Míg Zoo_Lee a TP-Linktől kapott routereket tesztelte, én az okoseszközök világában merültem el, azon belül is leginkább kamerákat próbálgattam, illetve az áramellátást és a fénykibocsátást tettem egyszerűbbé, de legalábbis könnyebben kezelhetővé. Hogy hogyan? Mindjárt mesélem. 

A Nagy Testvér mindent lát

Háromfajta kamera is eljutott hozzám, és ami a legizgalmasabb az egészben, az az, hogy mindegyik egy kicsit különbözik csak a másiktól, ezzel kiváló alternatívát nyújtva mindenkinek, a saját igényei szerint. Kezdjük a legkisebbel, a Tapo C100-assal, ami FHD felbontásban gondoskodik a lakás egy pontjának állandó megfigyeléséről és lényegében védelméről. A már 9000 forint alatt is beszerezhető kamerát csak áram alá kell helyezni, majd a Tapo appjával néhány perc alatt beüzemelhetjük, és már kedvünk szerint helyezgethetjük, állítgathatjuk. Merthogy egy csomó opciónk van. Első körben a lakás bármely szobájához hozzárendelhetjük a kis megfigyelő szerkezetet, de egyéb lehetőségeink is vannak. Memóriakártyával eleve rögzíthetünk, amit csak akarunk, de egy-egy képet/videót így is pikk-pakk felvehetünk, sőt az automata verziót kikapcsolva magunk is állíthatjuk, hogy nappali vagy éjjeli kameraképet szeretnénk. 

tp-link-tapo-okoseszkozok-pcguru-4.jpg

tp-link-tapo-okoseszkozok-pcguru-5.jpg

tp-link-tapo-okoseszkozok-pcguru-6.jpg

Utóbbi természetesen nem színes, viszont szépen kivehető minden, én például elutazva minden nap ránéztem az előszobai ajtóval szemben lehelyezett kamerára, aminél megnyugtató volt látni, hogy senki nem feszítette fel az ajtót. Igen, internetkapcsolat és wifin lévő kamera mellett természetesen bárhonnan kapcsolódhatunk a telefonunkról, sőt még oda is szólhatunk, ha illetéktelen alakot látunk, hátha ezzel ráijesztünk. Más kérdés, hogy a riasztó esélyesen hatásosabb: a kamera eleve jelzést küld (egy üzenet formájában), ha bármiféle mozgást érzékel, de a riasztó funkciót beállítva egyből vészjelzést is lead, amivel elriaszthatja a betolakodókat, illetve felhívhatja a szomszédok figyelmét a bűntényre. Mindez már kellőképpen praktikusnak mondható, pláne ennyiért: a C100-ast, ahogy már említettem, 9000 forint alatt beszerezhetjük, és még csak memóriakártya sem kell mellé, ha nem akarunk állandó megfigyelést és adatmegőrzést. Ha mégis, akkor akár céges célokra is megfelelő, bár két kis társa még rátermettebb a komolyabb őrző-védő feladatokra.

Merthogy ott a Tapo C200, ami már ránézésre is minőségibb felszerelés: míg a 100-as egy vékonyka tartón álldogál, nem mozgatható túl sokat, addig a C200 már nem százas, akarom mondani, kicsit zömökebb testű, ezzel együtt pedig nagyon mutatós, de fontosabb, hogy körbe lehet forgatni. Tudásban szinte mindenben megegyezik kisebb társának lehetőségeivel, azonban bármikor mozgathatjuk a virtuális iránynyilakkal, és ilyenformán a teljes szobát/lakást/termet szemügyre tudjuk venni, nem kell egy bizonyos pontra fókuszálni. Érdekes, hogy amúgy nekem picit mintha tisztábbnak tűnne a képe, de papíron nagyjából azonos teljesítménnyel és képességekkel bír, mint 100-as öccse. 

Ami viszont mindenképpen többet bír, az a C310, elvégre ez már külső munkára, kinti felvételre is fogható, ezáltal jóval strapabíróbb darab, sőt a kábelekhez is tartalmaz egy rövid védőburkot. Tudásában hasonló, ám mivel nem esik baja a természeti hatásoktól, igen fontos segítséget nyújthat, ha valahol pont a bejárt megfigyelése a cél, emellett pont emiatt kisebb cégeknél is jó vétel lehet, amennyiben nincs szükség nagyobb összegű, profibb kamerákra. A C200 már 11 000 forint alatt, a C310 pedig 18 000 forint körül elérhető. Szerintem nagyjából ez a kategória alja, amire már érdemes beruházni, amit a konkurens termékek árai is bizonyítanak. Megbízható, jó kis eszközök, a lehetőségekhez képest jó megoldásokkal, bár tény, ennyi pénzért azért csodát senki ne várjon tőlük: a kamerakép nem olyan részletgazdag, a hangszóróból érkező hang pedig elég torz. Ettől függetlenül számos esetben (elővigyázatosság, baba vagy állatok figyelése) ideális lehet a kameracsalád egy-egy tagjának beszerzése.   

tp-link-tapo-okoseszkozok-pcguru-1.jpg

tp-link-tapo-okoseszkozok-pcguru-2.jpg

tp-link-tapo-okoseszkozok-pcguru-3.jpg

További okosságok

Nézzük, még mivel okosíthatjuk magunkat, de legalább otthonunkat! Egyfelől ott a P100 Wi-Fi Mini Smart dugalj, amiből egyből párosan is begyűjthetünk, így két konnektornál szabályozhatjuk az áramellátást (a szoba mellett azt is meghatározva, milyen eszközt juttatunk áramhoz), amit persze telefonról is ki-be kapcsolhatunk. Másfelől pedig érkezett egy L510E ledes izzó, ami meglepően sok szempontból lehet jó választás. Egyfelől hanggal is vezérelhető (Amazon Alexa, Google asszisztens), de számos programozási opciójával könnyítheti meg a hétköznapokat. Időzíthetjük, ha rendszeresen egy idősávban érünk haza; mivel távolról is aktiválhatjuk, ha a külső kameránk (Tapo, köhintés!) alapján úgy látjuk, valaki túlságosan nagy figyelmet fordít az ablakokban látható sötétségnek, akkor telefonunkkal bárhonnan felkapcsolhatjuk, mintha otthon lennénk; nem mellesleg a fényét is szabályozhatjuk.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Ilyen aprónak tűnő kis kényelmi és biztonsági funkciók mellett talán nem is lehet kérdéses, hogy otthonunkat bizony érdemes “okosítani”, legalább minimális szinten, a kipróbált Tapo-termékek pedig az árukhoz képest egészen kellemes meglepetést nyújtottak. A 3000 forint körüli izzó tényleg jó szolgálatot tesz, egyedül talán a dugalj közel 5000-es összegét sokallom (per darab), annyiért már picit drágának tűnik. Aki azonban pont ilyen eszközökre vágyna, esetleg ilyesmit tervez karácsonyi ajándéknak, ne keressen tovább, mert ár/érték arányban csak jól járhat.