pcguru-ajanlott2590x150.jpg

Napjainkban egyre több terméknek van gamer variánsa, az ágyaktól kezdve egészen a bögretartókig, és természetesen a TV-k sem maradtak ki a felhozatalból: a nálunk járt LG OLED48CX6LB-t például még maga a Microsoft is kifejezetten ajánlja, mint az Xbox Series X-hez és Series S-hez beszerezhető legideálisabb kijelzőt. Mindez pedig nemcsak egyszerű marketingfogás, tapasztalataink szerint ugyanis az LG TV-je valóban az élet minden terén megállja a helyét, legyen szó akár játékról, akár „egyszerű” filmezésről vagy sorozatozásról.

lg-gamer-tv-teszt-01.jpg

A szobánk éke

Az LG OLED48CX6LB egy elég méretes csomagban érkezik, és ennek megfelelően maga a TV is kifejezetten terebélyes: nálunk, ahogy a neve is mutatja, egy 48 hüvelykes (122 cm-es) képátlóval rendelkező modell járt, de a termékcsaládban találhatóak nagyobb darabok is, ha valami igazán brutális kijelzőt szeretnénk otthonra. Az összeszerelés annyira nem vészes, igazából csak hat csavart kell behajtani, viszont a készülék puszta méretei miatt az LG OLED48CX6LB összerakása így is inkább kétemberes munkának érződik, már csak a biztonság kedvéért is.

Maga a TV pedig kifejezetten letisztult és elegáns darab. Az akár falra is szerelhető kijelző roppant vékony és kávamentes kialakítású, a talp látható része pedig egy elegáns, ezüstös fémlap, így az LG OLED48CX6LB tökéletesen illik bármilyen környezetbe, sőt visszafogott, minőségi kialakításának hála akár szobánk egyik éke is lehet.

lg-gamer-tv-teszt-04.jpg

Nemcsak a marketinges szerint gamer

Az LG TV-je kinézetre több mint korrektnek mondható, és szerencsére működés közben is abszolút megállja a helyét. A készülékben egy 3840x2160 pixel felbontású OLED panel kapott helyet, aminek a képe egyszerűen csak gyönyörű: a fekete itt valódi fekete, míg a többi szín élénk és erős, a kontrasztra pedig szintén nem lehet egy rossz szavunk sem. Mindezt remekül egészíti ki a Dolby Vision IQ, mely intelligensen állítja a képernyő fényerejét és színeit az épp nézett film műfajának és a fényviszonyoknak megfelelően, valamint a Dolby Atmos, ami a tökéletes hangzásért felel.

Épp ezért az LG OLED48CX6LB természetesen nemcsak játékra, hanem filmnézésre vagy sorozatozásra is több mint alkalmas lehet. Mi a tesztelés során elsősorban a Netflix és a YouTube videós tartalmait böngésztük segítségével, és egyik helyen sem kellett csalódnunk, a végeredmény minden esetben nagyszerű volt. A kép mellé pedig a hangzás is abszolút rendben van: az LG OLED48CX6LB 40 wattos hangszóróval érkezik, ami pörgősebb akciójelenetekhez, lassúbb, csendesebb részekhez és zenehallgatáshoz egyaránt ideális lehet.

lg-gamer-tv-teszt-02.jpg

De legyünk teljesen őszinték: aki gamer TV-t vesz, az elsősorban úgyis játszani szeretne rajta, nem pedig filmezni, az LG OLED48CX6LB-nek pedig szerencsére ezen a téren sincs mit szégyellnie. A panel gyártási technológiájának hála 1 ms-os válaszidővel rendelkezik, ami a gamer monitorok között is kifejezetten jó értéknek számít, emellett pedig az Nvidia G-Syncet is támogatja, így akár 120 Hz-es képfrissítés is elérhető a 4K-s felbontás mellett, már persze, ha van olyan gépünk, amivel ezt ki tudjuk préselni a játékokból.

Mindezek a funkciók pedig a gyakorlatban is pontosan úgy muzsikálnak, ahogy látatlanban elvárnánk tőlük. Mi a teszt során egy Xbox Series X segítségével próbáltuk ki a TV játékos képességeit, méghozzá remek eredményekkel. Az olyan egyedi vagy egyszerűen csak remek kinézettel felvértezett játékok, mint a Doom Eternal, a Control, a Gears 5 és a Dirt 5 valami csodásan néztek ki a kijelzőn, de a remek válaszidő és a korrekt képfrissítés miatt a Rainbow Six: Siege-hez hasonló kompetitív címek is abszolút vállalhatóan futnak az LG OLED48CX6LB-en.

lg-gamer-tv-teszt-03.jpg

Egy valódi játékos

Mindent összevetve az LG OLED48CX6LB egy több mint remek választás lehet, ha kifejezetten játékhoz keresünk TV-t. Az LG üdvöskéje emellett persze a filmezés során is megállja a helyét, azonban igazán akkor villantja meg a foga fehérjét, ha rá tudunk kötni egy újgenerációs konzolt (vagy netán egy combosabb, 4K-s játékra épített PC-t, ha éppen nagyon olyanunk van). Az OLED kijelzőnek, az 1ms-os válaszidőnek és a G-Sync támogatásnak hála ugyanis az LG OLED48CX6LB egyaránt remekül muzsikál a kompetitív és az egyjátékos címek alatt.

Az egyedüli problémát talán az ár jelentheti, bár még ez sem feltétlen olyan vészes. Az LG hasonló képességű OLED TV-i hazánkban nagyjából 400 ezer forint környékén kaphatók, ami önmagában egy komoly összegnek mondható, viszont egy olyan terméket kapunk érte, amin tényleg élmény a játék, és amit a következő pár évben tuti nem kell majd elavulás miatt lecserélnünk.