“Járt utat járatlanért el ne hagyj” – szól a közmondás, mely valószínűleg a Razer mérnökeinek és dizájnereinek fejében is visszhangozhatott, mikor megalkották az új, 2020-as, frissen bejelentett Razer Naga Prót (külön köszönet a cégnek, amiért a kiegészítőt a bejelentés idejére már le is tudtuk tesztelni). Bár a megalkották talán nem a megfelelő szó, hiszen önmagához képest nem sokat változott a rágcsáló. Első ránézésre talán meg sem mondaná az ember, hogy itt újítás történt, pedig kívül-belül is finomodott a szerkezet, még ha nem is sokat. Persze a majdnem tökéletesen nem sokat lehet javítani, nemde?

Szentháromság

Az elegáns dobozban az egér, 2,4 GHz-es jeladó adaptere (melybe a belevaló a rágcsáló cserélhető oldallapja alatt lapul), az ennek meghosszabbítására és az egér töltésére, valamint kábelessé tételére is alkalmas, harisnyázott USB-kábel, illetve a Trinity becenevet kölcsönző, három különböző oldallap lapul – a gyártótól már megszokott köszönőlevél, garancialap és használati útmutató mellett. Ami még mindig hiányzik a pakkból, az a különböző kiegészítők tárolására alkalmas, kisebb doboz vagy szütyő, ennek híján vagy a nagy dobozt vagyunk kénytelenek megőrizni, vagy hagyjuk kallódni az éppen nem használt elemeket. Egy prémiumkategóriás (de legalábbis úgy árazott) terméknél azért jólesett volna az extra törődés.

razer-naga-trinity-2020-pcguru-00.jpg

A lényeg, a Trinity nevét kölcsönző különlegesség, azaz a cserélhető oldallapok alig változtak, csupán egyiküket cserélték le. Méghozzá a hét gombos változat egyszerűsödött egy picit, immáron nem körben, hanem egymás alatt két sorban helyezkednek el a kapcsolók, abból is "mindössze" hat darab. A másik két oldallap, a hagyományosnak nevezhető kétgombos, illetve az MMO-játékosok kedvence, a 12 gombos változat gyakorlatilag ugyanaz, mint az eggyel korábbi verziónál, utóbbi leghátsó oszlopának kényelmes eléréséhez továbbra is extra csápok vagy hiperhajlékony ujjak kellenek. A kiegészítők továbbra is egy egyszerű mozdulattal felpattinthatók, könnyedén eltávolíthatók, ennek ellenére mégsem lötyögnek vagy mozodulnak meg, még intenzív használat közben sem. Emellett a gumírozott, szakaszosan forduló, oldalra is kattintható görgő, illetve az alatta elhelyezkedő, alapértelmezetten a szenzor érzékenységét szabályozó kapcsolók kialakítása és elhelyezkedése sem mutat újdonságot.

Az egér teste szintén változatlan, formára, küllemre, de még súlyra is ugyanazt kapjuk, mint korábban. A kifejezetten tenyeres és karmos fogáshoz kitalált tömzsi alkat a vezeték nélküli használatra kihegyezve egy beépített akkumulátort is kapott, névleges 100 órás élettartammal – mivel a tesztidőszak alatt ennyit folyamatos használatban nem volt a Pro, így csak becsülni tudjuk, hogy a Razer nem hazudik. A nagyszerű élettartam, hordozhatóság és kábel nélküli lét (akár rádión, akár bluetoothon), illetve a cserélhető oldallapokkal járó súlytöbblet azonban azzal a kompromisszummal jár, hogy nem éppen ultrakönnyű a kicsike. Persze a 119 gramm még ezek mellett is kiemelkedő mérnöki teljesítménynek számít. A tető alatt pedig még egy pár lényeges változtatás történt: az eddig 16 ezer DPI-s szenzor immáron 20 ezer DPI natív felbontásra képes, illetve 70 millió kattintást bíró optikai kapcsolókat kapunk – de hogy ezt egy hétköznapi felhasználó nem fogja megérezni, az is egészen biztos. 

razer-naga-trinity-2020-pcguru-02.jpg

Irányítközpont

A Razer mindent összefogó szoftvere, a Razer Synapse továbbra is elképesztő mennyiségű beállítási lehetőséget biztosít. Az elmaradhatatlan RGB-effektáradat akár zónánkénti felkonfigurálása és más Razer-eszközeinkkel való összehangolása mellett szerencsére hasznosabb funkciókkal is bír. Azonnal felismeri, ha oldallapot cserélünk, és betölti a hozzá alkalmazott legutóbbi mentett kiosztásunkat, a makrók és energiatakarégossági beállításokról már nem is beszélve, de még a szenzor érzékelési magasságát is megszabhatjuk. Ennél sokkal többet nem is nagyon várhatnánk el egy egértől és a hozzá tartozó szoftvertől, átfogó, kényelmes és magától értetődő a használata.

Az már persze más kérdés, hogy mennyit fogunk babrálni vele, és milyen gyakorisággal cseréljük az oldallapokat – ezen igényeit mindenkinek magának kell felmérnie. Mindenesetre az eddigi Razer Naga Trinity-tulajoknak nem sok oka van a váltásra, hiszen az érzékenyebb szenzor mellett gyakorlatilag csak egy oldallapot vennének maguknak. Potom 170 Eurós (cirka 60 ezer jó magyar forintos) áron ez több, mint borsos, és nemcsak nekik, hanem úgy mindenkinek. Mindezt figyelembe véve csak azoknak merném jó szívvel ajánlani az egeret, akik a Razer rajongói, vagy ténylegesen kihasználnák a több oldallap adta lehetőséget – mert ha egyesével nézzük őket, akkor hasonló képességekkel bíró rágcsálót kapni már jóval olcsóbban is, vagy ha ragaszkodunk a márkához, akkor, ha nem létszükséglet a hat gombos oldallaphoz, akkor a Razer Deathadder és a “sima” Naga kínálhat alternatívát.

razer-naga-trinity-2020-pcguru-01.jpg