pcguru-ajanlott3590x150.jpg

Még novemberben volt lehetőségünk kipróbálni a HORI Split Pad Compact kontrollerét – ráadásul roppant vagány Gengar kiadásban –, ami abszolút nem okozott csalódást, sőt bizonyos tekintetben még a gyári Joy-Conoknál is jobbnak bizonyult. Ezek után bizakodva és kíváncsian vettük kézbe a gyártó Horipad+ névre hallgató hagyományosabb, vezetékes kontrollerét, ami már inkább az otthoni játékot előnyben részesítő Nintendo Switch-tulajoknak készült.

Az egyébként PC-vel (Windows 10 és Windows 11 egyaránt) is kompatibilis Horipad+ megjelenése igazán kellemesre sikerült. A teljesen fekete kontroller ugyan fényjátékkal nem büszkélkedhet, viszont így is remekül mutat az analóg karokat körülvevő piros keretekkel és középső kis "szigetével", noha utóbbi felülete kicsit ujjlenyomatmágnes. Kialakítása roppant ergonomikus, már-már fogni sem kell, úgy az ember tenyerébe simul, és a hátsó plusz gombokra is meglepő természetességgel állnak rá ujjaink, így azokat akció közben még keresni sem kell. A markolat tökéletesen kitölti a tenyerünket, hátsó felén pedig mutatós textúrát is kapott. A Split Pad Compactéhoz hasonló analóg karok pontosak és remekül működnek, akárcsak a D-pad, a gombok és a ravaszok. A test alján egy fejhallgató bemenetet is találunk, a jobb analóg kart és a D-padot közrefogó kiemelés alatti extraként pedig egy Turbó módot bekapcsoló, egy mikrofont lenémító és egy beállítás gombot. 

A kifejezetten FPS-ekhez (is) készült Horipad+ emellett mozgásérzékelővel is fel van szerelve, így a jobb analóg kar helyett akár két eltérő érzékenységű fokozatban a kontroller mozgatásával is célba vehetjük ellenfeleinket, melyek között a hátul lévő csúszkával váltogathatunk. Ahogy a HORI is felhívja rá a figyelmet, ez a funkció nem egyezik meg a Joy-Con/Pro Controller giroszkópjával/gyorsulásérzékelőjével, ami érződik is rajta. Nagyjából pontos, de kevésbé érzékeny és egy Joy-Conhoz képest kicsit lassabb a reakcióideje, viszont vezetékes jellege ellenére szerencsére nem kell azon aggódnunk, hogy egy hevesebb mozdulattal lerántjuk vele a dokkolót. Egyrészt azért, mert a kontroller kábele körülbelül 3 méteres, másrészt pedig mert a mozgásérzékelős kameravezérléshez elég mindössze a kívánt irányba döntenünk a kontrollert, nem kell Just Dance-mozdulatokkal hadonásznunk vele. Ez a funkciója tehát alapvetően jól működik, bár nem feltétlen minden játéknál, némi gyakorlással azonban például célzásrásegítésként praktikus lehet. 

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

A pontossághoz kapóra jönnek a markolat hátulján elhelyezett plusz gombok is, melyekből az egyiket nyomva tartva a Quick Mode a célpontok közti gyors váltást könnyíti meg, míg a másikat lefogva a Snipe Mode a távoli ellenfelek pontos becélzásához – például sikeres fejlövéshez – járul hozzá.

Mindezt összevetve a Horipad+ egy elképesztően jól kézre álló, kellemes és praktikus kialakítású kontroller, ami FPS-ekhez és más műfajú játékokhoz egyaránt jó választás lehet. Ugyan mozgásérzékelős célzásban egy Joy-Con valószínűleg jobban teljesít, azonban felszereltségét, funkcióit és az ember tenyerét már-már tökéletesen kitöltő formatervét figyelembe véve bőven megéri nagyhából17-19 ezer forintos árát. Ha épp vezetékes kontrollert keresel Nintendo Switchedhez, a Horipad+-t mindenképp írd fel a jelöltek közé.