• George Lucas nem kedvelte az ember és a báb formájában megjelenő Jabbát
  • Sajnálta a súlyos bábfigurára és az őt mozgató színészekre költött félmillió dollárt

George Lucas kreativitását sokszorosan méltatta kritika és a közönség, nem minden döntésével voltak azonban kibékülve a Star Wars rajongók. A Lucas-Spielberg típusú kisgyerek és kisállat karaktereket például gyakran zavarónak és giccsesnek minősítik. Nem úgy Jabba alakját, akit a harmincas évek klasszikus maffiafilmjeiben látható gengszterfőnökök inspiráltak. A kegyetlen, visszataszító, hedonista báró fülledt alvilági lokált üzemeltet, csempészekkel üzletel, igába fogja a nőket és egzotikus vadállatok elé veti ellenfeleit. Meglepőnek tűnhet, Lucas mégsem kedveli egyik legikonikusabb figuráját.

Jabba átalakulása

Jabba eredetileg emberként jelent meg az első Star Wars filmben, Lucas azonban olyan elégedetlen volt az alvilági sztereotípiák szerint felruházott Declan Mulholland alakításával, hogy előbb kivágta a jelenetet, később pedig CGI effekttel megalkotott hüllőszerű lényt rakott a színész helyére. Az 1997-es újravágott kiadás óta azt a Jabbát láthatjuk az Egy új reményben, mint a hatodik rész izgalmas nyitánya alatt. Noha utóbbit nem kellett és nem is lehet kivágni A Jedi visszatérből, a Star Wars atyja továbbra sem békélt meg Jabba karakterével.

Ezért nem kedveli Lucas saját teremtményét

A trilógia záródarabjának emlékezetes alakja maradt Jabba. Ugyan többnyire dicsérték a kifinomult bábjátékot, amivel életre keltették a gengsztercézárt, néhányan zavarónak találták Jabba mozgását. Utóbbiak közé tartozik a rendező is, aki sajnálta a súlyos bábfigurára és az őt mozgató színészi stábra költött félmillió dollárt. Ha akkoriban már elérhető lett volna a CGI, biztosan nem így látjuk Jabbát, véli a MovieWeb. De vajon Lucas animált Jabbája inkább elnyerte volna a közönség tetszését, mint a természetesen mozgatott figura? Véleményeteket írjátok meg kommentben!