Holnap lesz egy hete, hogy megjelent a GTA 5, mi pedig azt kérdeztük tőletek, hogy mit gondoltok a Rockstar Games legújabb alkotásáról, ami egyetlen hét alatt 1 milliárd dollárt termelt, rekordokat állítva fel, és úgy néz ki, a Metacritic legjobban értékelt videojátéka lesz. Bár egyelőre kevesen vannak azok a szerencsések, akik végig tudták játszani ezt a hatvan órás eposzt, de azért pár kiforrott véleményt már megfogalmazhattak olvasóink, így most a múlt heti cikk kommentjei közül szemezgetünk. A kikötés az volt, hogy csak értelmes véleményeket várunk, de ezt persze nem sokan tartották be -- mindegy, mi azért igyekeztünk tudatosan válogatni. Íme, ez a GTA 5-ről alkotott véleményetek!

tuccerdani GTA 5 véleménye

"Én kb. csak 1 órája játszom,de eddig engem lenyűgözött. (Bár az autók irányíthatósága nekem furcsa a GTA 4-hez képest.) Grafikailag szerintem teljesen korrekt, még így is, hogy nem lehet 1080p-ben futtatni. A közelharc kidolgozottabb, a karakternek emberibb a mozgása."

Jól nézne ki Full HD-ben a GTA 5, annyi szent!

Judgement GTA 5 véleménye

"Az egyetlen és számomra igazán nagy probléma, hogy bármennyire is zseniális a játék, a Rockstar már a játék három dimenzióba való átültetése óta (GTA 3) nem csinált semmi hatalmas változtatást a szériával (kivéve az RDR-t, de annak meg nem az a címe hogy Grand Theft Horse). A recept akkoriban nagyon bejött, pár évente megfűszerezik valami újjal és újratálalják. Pont emiatt, bármennyire is sikerült ez most jól, én nem estem hanyatt tőle és ahhoz, hogy a széria nekem is felkeltse az érdeklődésemet, valami újat kell, hogy nyújtson következő alkalommal."

Judgement szerint tehát a játék nagyon jó, de a recept még mindig a régi. Sebaj, majd a GTA 6!

HOBA GTA 5 véleménye

"San Andreas ismét egy megkapóan gyönyörű vidék. Ne azt a hangulatot várd, amit az előzetes videók keltettek benned, számíts kicsit kevésbé tömörebb, de annál mélyebb élményre, miliőre. Mindvégig úgy éreztem, hogy van itt egy olyan, ezidáig is létező világ, ami nem körém lett felépítve, hanem én lettem nagyon ügyesen belehelyezve. Nem mindig érzed majd magad a dolgok állandó részesének, de ez éppen így jó, hiszen ez kelti benned azt a emocionális benyomást, hogy az élet nélküled is megy tovább -- rendben, bámuld még egy kicsit az ámulatba ejtően gyönyörű naplementét, aztán kábultan sétálj vissza a stégről, és rázódj bele újra a város lüktető perzsgésébe.

A történetről azt gondolom, hogy mindenki máshogyan fogja megítélni -- szerintem nagyszerű, bár itt-ott azért erősen klisés; tetszett ugyanakkor az állandó kiszámíthatatlanság, hisz sosem tudhatod, mi hogyan alakul majd. Vagy csak egyszerűen jön Trevor, és csinál valami állati baromságot. A szereplők kidolgozása, a dialógusok, a szinkron, a koreográfia természetesen hozza a szokásos egekbe rugdosott minőséget, de a humor még így is mindent felülmúl. Nekem a Saint's Row műpéniszes idiotizmusánál sokkal inkább bejött a GTA 5 jobban palástolt, de annál ízesebb, csípősebb humora, amivel minden asztalt körbejár, hogy mindenkinek beleköpjön a levesébe – egyszóval Amerika itt is megkapja a magáét, csak sokkal intellektuálisabb formában.

A harcrendszer követi a Max Payne 3-ban tökéletesített formulát: elegáns, könnyed, lendületes, élvezetes. A járművek fizikáját rendkívül jól belőtték, a GTA 5 pedig technikai oldaláról vizsgálva a hardver korlátait megfeszítve képes drágakőként csillogni a játékfejlesztés egén -- és emellett mesteri válogatása mindazon mély társadalomkritikának, izgalmas és őrületes momentumnak, ami az elmúlt öt évben felgyülemlett a fejlesztők kobakjában, hogy hosszas várakozást követően tálalják most elénk alkotásukat. Ezt itt mind neked kell látnod, neked kell meg- és átélned. Lehetne ugyan már most rögtön a PC-s verzióért vagy letölthető bővítmények mihamarabbi érkezéséért könyörögni, de legyen ez most inkább a hálaadás helye: köszönjük Rockstar!"

HOBA több írását publikáltuk már a PC Guru Online-on, és nem véletlenül: a fenti is egy remek érvekkel alátámasztott, igényes véleményformálás.

Cseh Zsolt GTA 5 véleménye

"Tegnap estem neki a játéknak. Grafika nagyon szép. Autók mozgása rendben van, érezni a kocsik súlyát menet közben. A kutyus nagyon jópofa, ha más kutyát lát. :) A sztori isteni. A szereplőkből talán nekem sok egy kicsit, de ügyesen hozták össze. Ajánlom!"

Ez a komment a Facebookról jött, gyakorlatilag egyedüli értelmes hozzászólásként. Zsolt pedig fején találja a szöget: Trevor sokaknál ki fogja verni a biztosítékot.

SirFindley GTA 5 véleménye

"Hogy őszinte legyek, felemás érzéseim vannak úgy 3 órányi játék után.

