Gary Penn, a DMA Design (ma már Rockstar Games) egyik veterán alkalmazottja a Gamasutrának mesélt az első GTA-t megelőző krízisről. Elmondása szerint a program évekig lógott a levegőben, és csak a csoda mentette meg a törléstől.

"Az első GTA egy katasztrófa volt. Évekig nem mozdult, nem haladtunk vele egy lépést se. A BGM Interactive (az eredeti kiadó) már ott tartott, hogy törli. (...) Az első baj a stabilitás volt, ami kicsit gáznak tűnhet, de komolyan, rohadtul fagyott, ez volt a helyzet. A teszterek képtelenek voltak bármit is kipróbálni, mert tuti szétfagyta magát a játék. A másik nagy baj az irányítás volt. Az autók szörnyűek voltak, és úgy összességében a játékmenet sem állt össze. Aztán egy napon -- szerintem valami bug miatt -- a zsaruk megvesztek, le akartak szorítani az útról. Az útkeresésük szar volt, és emiatt ugrott be, hogy »Az anyját, ezek ki akarnak nyírni, a zsaruknak elment az eszük, milyen király már!«... Nagyon klassz volt, szóval bent maradt."

Ergo bármily hihetetlen is, a világ legsikeresebb játéksorozatainak egyike egy szimpla programhiba miatt születhetett meg. A gyilkos rendőrök ötlete újraírta a komplett játékmenetet, a GTA pedig 1997-ben végül a boltokba került. Most meg már... nos, folytatni is kár, mindenki tudja, hogy ért véget a mese.