A Gamescom alkalmából a Microsoft végre lerántotta a leplet arról a programjáról, mely a független fejlesztők munkáját hivatott segíteni. A kezdeményezés az ID@Xbox nevet kapta, s első, de még második olvasatra is kifejezetten kedvezőnek tűnik a mintegy félszáz független csapattal történt egyeztetés után létrehozott rendszer.

A teljes nevén Independent Developers @ Xbox programra mától lehet jelentkezni, s első körben csak azokat fogja hivatalos Xbox One fejlesztőnek kinevezni a Microsoft, akik az eddigi pályafutásuk során remek játékokat készítettek konzolra, PC-re, vagy valamilyen mobilra, vagyis a tehetséges, nagy vonzerővel rendelkező indie csapatokra vadásznak, akikkel megalapozhatják az ID@Xboxot.

Aki sikeresen tudja venni a regisztráció által jelentett akadályt, az ingyenesen két darab fejlesztői konzolt vehet kézhez, majd ősztől meg is kezdheti a munkát. A fejlesztők a konzol valamennyi erőforrásához hozzáférnek, s minden más szolgáltatást, úgymint a felhőt, az Achievementeket, a Kinectet és a SmartGlasst is megkapják.

A regisztráció ingyenes, a játékok hitelesítése pedig szintén nem kerül semmibe, vagyis minden pénz magára a játékra fordítódhat. Sőt, attól kell sem tartani, hogy a nagy forgatagban elvész egy-egy gyöngyszem, a Microsoft ugyanis azt ígérte, hogy a kereséssel, a kiemelt ajánlatokkal vagy éppen a játékosok által közzétett videókkal garantált, hogy a legjobb játékok a felszínre, s a potenciális vásárlók elé kerülnek.

A redmondi vállalat továbbá megerősítette, hogy a későbbiekben minden Xbox One fejlesztői konzolként is használható lesz, de egyelőre ez még a jövő zenéje; most „kicsiben” fognak neki a programnak.

xbox-one-console.jpg