Az AMD csúcsragadozója, az Acer köntösében

A közhiedelemben a mai napig él, hogy az AMD - vagy ha úgy tetszik, a vörös csapat - kütyüjei (legyen szó processzorról vagy videokártyáról) jobban melegednek, többet esznek, és úgy általában nem érnek fel a konkurenciához. Ez pedig egy laptop esetében általában még több előítéletre ad okot. Erre rácáfolandó, az Acer Predator Helios 500 mindent bevet, amit csak lehet - a kérdés csak az, hogy sikerül-e neki?

Meglátni

Első találkozásunkkor súlyos kézfogással köszöntöttük egymást, az Acer „kicsikéje” ugyanis közel négy kilogrammot nyom önmagában, az elegáns, letisztult dobozban pedig még ott lapult a féltéglányi adapter is. A kicsomagoláskor előbukkanó szerkezet dobozához méltón letisztult és egyszerű, a sarkok enyhén tört vonalvezetése agresszív megjelenést kölcsönöz az amúgy sallangmentes, logóval díszített Helios 500-nak. Igazán egyedi külsőt a masszív szellőzők kölcsönöznek neki, melyeket ezüstös karimával emeltek ki a formatervezők. Az enyhe kék fénnyel megvilágított billentyűzet kompakt, elhelyezése tökéletes az ölünkben tartott munkavégzés vagy játék során.

predator-helios500-1.jpg

Megszeretni

Az operációs rendszer gyors indulásáról egy 250 GB kapacitású Hitachi SSD gondoskodik, adatainknak pedig a RAID-be kapcsolt 1 TB-os HDD ad otthont. Az FHD felbontású, IPS panellel szerelt, 144 Hz-es kijelzőre nem lehet panasz, minden irányból tökéletesen látszik, matt felületén a tükröződés csak erős háttérfénynél zavaró. A képért az AMD Radeon RX Vega 56 felel (a maga 8 GB HBM2 memóriájával), a gép lelke pedig egy 3,2 GHz-en ketyegő, 8 magos AMD Ryzen 7 2700. Ennyi lóerővel megáldva pedig nem csoda, ha semmiféle feladat nem okoz neki problémát, akár videoszerkesztéssel is megbírkózik a 32 GB DDR4 RAM-nak köszönhetően, de még a 16 GB-tal szerelt változatnak sem akadnak problémái.

Persze felmerül a bevezetőben is felvetett kérdés: mi ennek az ára? Mert van neki, de mindenkit megnyugtathatunk, nem a túlmelegedés az. A Unigine 2017-es Superposition benchmarkját stresszteszt üzemmódban futtatva a rendszer egyetlen eleme sem kezdett túlzottan melegedni, minden mutató a kellemes 60 C° körüli tartományban mozgott, bár ez elsősorban a Helios 500 elképesztően hatékony hűtési rendszerének köszönhető. A gép teste csak a kivezetések környékén kezdett el érezhetően melegedni, illetve a billentyűzet volt langyos középtájon, és a hanghatás sem volt zavaró. Remek, nem melegszik – de az akkumulátor üzemideje alacsony, nehéz feladatokra adapter nélkül mindössze nagyjából másfél órán át használható, mielőtt az energiatakarékosság jegyében lekapcsolna a dedikált videokártya.

Felébredni

Minden nagyon szép, minden nagyon jó, de a kezdeti lelkesedést lelohasztja a rideg valóság. A már említett Unigine benchmark (FHD Ultra beállítások mellett) ugyan gyönyörűen tartotta a 60 fpst, a 144 Hz-es kijelző így munka nélkül marad, ha nem akarunk kompromisszumokat kötni. Márpedig egy ilyen gépet nem azért vesz az ember, hogy megalkudjon, ami nem is csoda, hiszen brutálisan jó, de brutálisan drága is az Acer Predator Helios 500 a maga 800 ezer forintos árcédulájával. Persze, aki megengedheti magának, az biztosan nem fog csalódni.

predator-helios500-2.jpg