Aki játszott már valaha online kompetitív játékokkal, az tudja, milyen fontos a lag és az alacsony FPS elkerülése az ilyen címeknél, hiszen nincs is idegesítőbb annál, mint amikor egy-egy végtelenül kiélezett, meccsdöntő pillanatot azért bukunk el, mert nem elég masszív az internetkapcsolatunk, vagy nem bírja a terhelést a routerünk. Erre a problémára nyújtanak tökéletes megoldást a TP-Link kifejezetten játékra épített, az IEEE 802.11ax (avagy Wi-Fi 6) szabványt használó termékei, melyek segítségével mi is villámgyorsan kiépíthetjük a tökéletes otthoni gamer hálózatot.

tp-link-ax-router-promo-01.jpg

De mi az a Wi-Fi 6?

Persze az első kérdés, aminek utána kell járnunk egy ilyen témában, az az, hogy pontosan mi az a Wi‑Fi 6-ként is emlegetett IEEE 802.11ax, és miért olyan nagy szám, ha egy router ilyesmit használ. Röviden és tömören ez egy forradalmian hatékony Wi-Fi szabvány, melyet 2021. február 9-én fogadtak el, és aminek a célja, hogy kiszolgálja a vezeték nélkül az internethez kapcsolódó eszközöket, melyek száma valami brutális tempóban növekszik, és jelenleg nagyjából 22,2 milliárdra tehető (összehasonlításképp ez 2019-ben „csak” 14,96 milliárd volt).

Ennek megfelelően a Wi-Fi 6 legnagyobb erőssége a villámgyors sebesség, és az elődjének számító 802.11ac-hez képest négyszeres kapacitás, ami egyben megnövelt hatékonyságot is jelent. Az új szabvány ezt többek között a 1024-QAM modulációval éri el, aminek a segítségével minden szimbólum tíz bitet tud továbbítani a korábban megszokott 256-QAM moduláció nyolc bitje helyett, emellett pedig 160 MHz-es sávszélességének hála több adatot is tud küldeni, mint a 80MHZ-es sávszélességet használó elődei.

tp-link-ax-router-promo-05.jpg

Továbbá érdemes még megemlíteni az OFDMA technológiát is, melynek hála a vezeték nélküli kommunikáció hatékonysága akkor sem romlik, ha a kliensek száma drasztikusan megnő. Napjainkban, mikor a koronavírus járvány miatt elég elterjedtnek mondható az online oktatás és a home office, azért elég komoly fegyvertény tud lenni, ha a routerünk akkor is állja a sarat, mikor a League of Legends promó meccsünkkel párhuzamosan két webes megbeszélés meg egy egyetemi előadás is zajlik a lakásban.

Végezetül pedig a Wi-Fi 6 előnyei közül komoly hiba lenne kihagyni a BSS (Base Service Station) Color megoldást, mely főleg a társasházakban, vagy más, sűrűbben lakott városrészekben élőknek jöhet jól. Ilyen helyeken ugyanis a szomszédok vezeték nélküli hálózatából érkező jelek okozhatnak problémát a mi vezeték nélküli hálózatunknak, az IEEE 802.11ax szabványnak azonban erre is van megoldása. Az ezzel érkező BSS Color technológia ugyanis lényegben megvizsgál minden csomagot, és ha úgy ítéli, hogy azok a szomszédtól érkeztek, többet nem foglalkozik velük, ezzel minimálisra csökkentve a zavarást.

tp-link-ax-router-promo-03.jpg

Miért éri meg AX routerre váltani?

Talán már a fentiekből is érződik, hogy az IEEE 802.11ax elég sok előnnyel bír az elődeihez képest, az pedig külön pozitívum, hogy mindez nem csak üres marketingfogás, hanem a gyakorlatban is érződik. Avagy az ezt a szabványt használó routerek nem csak jóval gyorsabbak és stabilabbak, mint a korábbi modellek (persze egy kiélezett online meccs során a 802.11ac-hez képest négyszeres kapacitás és a megnövelt hatékonyság is aranyat fog érni), hanem egy sor egyéb hasznos technikai újdonsággal is szolgálják a kényelmünket.

Az ODFMA technológiának hála például nem kell attól tartanunk, hogy vállalhatatlanul megugrik a pingünk, ha a lakótársunk pont rosszkor kezd  el netezni a telefonján, míg a BSS Color azt garantálja, hogy a szomszédok hálózata se zavarjon egy-egy multis összecsapás közben. De persze a TP-Link AX routerek nem csak játékra használhatóak, hanem minden másra is. Segítségükkel például zökkenőmentesen lehet 4K-s (ne adja isten 8K-s) tartalmakat fogyasztani, de akkor is jól jöhet egy ilyen robosztus netkapcsolat, ha egy komolyabb gépigényű egyjátékos címet vennénk elő valamelyik streaming szolgáltatás segítségével.

tp-link-ax-router-promo-04.jpg

Eljött a csere ideje

Mindennek fényében pedig alighanem könnyű belátni, hogy ha valaki kompromisszumok nélkül, a lehető legminimálisabb laggal szeretne online játszani, minél előbb megéri egy Wi-Fi 6 szabványt használó routerre váltania. Hiszen ezek a készülékek gyorsabbak és stabilabbak, mint korábbi generációt képviselő társaik, ez pedig egy-egy kiélezettebb meccs során simán jelentheti a különbséget a győzelem és a vereség között.

Ráadásul a TP-Link kínálatában már számtalan ilyen router elérhető az AX termékcsalád részeként, így bármilyen igényeink (és büdzsénk) legyen, a gyártó honlapján szétnézve egész biztosan megtaláljuk a nekünk legmegfelelőbb terméket, aminek a segítségével egy pillanat alatt beléphetünk a vezeték nélküli hálózatok jövőjébe.