optimalizált Watch Dogs is menni fog rajtuk, persze nyilván gyengébb grafika mellett. Éppen ezért az alant bemutatott VGA-k sem garantálják az új konzolok látványszintjét, de az már most biztosnak látszik, hogy birtokukban a legtöbb Xbox One-ra és PS4-re is kiadott alkotás kellemes sebességet produkál majd. Az öt kártyát egyébként ár szerinti növekvő sorrendbe raktuk, a felső határt pedig 100 ezer forint jelentette, és bár a pénz nem minden, az igaz, hogy a kiválasztott kártyák közül a drágább szinte mindig jobb valamiben. Fontos tudni továbbá, hogy bár órajelek alapján a felsorolt kártyák közt nem sok különbség van, a buszrendszerek sebessége 192-bittől 384-bitig mozog, és a magok shader-száma is eltérő lehet. Igaz, utóbbiak teljesítményét AMD és Nvidia terén nem igazán lehet összevetni, mert az architektúrák teljesen eltérők, és noha általánosságban az AMD chipek előrébb járnak, ha nyers technológiai tudásról van szó, az Nvidinál apró előnyt jelent a PhysX-támogatás, illetve a jobban optimalizált illesztőprogramok sora. Na de elég a rizsából, lássuk a medvét!

5.: Nvidia GeForce GTX 660 2GB

Belépőszintről indulva az Nvidia GeForce GTX 660 2GB már 50 ezer forint környékén megvásárolható, és igazából hozza az elvárható minőséget. Természetesen egy 2012 szeptemberében startolt VGA-tól nem szabad 1920x1080-as Battlefield 4-ezést várni, de tény, hogy még legalább két évig elégséges teljesítményt nyújtó alkatrészről van szó. A GTX 660 egy Kepler architektúrára épülő, 980-1032 MHz közötti magórajelen ketyegő DX 11-es VGA, melyet 2 GB GDDR5-ös RAM egészít ki, 1500 MHz-es igazi és 6 GHz-es effektív órajellel. Persze a nagy számok törvénye a videokártyák esetében sem mindig érvényesül: a GTX 660-as adatsínje mindössze 192-bites, így a magasabb órajel ellenére sem beszélhetünk kiemelten erős eszközről. Az 50 ezer forintos árért a lista következő szereplőjénél kicsivel gyengébb teljesítményt kapunk, mely viszont pár Nvidiára optimalizált játék esetéven akár utol is éri a HD7870-et (igaz-e, Batman?). Épp ezért a döntés az 50 ezres kártyák esetén inkább gyártói szimpátián alapulhat, mintsem józan paraszti észen, noha a HD7870 az AMD által gyártott konzolos GPU-k és processzorok miatt elképzelhető, hogy előnyt élvez majd a jövőben.

Nextgen-kész videokártyák, baráti áron

Nvidia GeForce GTX 660 2GB -- 50 ezer forintos ár, de a nextgen
játékoknak ez még belépőszint csupán

4.: AMD ATI Radeon HD7870 2GB

Az AMD ATI Radeon HD7870 2 GB szintén nem mai darab, hisz 2012 tavaszán jelent meg. Ára ennek megfelelően baráti, 55 ezer forint környékén indulnak az olcsóbb gyártók által kiadott modellek. Maga idejében a HD7870 köröket vert az azonos árú és korú GeForce GTX 500-asokra, ereje pedig még ma sem becsülendő alá: a 2 GB 4800 MHz-es effektív frekvencián járatott, 256-bites buszon csatlakozó GDDR5-ös memória remekül kiegészíti az 1 GHz-es mag- és szintén 1 GHz-es shader órajelet, így elmondható, hogy a HD7870 még DX 11.1-es környezetben is megállja a helyét. Játékok nyelvére fordítva ez annyit tesz, hogy a Battlefield 3 1920x1080-as felbontásban, élsimítással, maximális beállítások mellett is játszható sebességet produkál (a teszteredmények átlag 40 fps körüli értéket mutatnak), és a legtöbb mai játékban is nyugodtan feltornászhatjuk a grafikus részletességet a maximumra. Nextgen téren azonban az AMD ATI Radeon HD7870 2 GB kvázi még mindig belépőszintet képvisel: bár valószínűleg ennél gyengébb VGA-kon is lehet majd játszani a PS4 és az Xbox One korának programjaival, de ha közepes szint alá nem szeretnénk butítani a látványt, nem érdemes olcsóbb hardverben gondolkodnunk.

Nextgen-kész videokártyák, baráti áron

AMD ATI Radeon HD7870 2GB -- 55 ezer forintos ár,
még mindig belépőszint

A cikk még nem ért véget, kattints a lapozáshoz!

1 2