pcguru-ajanlott3590x150.jpg

A projektorokról alkotott kép nálam, sok más kortársamhoz hasonlóan, megmaradt annál a pici, zajos, folyton forró szerkezetnél, aminek a beüzemelése néha 10 percet is igénybe vett, a képe sosem volt elég éles, és szinte több volt vele a nyűg, mint a haszon. Ez akkor borult meg, amikor pár közvetlen ismerősnél, kollégánál láttam, mire képes egy korszerű, combosabb modell, gyakorlatilag HD tévé helyett házimozirendszerhez vagy játékkonzolokhoz párosítva. A teljes élményt, amit egy ilyen eszköz nyújtani képes, azonban egészen addig nem éreztem át, amíg el nem kezdtem tesztelni az LG tavaly megjelent, durván 5-600 000 ezres árkategóriában mozgó, DLP-típusú, HU70LS modelljét.

1628752269715.jpg

Ez nem a megszokott irodai projektor

Külsőre egy 314x210x95 mm-es fehér dobozról van szó, mely alig négy kilót nyom, tetejére a lencsét állító pöcök és a menü mellett a fókusz élességét állító gombok kerültek, oldalaira hűtőrácsok, hátuljára pedig a csatlakozók serege 2 darab 4K-s átvitelt támogató digitális HDMI-vel, 2 USB-vel, jackkel, LAN bemenettel, egy USB-C-vel és egy optikai audióval. Ha ezek esetleg nem biztosítanának elég opciót a csatlakozásra, a készülék emellett még a Bluetooth-kapcsolódást és castolást is támogatja. A dobozba került még egy távirányító, mely webOS interfészt egyfajta Wiimote jellegű mozgásérzékelős kontrollerként is képes vezérelni, külön Netflixet és Prime Video-t előhívó gombokkal, valamint az összes lehetséges beállítással a zoomtól a képarány változtatásáig. A vetítési távolság 2,7 és 3,4 méter között mozog (a tesztelés során inkább az utóbbihoz közeli értékkel próbálgattam), az alapértelmezett képarány 16:9-es, legkisebb méretben 60, legnagyobban pedig 140 hüvelykes képátlóval. A vetítő fényereje 1500 lumen, kontrasztaránya 15000:1, az égő várható élettartama pedig hivatalosan 30000 óra, mely még napi intenzív használat mellett is legalább 10 évig elegendő. Ugyan a projektorban helyet kapott egy 1x6W-os beépített hangszóró is, ez gyakorlatilag csak végszükség esetén ajánlott, ilyen volumenű eszközhöz mindenképp érdemes legalább egy középkategóriás külső hangfalat csatolni.

1628752269780.jpg

Bekapcsolást követően kellett rögtön szembesülnöm azzal, hogy még az ismerősöknél szerzett projektoros tapasztalataim is mennyire elavultak már. A beépített trapézkorrekciónak köszönhetően bárhogy döntöttem és emeltem a vetítési felület célzásakor, a készülék tökéletesen tartotta az arányokat, a lencse és a fókusz állításával pedig elég aprólékosan lehetett testreszabni a tökéletes élményhez. Elsősorban filmezéshez használtam a próbálgatás során, mivel egyelőre még csak tervben van, hogy HD tévénket valamikor lecseréljük egy 4K vagy legalább QHD felbontásúra, így ez pont eléggé új élménynek bizonyult ahhoz, hogy akár már többször látott Blu-Ray lemezek és streamelős filmek széles skáláját dobjam be rajta (a széles skálát értsétek úgy, hogy még az 1922-es Nosferatut is újranéztem a hatás kedvéért). Ugyan játékokkal is szépen muzsikált, a kimondottan videójátékokra tervezett magasabb képfrissítési arány sajnos itt nem áll rendelkezésre, be kell érnünk 4K-hoz szükséges 60 Hz-el. A hőkibocsátás ellenben teljesen barátinak mondható.  Elrakását követően sem magát a dobozt, sem a környezetét nem éreztem perzselőnek, annak ellenére, hogy a hűtés zaja is szinte észrevehetetlen, ami a nyári nagy kánikulában nem elhanyagolható szempont.

1628752269746.jpg

Mint a moziban

A fényerő és a magas kontraszt elég erősnek bizonyult ahhoz, hogy még ha késő délután lőttem be a projektort  (az albérletünk függőnyei szinte csak mutatóba vannak, semmit sem sötétítenek),  a kép a magas kontrasztnak köszönhetően még úgy is bőven tiszta és élvezhető volt. Praktikusság és élvezeti faktor szempontjából szinte csak egy negatívumot tudok felróni a HU70LS-nek: nem a hosszú lezárás alatt érkezett tesztelésre, amikor a tabletes/monitoros/tévés filmezések után annyira hiányzott már egy mozi, ahogy azt soha nem hittem volna, a hatás ugyanis olyannyira megközelíti azt az otthoni környezetben, amennyire csak lehetséges. Tökéletes lenne mind otthoni, mind munkahelyi használatra, ha nem lenne ott az árcímke kérdése.

1628752311114.jpg

Összevetve ugyanis más LG-termékekkel, melyek főleg 200 000 alatt/körül mozognak, a HU70LS ugyan támogatja a 4K-t, nagyobb a lehetséges képátló, erősebb az égő, jobb a kontraszt és kicsit jobb a beépített hangszóró is, végső soron a nagy kérdés, hogy kell-e valakinek ekkora teljesítmény, és megéri-e neki, hogy a sima HD-t támogató projektorokhoz képest majdnem háromszor annyit kell érte fizetni (más kérdés, hogy egyes combosabb 4K-s modellekhez képest viszont akár 25-30%-al kevesebbet). Ha igen, illetve, ha a 4K felbontás ennyire fontos szempont és garantált, hogy kellően ki lesz használva a kapacitása, az LG HU70LS, úgy vélem, az egyik legjobb jelenlegi választás.