Kertelés nélkül állítható, hogy az XZ3 javarészt csak a külsejét tekintve változott az XZ2-höz képest. A belső részletei és a hátsó kamera csaknem teljesen megegyeznek a fél évvel korábban megjelent modellel, viszont azonnal érezhető, hogy minden jobb lett.

VÉKONYABB ÉS SZEBB

Az XZ3 megtartotta azokat a lekerekített formákat, amiket az XZ2 hozott be az Xperia családba, megmaradt a markáns alumíniumváz és az üvegborítás, viszont a domborított hátlapi kialakítás helyett egy lecsiszolt fazont kapott, ezáltal sokkal laposabb a külseje. Ezzel a lépéssel a Sony nem csak azoknak kedvez, akik nem kedvelték a korábbi változat tenyérbe simuló dizájnját és inkább valami tradicionálisra vágytak, de ezzel együtt a telefon végre nem csúszkál minden olyan felületen, ami csak egy picikét is lejt. A borítást illetően annyi kifogásunk adódott, hogy az oldalsó forrasztás lágyan vágja az ember tenyerét, azonban ez a gond egy tok felpattintásával orvosolható.

A másik nagy és a külsőt érintő változás a kijelzőt illeti. A képarány (18:9) a régi maradt, azonban a munkafelület a telefonnal együtt hossz terén nőtt és megszépült: a 6.0”-os kijelző 1440 x 2880 felbontást kapott, valamint az Xperiák történelmében először az XZ3 OLED kijelzővel működik, amihez társulnak a Sonytól megszokott képjavító funkciók, azaz a X-Reality és a TRILUMINOS kijelző. Az előző hónapban már beharangoztuk a Note9-et, mint a világ legszebb kijelzőjével rendelkező telefont, azonban az XZ3 komoly vetélytársa lett a Samsung zászlóshajójának. Az OLED technológiának hála a Sony telefonja gond nélkül képes ugyanazt a mély feketét produkálni, mint a Note9, amit nem csak a HDR videók megtekintése közben fogunk észrevenni. Az XZ3 javára mondható az is, hogy a kép minősége minden tekintetben javult az XZ2-vel szemben. Mindemellett a Sony készüléke is megkapta az Infinity Displayt, ami korábban a Samsung telefonjainak védjegye volt, ráadásul az új kialakítás mellé társul egy új funkció.

MÓDOSULT, DE A RÉGI MARADT

A telefon mindkét oldalán megtalálhatjuk kijelzőbe épített szenzorokat. Ezek segítségével előhívhatunk egy oldalsó, gyors menüt, ahol – alapértelmezett esetben – az általunk legtöbbet használt applikációkat fogjuk megtalálni, de akár személyre is szabhatjuk azt. Továbbá az oldalsó szenzorok végigsimításával visszaléphetünk egy korábbi munkamenetre (ablakot váltunk, böngészőben visszalépünk az előzőleg megnyitott oldalra, stb.). A tesztelés során az oldalsó szenzorok gyakran feladták a küzdelmet az elemekkel, és nem működtek rendeltetésszerűen: helyenként egyáltalán nem fedték fel magukat, vagy attól függően, hogy miként tartottuk a telefont, a semmiből varázsolták elő magukat. Ez a funkció azonban opcionális, nincs a felhasználóra erőltetve, ezért akinek bármi gondja akad vele, vagy egyszerűen nem látja hasznát, az bármikor kikapcsolhatja és több gond nem lesz vele.

A telefon belseje változatlan maradt: ugyanúgy 4 GB RAM áll a rendelkezésünkre, és Snapdragon 845-ös chipset biztosítja a gördülékeny munkavégzést és játékot, habár az utóbbi esetében a belső memória néha kevésnek érződik. Ennek tetejébe a készülék sokáig bírja töltés nélkül, hála a 3300 milliamperórás akkumulátornak akár 90 óráig is kitart – feltéve, ha kikapcsoljuk az Alway-On displayt. Az egyedüli változás az operációs rendszert érinti, ami ezúttal az Android 9.0 (Pie).

xz3-teszt.jpg

Az XZ3 ismét csak fülhallgatócsatlakozó nélkül, egy adapterrel érkezik, (a készülék egyetlen C típusú USB bemenettel rendelkezik), ergo a Bluetooth-rajongók előnyben vannak. Az XZ2 dinamikus rezgésrendszere, a DSEE HX, az LDAC, a Clear Audio+, a Qualcomm aptX HD hangrendszer és az automatikus fejhallgató-optimalizálás mind visszatér, hogy együtt az eddiginél is jobb hangzást biztosítsanak. Sőt, még a hangszórók is jobban szólnak, mint a korábbi telefonok esetében. 

A kamera, ahogy már említettük, megegyezik az XZ2-ével. Az elsődleges felvételi eszköz 19 MP-es, és ugyanúgy képes 1080p (60 FPS), 4K (30 FPS), HDR, Super-slowmo felvételek készítésére, azonban az XZ2-höz képest ezek több képi zajt tartalmaznak –javarészt alig észrevehetők –, cserébe viszont élesebb a fényképek kontrasztja. Valamint az XZ3 ismét csak egy darab hátlapi kamerát kapott. Ebből adódóan például a bokeh effektes fotók létrehozásakor 2 képet felhasználva szoftveresen készíti el a végleges fotót, ezért az eredmény közel sem olyan meggyőző, mint az XZ2 Premium duplakamerájának esetében. Az előlapi kamerát leváltották, 5 MP helyett 13 MP-ben fürödve szelfizhetünk, továbbá kapunk egy portrémódot, (ami a bokeh effekthez hasonlóan működik), és a kameraapplikáció is átesett némi ráncfelvarráson.

JÖN, JÖN, MÁR ITT IS VAN

Az XZ2-höz hasonlóan az XZ3 is 269 ezer forintos áron (lesz) elérhető, és 4 színben – fekete, fehérezüst, mélyzöld és bordeaux-i vörös – áll rendelkezésre. A készülék vásárlói mindemellett három hónapos exkluzív előfizetést is kapnak egy egyedülálló szórakoztató alkalmazáshoz, az új Sony Networks app-hoz, mellyel több, mint 350 prémium, és összesen közel 1000 óra tartalom, többek között a 200 első randi aktuális epizódjai, a Carter első évada, a Piszkos Zsaruk évadai, valamint a Stan Lee: A szerencse ára című sorozat közül válogathatnak. Az alkalmazáson továbbá ingyenesen elérhetőek exkluzív videók, szerkesztőségi tartalmak, galériák, second-screen megoldások, TV-műsor és számos egyéb funkció is. A Sony Networks app-ot az Xperia XZ3 tulajdonosok itt tölthetik le, az ingyenesen kipróbálható verzió más Androidos okostelefonnal pedig itt érhető el.