Nemrég újabb hatalmas csomaggal csöngetett be a futár, aminek már a méretéből – no meg persze a dobozon lévő márkajelzésből – egyértelmű volt, hogy ez bizony az LG monitora lesz, pontosabban az LG DualUp 28MQ780. A böhöm doboz becipelése után jöhetett a vetkőztetés, mely során a szokott módon, hungaroceltömbökkel megküzdve végre eljutottam jelen tesztünk alanyáig.

A csomagolásban először a táp szúrt szemet, ami már-már egy Nintendo Switch méretével vetekszik. A dokumentációhalom mellett a készülékhez jár még többek között egy USB-C és egy HDMI kábel is, valamint egy hatalmas Ergo talp, ami mellett gyakorlatilag még Johnny Silverhand robotkarja is elbújhat szégyenében. Ha maga az LG DualUp 28MQ780 az agya, akkor a fekete fémmonstrum lényegében a monitor egész teste, ami satuként markol rá asztalunk szélére, hogy stabil alapot biztosítson. Magát a monitort játszi könnyedséggel illeszthetjük rá kinyúló végére, amin rendkívül biztosan tartja, egy pöcköt lenyomva pedig ugyanilyen egyszerűen emelhetjük is le róla. A tartókar állása persze egyáltalán nem fix, így kedvünkre forgathatjuk és mozgathatjuk igényeinkhez mérten, ahogy bizonyos fokig magát a monitort is tetszésünk szerint döntögethetjük.

Maga az LG DualUp 28MQ780 egyébként egy 70 cm átmérőjű (28"), 2560 x 2880 felbontású, 16:18-as képarányú és HDR10 támogatású Nano IPS-kijelzővel van felszerelve, amivel gyakorlatilag olyan, mintha két egymásra rakott monitorunk lenne egyben. Ez a méret önmagában is praktikus a legkülönbözőbb folyamatokra, de különösen hasznos párhuzamos munkavégzésre, az USB-C portnak köszönhetően pedig egy eszköz – mondjuk egy laptop – csatlakoztatása esetén nem csupán plusz kijelzőként használhatjuk, hanem adatátvitelre is, miközben ráadásul még tölti is az adott készüléket. Ahogy az az alábbi képen is látható, a monitoron emellett két USB-A, két HDMI, egy display port, egy USB UP és egy fejhallgató bemenet is található.

Ha mindez nem lenne elég, az LG DualUp 28MQ780 még automatikus fényerő-szabályzóval is fel van szerelve, ami a környezetünkhöz igazítja a fényerőt, valamint TÜV Rheinland Eyesafe tanúsítvánnyal is rendelkezik, mely annyit tesz, hogy alacsony kékfény-kibocsátásával védi a szemünket a kék fénytől, mindezt úgy, hogy közben megőrzi az élénk színeket.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Az LG DualUp 28MQ780 összességében egy rendkívül sokoldalú és testreszabható készülék, ami önmagában is lenyűgöző, azonban az Ergo talp teszi igazán teljessé, mely több tekintetben is elképesztő szabadságot biztosít. Káprázatos képminőséget biztosító, ezzel együtt pedig szemkímélő kijelzőjén öröm bármit is nézni, számos csatlakozási lehetőséggel van felszerelve, és tartókarjával a könnyű kezelhetőség mellett alapvetően asztalunkon is rengeteg helyet spórolhatunk meg. Közel 300 000 forintos ajánlott fogyasztói ára persze minden előnye ellenére sem kifejezetten pénztárcabarát, és valószínűleg jó pár olcsóbb alternatívát találni a piacon, de aki esetleg hajlandó ennyit befektetni az LG DualUp 28MQ780-ba, annak garantáltan nem fog csalódást okozni.