pcguru-ajanlott2590x150.jpg

 

Persze sokkal kényelmesebb az öreg, meg-megdöcccenő egérre és mondjuk a kissé koszos egérpadra fogni a mellélövést bármelyik FPS-ben, de ez az ellenséget special annyira nem fogja meghatni. Káromkodni meg felesleges, asztalt csapkodni hangos, a kutyád is hülyének fog nézni. Érdemesebb befektetni egy normális rágcsáló+pad kombóba. Mondjuk, a címben emlegetett párosra.

endgame-gear-xm1-rgb-pcguru-1.jpg

Bevallom, nálam a tesztegerek eleve hátránnyal indulnak. Derekas méretű manccsal áldott meg a sors: ha az általában üzletekben kapható XL-es kesztyű 10-es méretű, akkor az én kezem úgy 12-13-as. Ez nemcsak méretre csináltatott bőrkesztyűket jelent, hanem egérgondokat is: nem minden rágcsálót tudok kényelmesen használni. Őszinte meglepetésemre a meglehetősen filigránnak tűnő XM1-essel nagyjából 30 perc után komfortosan összeszoktunk. Nekem csak az ujjaim méretéhez képest aprócska oldalsó gombok okoztak néha gondot, míg átszoktam a hétköznapi eszközöm nagyobb és kicsit máshol elhelyezett gombjairól.

endgame-gear-xm1-rgb-pcguru-2.jpg

Az erősen játékos elnevezésű EndGame Gear XM1 a jól ismert, a cégnél csúcskategóriát képviselő XM1-es átdolgozott és nem csak „felcsicsázott” változata. Van, akinek tetszik a színváltós, világító periféria, engem, őszintén szólva, hidegen hagy – pedig, hasonlóan a Homasitás tuning dekor lángocskákhoz, állítólag +10 százalékot ad a (célzó)teljesítményhez. Nekem a claw grip felépítésű egerek jönnek be (használtam már sok mindent: siheder koromban évekig balkezes hanyattegeres voltam a helykihasználás miatt), ez is ilyen felépítésű, hamar barátok lettünk. Az eszköz minősége kifogástalan, se sorja, se hézag, se karc – igaz, az Endgame Gear, bár új játékos a piacon, de hamar ismert lett a gyártási minőségről.

endgame-gear-xm1-rgb-pcguru-3.jpg

A már említett fény nem volt zavaró sem játék közben, sem csak simán a gépet bekapcsolva hagyva. Inkább értékeltem az MPC 980-assal együtt dolgozva előadott, számomra szinte tökéletes összmunkát, a precíz, akadálymentes siklást, a gyors reakciókat. A gyártó a Kailh GM 4.0 mechanikus kapcsolókkal egy milliszekundum alatti válaszidőt ígér – lehet, de gyorsnak gyors, az biztos. Határozott kattintások, problémamentes dupla klikkek várják a felhasználót. Aztán, ha sokat zoomolsz, nem mindegy, milyen a kerék mozgása – az XM1-nél ez is pipa. A Pixart PMW3389 szenzor felbontása állítható, a letölthető segédprogrammal könnyen profilokhoz rendelhető. A kis apróság habkönnyű (82 gramm), ami kell, állítható rajta (az optikai szenzor felbontása, a polling rate, de persze a váltakozó színvilág is). Öt gomb lapul a testén, ez nekem elég volt, csakúgy, mint a szövettel védett, közel 2 méteres hosszúságú USB 2.0A-s zsinór. 

endgame-gear-mpc-890-pcguru-1.jpg

Én gonosz lélek vagyok, mert aki katonákkal dolgozik, annak ez munkaköri kötelesség. S mivel az egyenruhások vonzódása a célszerszámok furcsa felhasználása iránt legendás („ami kerek, viszik, ami szögletes, gurítják”, ismerős, ugye?), így én is elvittem az XM1-est a külső helyszínekre. Jelentem, igen jól működik a természetes életterén kívül, nem jön zavarba a szolgálati laptopba dugva vegyes felületektől sem. Nyár volt, nyár, s mondjuk, egy hosszabb Armored Warfare-csatában azért csak megizzad az ember keze is. Zavaró ujjcsúszkálásnak nyoma sem volt, s a felület is könnyen tisztítható. 

endgame-gear-mpc-890-pcguru-3.jpg

A cincogó igaz barátja azonban egy minőségi egérpad, itt mutatja meg igazán, mit is tud. Az XM1-hez képest a világítós változat a klasszikus, négy siklópárna helyett két nagyobb felületet kapott, ezekkel pedig tényleg nagyon finoman mozgathat. Persze esetemben ehhez kellett az MPC 890-es nevet kapott pad, melyet kifejezetten e-sportolóknak fejlesztettek ki, és nagyméretű (89 x 45 centiméteres) Cordura felülettel várta az XM1-est. Úgy dolgoztak együtt, mint az összeszokott mesterlövész-megfigyelő páros. Ha mellélőttem, az user error volt, nem hardverhiba. Többféle felületű asztalon használva sem csúszott meg a gumírozott alsórész. Könnyen tisztítható a felület, de a nyári melegben sem izzadt rá az alkarom, ez is jó pont. Az egyetlen rossz pontot a jobb szél felgörbülése jelentette: gyanítom, ez a hengeres tárolási-szállítási mód eredménye, továbbá lehet, hogy két hétnél hosszabb használat esetén majd szépen lesimul. Mivel tesztpéldány, nem kezdtem el megoldani a leginkább csak optikailag, de nem használatban zavaró kérdést, hiszen inkább játszottam – mert ezzel a kettőssel lehet és érdemes is.