Az LG 27GN880 kicsomagolásakor rögtön szembetalálkozunk azzal, ami igazán egyedivé teszi a kijelzőt: a masszív, asztallapra szerelhető fém lábazattal. A rögzítés megoldása ismerős lehet más, hasonló módszert alkalmazó eszközöktől: egy “U” alakú szelvényben egy csavaros satuval rögzíthető a szerkezet, de igény szerint kivágásba, vagy egy sztenderd 100×100-as VESA porttal falra is szerelhetjük. Ami viszont igazán különlegessé teszi, hogy a magasság állítása mellett egy könyökben mozgatható karral, és a végén egy gömbcsuklóval gyakorlatilag nincs olyan pozíció, melybe ne lehetne beállítani a monitort. Az LG 27GN880-t helytakarékossá, vagy többmonitoros felálláshoz ideálissá teszi ez a rendszer, persze lehet, hogy nem mindenkinek nyeri el a tetszését, hiszen itt a funkció és nem a forma volt a lényeg. Persze nem a LG 27GN880 az első monitor, mely ezt a tartómegoldást alkalmazza, házon belül ez előtt volt az LG 27QN880, és feltételezzük, hogy monitor-tartókart már mindenki látott – alapfelszereltségként viszont ritka, mint a fehér holló.

medium01.jpg

Asztalra vele

Maga a kijelző az UltraGear dizájnjegyeket viseli magán, a kivitelezés és az anyagminőség kifogástalan, prémium termék benyomását kelti. A ház három oldalt káva nélküli, hátoldalon kitüremkedő, kör alakú vörös gyűrűvel, az ez által határolt sziget rejti a csatlakozási lehetőségeket is, melyeket viszont nem vittek túlzásba: egy DisplayPort (1.4), két HDMI (2.0) és egy hagyományos 3.5 mm-es jack csatlakozó áll rendelkezésünkre. Ha komplett USB-szigetet, B és C csatlakozóstul nem is, de legalább egy USB-A párost elviseltünk volna, az esetlegesen ezt a megoldást használó fülesek végett. Pláne, hogy beépített hangrendszert itt nem kapunk, ami önmagában nem lenne baj, mert az átlagnak tekinthető 3-5 W összteljesítményű, leginkább alumíniumvödör-hangot reprodukáló “megoldásokkal” személy szerint a világból ki lehet kergetni.

A 27” képátlójú, 16:9 képarányon elterülő, 2560×1440 felbontású Nano IPS panel igen magas, 144 Hz képfrissítést és 1 ms válaszidőt ígér. A dobozon szereplő HDR-képes ikont azonban nem kell túl komolyan venni, a 350 cd/m2 összfényerő és 1000:1 kontrasztarány, valamint a FALD teljes hiánya mellett VESA HDR tanúsítványt nem kaphatott, ezt csak a HDR effektszűrő miatt aggathatták rá. Ettől eltekintve azonban nem igazán lehet rá panasz, már ami a színeket illet. IPS-technológiás panel lévén a színtér lefedettsége kiváló, valamint a színhűség egy kis kalibrálást követően kellően magas, és a joystickkal ellátott menünek hála intuitív és gyors.

medium13.jpg

A kontrasztnál viszont kiütköznek a panel hiányosságai, melyek továbbgyűrűznek a háttérvilágítás uniformitásának irányába is, így leszűkíthetjük a LED háttérfényre a hibákért felelős tettest. Megjegyeznénk azonban, hogy ahány monitor, annyiféle, így a személyes tapasztalatok egységről egységre változhatnak valamelyest. Persze ezen nem lepődtünk meg nagyon, hiszen mint mondtuk, IPS panelről van szó, így a feketék szürkesége szinte kötelező jelenség, ahogy a sarkoknál jelentkező ragyogás is, szerencsére a háttérfény komolyabb beszivárgása ezúttal elmarad.

Mindezért azonban kárpótol a már említett színhűség és a meglepő fürgeség: a 144 Hz-es képfrissítés mellett alig észrevehető a gyorsan mozgó képelemek elmosódása vagy csóvahúzása. Az overdrive beállítással itt sem szabad túlzásba esni, elég a normal szint, különben jön ezek szellemképezése (külföldiül pixel overshootként emlegetik). No és persze ott a G-Sync és a FreeSync kompatibilitás is, melynek mindkét tábor tulajdonosai egyaránt örülhetnek.

medium14.jpg

Egy a bibi

Végső soron azonban az ember pénztárcája dönt a vásárlásról, és ez az a pont, ahol az LG 27GN880 elbukik, legalábbis a cikk írásának pillanatában. A 180 ezer forintról induló árcédula kifejezetten magas, még a házon belüli alternatívákhoz képest is. A Nano IPS panel és a lábazat pedig nem ad annyit az összképhez, hogy az ember elgondolkozzon azon, hogy 30-, vagy akár 70 ezer forinttal többet perkáljunk le ugyanazért, amire a konkurencia is képes. A lábazattal már csak azért is nehéz indokolni az árat, mert  egy olcsóbb, de ugyanilyen teljesítményű kijelzővel plusz egy harmadik féltől megvásárolt tartókarral is olcsóbban lehet kijönni ennél.