pcguru-ajanlott2590x150.jpg

Az elmúlt hónapokban rengeteg, játék céljára készült laptopot mutattunk be nektek, melyek között voltak Dell, Asus és Acer gépek. A játék mellett azonban néha dolgozni is kell, erre pedig irodai notebookokat ajánlottunk, többet között egy felső és egy középkategóriás Huawei-t, most pedig befutott az LG új üdvöskéje.

Az LG fiatal cégnek számít a laptopgyártók piacán, hiszen a korai modelljei csak 2000-es évek végén jelentek meg, de ezek még csak netbookok voltak. A koreai vállalat gamer laptopot sosem készített, ugyanakkor mindig igyekezett, hogy az irodai gépek osztályában előremutató megoldásokat alkalmazzon. Az egyik ilyen a Gram-sorozat 2015-ös debütálása volt, mely nevében rejtette egyik legnagyobb előnyét.

Könnyű eszköz, könnyű használat

Ez az előny nem más, mint a Gram hihetetlen súlya, méghozzá pozitív értelemben. A 14 hüvelykes laptop tömege ugyanis minösszesen 999 gramm, ami aranyérmessé teszi nemcsak a laptopok, de az ultrabookok között is. Tényleg, pehelysúlyú, könnyű megfogni, könnyű hordozni, ráadásul elképesztő üzemidővel rendelkezik, de erről egy picit később.

De kezdjük az elején. Az LG Gram egy fekete, selyemfényű papírdobozban pihen, egészen a használatba vételig. Mellette csak némi papír és a töltő található, más nem is kell ehhez a géphez. A gép lelke egy Intel Core i5-ös, 11. generációs CPU (a gép kérhető i7-es változatban is), mellette van 8 GB RAM és egy 256 GB-os Nvme SSD. Ez a rendszer, melyhez egy Intel Iris Xe GPU társul, amely játékra alkalmas, de mégsem tanácsoljuk, hogy elindítsatok egy programot, hiszen ezen a gépen a játékos hőelvezetés nem megoldott.

A gép bal oldalán található egy jack-csatlakozó, két USB Type-C és egy HDMI port, míg a jobb oldalán két USB-A port, egy Kensington lock és egy mikro-SD kártyahely. Ennyi. Nem sok, de arra tökéletesen elég, hogy egy vezetéknélküli egeret, egy külső merevlemezt csatlakoztassunk a Gramhez. A laptop mindösszesen 1,65 cm magas, 14 hüvelykes méret pedig lehetővé teszi, hogy a táska legkisebb rekeszében is elférjen.

A gép teste magnézium ötvözet, ugyanakkor némi plasztik hatást kelt, a gép alsó része benyomható, ennek ellenére a burkolatnak remek fekete árnyalata van, az ujjlenyomatokat csak kis mértékben gyűjti. A gépet bekapcsolva fényárba borul a 16:10-es képátlóval, IPS panellel (1920x1200p felbontás) rendelkező fényes kijelző. A Windows 10 két másodperc alatt bootol, a rendszer sebessége lenyűgöző, a gép halk, irodai feladatokra tökéletes.

Ezt bizonyítja a gép elképesztő üzemideje, ami egy maratoni hosszúsági meetingen is simán helytáll. A 100%-feltöltött 72 Wh-s akkumulátor 8 órányi (igen, jól olvastátok) Netflixezéssel mindösszesen 40%-ot vesztett töltöttségéből, ami elképesztően jó eredmény. Igaz, a hangszórók ereje nem az igazi, lehetne valamivel hangosabb, és megszabadulhatna a néha előbújó dobozhangoktól is.

Irodamunka

Az LG Gram irodai gép, ennek megfelelően előre telepítve megtalálhatók rajta a legfontosabb alkalmazások, programok, így a szakmai Iwiwet, vagyis a LinkedInt elindítani csak egy kattintás, van teljes Office programcsomag, Wordöstül, PowerPointostul, mindenestül, illetve a vékony kávájú kijelző ellenére sikerült belepaszírozni egy webkamerát is, remek arckövető rendszerrel. És mivel ez egy irodai gép, szükséges volt egy jó billentyűzetet beletenni.

Ez meg is történt. Remek érzés a gépelés, van magyar kiosztás, ugyanakkor az egyes betűk (különösen a hosszú és a rövid magánhangzók) helyét szokni kell. Viszont a nyomáspont jó, a tapipad pedig kellően nagy ahhoz, hogy kényelmesen lehessen használni. Ezt erősíti egyébként a két fokozatban állítható fehér színű háttérvilágítás, és a tény, hogy a gombok valamivel nagyobbak a megszokottnál.

Végszóként elmondható, hogy a 2021-es LG Gram egy remek gép lett, néhány egészen elképesztő tulajdonsággal, néhány extrával (ujjlenyomat-olvasó, beépített Alexa, Thunderbolt 4) és néhány hibával, amelyre a mérnökök azért odafigyelhettek volna. Az egyiket már említettük, a másik pedig – és ez a súlyosabb – , hogy a kijelzőt tartó zsanérok nem elég feszesek, nem elég szorosak. Kinyitva és véletlenül meglökve van egy kis mozgási játéka, ami egy 520 ezerbe kerülő gépnél azért nem lenne megengedhető. Igen, az LG Gram nem olcsó, nem lesz az egyetemisták legjobb társa az előadásokon, topmenedzserek viszont nyugodtan választhatják: nem fognak csalódni benne.