Korábban nagyon tervben volt nálam egy Hisense Laser TV, mert elég jókat olvastam róla, ráadásul kimondottan érdekelt a technológia, de végül praktikusság és helytakarékosság okán egy óriási Samsung QLED-re esett a választás, ami azért döbbenetes méretei ellenére sem nőtte túl a falat. A gyártóról azonban nem mondtam le, továbbra is érdekeltek a készülékei, így egyből lecsaptam az újonnan érkezett Hisense U5120GW soundbarra, amely a beharangozója alapján nemcsak díjat nyert, de azt abszolút meg is érdemli, miközben nem kizárólag összetevőire, de programjára sem panaszkodhat, mely az AI révén dinamikusan változtatja a hangszínt és az -erősséget. Sci-finek hangzik, megnézzük, mi minden igaz belőle.

hardver-hisense-u5120gw-pcguru-1.jpg

11+1

A kellően nagy doboz(ok)ban egy méretes soundbar és egy szintén kellően nagy mélynyomó található, amiknek a beállítása, összehangolása gyerekjáték és pillanatok alatt összejön. A mélynyomót csak áram alá kell helyezni, ezután félig vezeték nélkül működik (ha csak a konnektorba bedugom, már van egy extra vezeték a lakásban), és egy gombnyomással szinkronizálódik a soundbarral, de utóbbi beüzemelése sem bonyolultabb, mindössze azt kell eldöntenünk, hogy milyen csatlakozóval vetjük be. A normál HDMI mellett 4K-s lehetőség, Bluetooth és optikai kábeles mód is rendelkezésre áll, utóbbival pedig tökéletesen fut. Méreteire egyébként érdemes felkészülni, mert az 5 kilós soundbar 120 cm hosszú, 11 cm széles és 6 centi magas, miközben a 6 kilós mélynyomó egy 35x35x25 centis kocka, amit egyébként a főegységhez hasonlóan nem a szoba ékeként fogunk kezelni. Egyik sem kifejezetten csúnya, de dizájnban ma már annyival izgalmasabb hangfalak léteznek, hogy azok mellett a Hisense készüléke kicsit háttérbe szorul.

hardver-hisense-u5120gw-pcguru-2.jpg

Papíron az összesen 510 wattos teljesítménnyel megáldott, 11 hangszórós plusz mélynyomós eszköz tökéletes térhatású akusztikai érzetet kelt, erőteljes basszussal, miközben a Dolby Atmos hangzás sem okoz problémát, ahogy a Hi-Remaster-támogatásnak hála a zenék sem, melyeket a részletek elvesztése és torzulása nélkül lehet megszólaltatni. Itt érdemes még megemlíteni az AI-t, melyre nagyon büszke a vállalat, és amely képes a jelenetekhez igazgatni a hangszíneket, így a filmeknél a mozi-hatás a hangsúlyos, míg például éjszakai módban a suttogás is jól kivehető, nem kell a fülünket hegyezni és összevont szemöldökkel nézni a másikra, miközben a gyerek a szomszéd szobában alszik.

hardver-hisense-u5120gw-pcguru-3.jpg

És hogy milyen a valóság? Nos, lényegében majdnem mindent megkapunk, amit papíron felvezettek, az már más kérdés, hogy a felsőbb kategóriás árazás (190 ezer forint környéke) hatására nem kizárólag ezt szeretnénk és várnánk el, hanem élményben még egy kicsit többet is. És többet nagyon nem kapunk. Ahogy említettem, a hangrendszer látványra eléggé felejthető, semmi extrát nem mutat fel, ez a jellemző pedig sajnos a hangok terén is tetten érhető. Ahhoz képest ugyanis, hogy a Hisense ezt a hangszettet elérhető áru, de felsőkategóriás eszközként szánta a piacra, nem érezni a felsőkategóriás minőséget. A soundbar átlagban jól szól, bár némi rezonanciát itt-ott tapasztaltam, illetve a hangzás sem volt mindig tiszta. De amellett, hogy átlagban kellemes és jól érzékelhető hangokat produkál, a térhangzása sem tökéletes, és bizony a nagyon dicsért AI sem tévedhetetlen. Próbáltam sorozatot, filmet, videójátékot és különböző zenéket (kezdve a zúzással egészen az audiofileknek ajánlott muzsikákig minden volt itt az elmúlt hetekben), de egységesen azt tudom csak mondani, hogy jó, jó, de azért semmi kiemelkedő, ami miatt a közel 200 000 forintos összeg indokolt lenne.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Van még hova fejlődni

Ugyan hatalmas csalódást nem okozott, de komolyabb katarzist sem, avagy a Hisense U5120GW soundbar összességében egy átlagosnál jobb, de messze nem kiemelkedő hangrendszer, egyszerű dizájnnal, egyszerű távirányítóval, ami csak az alap beállításokra képes. Valamint egy egyszerű elképzeléssel, ami csak többé-kevésbé működik, de igazából nem éri el a megcélzott felsőkategóriát, így az ehhez képest magas ára sem indokolt. Nem gondolnám, hogy ajánlott, mégha nem is rossz termékről van szó, és bizony a Hisense mérnökein és vezetésén áll vagy bukik, hogy a későbbiekben tanulnak-e a hibákból, fejlesztenek-e a legtöbb hiányosságon, vagy maradnak ezen a vonalon.

Mert ha maradnak, akkor is működhet az üzlet, eladhatnak egy jó rakással a hangrendszerükből, hiszen komoly kritika nem érheti a végeredményt, de ha valami olyan különlegességgel akarják megvetni a lábukat, mint mondjuk, a Laser TV, amire azért csak felkapja az ember a fejét, akkor ahhoz nagyobb hangrobbanás, nagyobb csinnadratta volna szükséges, és ha nem is egy Skynet, de valami olyan AI, amely valóban pontosan és szépen látja el a dolgát.