Az biztos, hogy a sztori már most jó. Legalábbis annyira, hogy nem kell szégyenkeznie az eddigi részek mellett, de persze még messze vagyok a végétől. Én azt gondoltam, hogy mivel ez a játék még a mostani generációra készült, nem fogja tudni felvenni a versenyt az újabb konzolokra fejlesztett játékokkal (pl. Watch Dogs) szemben. Még nem tudom, hiszen az előbb említett játék nincs kint, de annyi biztos, hogy a GTA5 a jelenlegi konzolok nagyon szép zárása lesz.

A grafika elég szép. A GTA sosem az elképesztően szép grafikája miatt volt híres, és igen, most is lehet találni szebbeket könnyen, de azért nem fogjuk csúnyának érezni. Néha előfordultak eltűnő, esetleg kicsit későn felbukkanó textúrák, de ezt orvosoltam azzal, hogy -- amint azt az egyik újabb PGO-s cikk mondja -- a második DVD-t nem kell feltelepíteni. A játék fizikája a GTA 4-ben sokat (nagyon sokat) javult, és most is alakítottak rajta. Emlékezzünk vissza, hogy mi történt például a 4-ben, amikor kiugrottunk az autóból! Elég sokat repültünk, többet, mint igazából kellene. Ezúttal a fejlesztők átestek a képzeletbeli ló túloldalára: 1-2 méternyi gurulás után szépen felkelünk. Ez megint nem realisztikus, de még csak azt sem tehetjük meg, amit én az előző részben sokszor: egy stílusos begurulást a missziót kezdő nyilacska alá. Nem mintha ez lenne a játék meghatározó eleme, de ez kicsit szemet szúrt. Autót vezetni megint más ebben a játékban. Az előző részben minden autó bedőlt, de könnyen irányítható volt és a vezetés élvezetes volt -- itt is az, de az autók közvetlenebbek.

A harcrendszer rendben van, semmi nagyon innovatív, eddig nem látott elem, de -- itt is -- nagy fejlődés. A mesterséges intelligencia javult ugyan, de még mindig találkozhatunk az út közepéről pisztollyal lövöldöző rendőrökkel, vagy félig fedezékbe bújt, de magát biztonságban érző ellenfelekkel."

Kiváló összefoglaló a GTA 5 technikai megoldásairól!

boci008 GTA 5 véleménye

"Csak szerintem dögunalmas a történet? :O A grafika nem érdekel, viszont a város szerintem nincs tele lehetőségekkel, pl. az, hogy a Burger Shot be van textúrázva, de nem lehet bemenni, zavar. Remélem, a GTA Online jó lesz viszont. :)"

boci008 szerint unalmas a GTA 5 sztorija -- hát igen, a trió ámokfutása nem mindenkinek jöhet be.

csakesz182 GTA 5 véleménye

"Szerintem az emberek túl sokat vártak el tőle a hype miatt. Szerintem jó lett, bár én egy elemzést és semmi infót nem néztem róla, csak az előzetest. Nem akartam, hogy most a közösség határozza meg, hogy mit veszek és jól döntöttem. Érzed, hogy a város él és ez nagyon jó érzés. Nem csak az van, hogy mész és az ismerős arcokat látod, hanem mindig újabb emberekbe botlasz bele. PS3-on játszom vele, semmi akadást nem tapasztaltam, remélem valahogy az 1080p patch formájában elérhető lesz, ha nem, az sem baj, a grafika szép, nincs vele gondom. A történeti szálak érdekelnek. Furcsa, soha nem volt még olyan, hogy GTA játékban érdekelt volna, de most elég jóra sikerült. Semmire nincs panaszom, maximum arra, hogy a kocsik egy fokkal jobban összetörhetnének. A motion control is remek dolog, csak megmozdítod a joyt és tölt a karakter, vagy akár azzal is irányíthatod a járműveket, csak meg kell dönteni egy kicsit a kontrollert. Minden forintot megért, várom az online tartalmakat, így is elfogadtam volna offline, de az ezt követő tartalom már csak hab lesz a tortán. (10 százaléknál vagyok.)"

csakesz182, nem akarunk kiábrándítani, de a GTA 5 1080p-ben legfeljebb PC-n fog futni, mert a mostani konzolok még a natív 720p-vel sem birkóznak meg túl jól.

mate.sarkany GTA 5 véleménye

"Az első dolog, amit észrevettem a játékban, hogy a járművek irányítása (legfőképp a motoré) eléggé megváltozott. Az előző részben részletesebb volt a törésmodell is, amit ebben most valamiért hanyagoltak a fejlesztők, amikor ütközünk a kocsikkal inkább csak a karcolások látszódnak, meg talán 1-2 horpadás. A játék fizikája jobban hasonlít a Max Payne 3-hoz, ami valamilyen szempontból jó is, meg nem is. A küldetések változatosabbak, végre kevesebb az olyan, ahol X személyt el kell szállítani Y helyre. A karakterválasztást azonban a fejlesztők megoldhatták volna jobban, ugyanis a játékban eléggé lassú ez a folyamat. Összességben nálam ez a játék jelesre vizsgázott, jó ötletnek tartom ezt a három főhősös sztorit, javult a grafika, több lett a szabadidős tevékenység, és a fejlesztők végre megoldották a pénz elköltésének a módját is."

A járművek viselkedése sokaknak kellemes csalódás a GTA 5-ben. Nekünk is.

Reméljük, a fenti vélemények segítenek eldönteni, hogy a GTA 5-öt neked találták-e ki vagy sem. Én személy szerint annyit mondhatok, hogy 39 százalékos teljesítés után számomra az idei év legteljesebb élménye a GTA 5, de még előttem a játék nagyja. Ha végeztem, a blogomban beszámolok saját tapasztalataimról. Tegyetek ti is így!

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!