pcguru-ajanlott2590x150.jpg

A 8BitDo-nak már volt Ultimate kontrollere, csak éppen alapvetően az Xbox-hoz tervezve, annak minden jellemző kialakításával és vonalával, gombjával. Most viszont elérkezett az idő egy új piac meghódítására, méghozzá a Nintendo mellett kivágva egy szeletet abból a bizonyos tortából, amiből már a PowerA és a Hori is jócskán szelt magának. Hiszen a Joy-Conok, bár alap felszereltségnek jók a Switch mellé, ha valaki komolyabban is játszani szeretne, akkor muszáj beszerzni valami Pro kontrollert, amit azonban a Nintendo elég drágán mér, ráadásul nem is mindig problémamentesen. Ehhez kínálnak a kisebb gyártók megfizethető és átlagban jó minőségű alternatívát, amiből azonban ez vagy az (giroszkóp, rezgés) hiányozni szokott. És akkor most itt az Ultimate.

Bazári vagy sem?

Nos, az Ultimate for Switch létezik Bluetooth, 2.4-es és vezetékes verzióban is, nálunk utóbbi járt, de mindegyik tökéletesen működik a Switch mellett Windows alatt, illetve Androiddal is. Ami pedig a kicsit színtelen, egyszerű dobozból kivett kontrollernél először feltűnik: egyáltalán nincs olcsó, kínai utángyártott érzete, és bár súlyra (268g) és fogásra nem is olyan, mint egy átlag, prémium kategóriás termék, nagyon nincs oka szégyenkezni. Fura még az első pillantásra szembetűnő gombcsere: az X és Y, valamint A és B akciógombok felcserélődtek, amit egyébként könnyű megszokni, sőt nálam például adta is magát, míg az eredeti változatnál korábban többször is belefutottam abba, hogy rossz helyen nyomkodok. Már elnézést a szóhasználatért. 

De mit tud még ez az apró kis kiegészítő? PC-n például teljes testreszabást, amivel a makrókat, az összes gombot, minden ravaszt (az extrákat is a hátoldalon), valamint az analóg érzékenységét és a rezgést is a saját kedvünkre és kényünkre variálhatjuk. A kiegészítőt könnyedén csatlakoztathatjuk a kiválasztott eszközhöz, így a Nintendo Switch, Windows, Android és Raspberry Pi közül válogathatunk, igény szerint, egyedüli akadályt a viszonylag rövid kábel okozhat, ami a maga másfél méterével azért nem örökké, bocsánat, sokáig szól.

Kézbe fogni viszont kifejezetten jó a kontrollert, nem recseg, nem ropog, egész masszívnak érződik, nem kelt olcsó, fröccsöntött hatást, alapvetően matt felülete mellé pedig még eltérő textúrát, recésebb, gumis felületet is kapunk a markolatoknál, amivel egy-egy keményebb küzdelem után is szépen megmarad a kezünkben. És bár az analóg karok kapcsán hallani a megszokott driftelős esetekről, ilyesmivel szerencsére még nem volt dolgom.

Végső ultimátum?

Bár a 8BitDo Xbox-os verziója állítólag jobb és megbízhatóbb, mivel azzal nem volt dolgom, így ezt sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudom. Az viszont biztos, hogy a Switch Ultimate kontrollere elég jó és megbízható társ, akár Mario Party-zunk, akár a Bayonetta 3-at vesszük elő. Annyira nem kicsi, jó a fogása, és számos ponton jobban használható, élvezhetőbb, mint a Nintendo hivatalos Pro kontrollere. Emellett ugye nemcsak PC-hez, de Androidhoz és Raspberry Pi-vel is használható, valamennyire programozható (méghozzá elég jó szoftveres megoldással). A nagy kérdés pedig a szokásos, avagy a Nintendo egyes funkcióinak támogatottságának jelenléte vagy hiánya, és bizony a 8BitDo Ultimate-nek ezen a téren sincs miért szégyenkeznie. Mozgásérzékeléssel és rezgéssel rendelkezik, és bár utóbbi nem a hivatalos “HD Rumble”, de így is jól állítható. Ami hiányzik, az az NFC-támogatás az Amiibo-figurák számára, de ez talán egy olyan áldozat sokaknál, ami még belefér. 

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Mindent összevetve, és ha az NFC-támogatás nem létfontosság, gond nélkül mondhatjuk, hogy a 8BitDo kontrollere jobb a Nintendo Pro kontrollerénél, ráadásul univerzálisan használható. Mivel nálunk a vezetékes változat járt, csak arról tudok véleményt alkotni, de elviekben a vezeték nélküli változatok esetében a Bluetooth-verzió minimális laggal rendelkezik, a 2.4G-s viszont tökéletesen működik. Árak tekintetében persze a különböző verziók eltérnek, az általunk próbált vezetékes kontroller 35 dolláros áron rendelhető (plusz egyéb terhek), avagy nagyjából 13 000 forint, ami mindenképpen barátságosabb, mint a Nintendo hivatalos, kétszer ennyibe kerülő megoldása. Jobb és felhasználás szempontjából szélesebb palettán mozgó eszközt Switchre nem igen találunk, így ha a 8BitDo nem is ultimátummal jelentkezett – hiszen senkit nem fenyeget, és nem is köti időhöz a kontroller beszerzését , kihagyhatatlan ajánlattal annál inkább, amit érdemes kihasználni.