pcguru-ajanlott590x150.jpg

Nemrég olvashattatok nálunk az Xtrfy termékeiről, a bemutatott darabok mellett azonban alkalmunk volt a gyártó kínálatának egyéb finomságait is kipróbálni, egy tartalmas csomag részeként. Ugyan megfordultak már nálam a legkülönbözőbb billentyűzetek, fejhallgatók, egerek vagy épp kontrollerek, de férfiasan bevállom, hogy az Xtrfy neve még hallomásból sem ismerős, pedig a cég elvileg már 2013 óta van a piacon. Mindenesetre az idegenkedésnek most vége szakadt, és annyit már most elárulhatok, hogy egyáltalán nem bántam meg az összeismerkedést. 

Egy falatka múlt

A sort a trió legkiemelkedőbb és leglátványosabb tagjával kezdem, ami az Xtrfy M42 RGB, mely ráadásul Retro kiadásban érkezett meg hozzánk. Elsőként kitérnék kicsit a csomagolására, mert egyszerűen roppant mutatósra és stílusosra sikeredett. A szürke alapot körben egy szivárvány szeli át, a Retro kiadáshoz passzolva a szövegek is régi időket idéző betűtípust kaptak, miközben a doboz kialakítása egy kis modern csavart visz az összképbe, ugyanis a mai okostelefonokhoz hasonlóan alulról csusszantható ki belőle a lényeg. Az egér a doboz alsó felében egy vékony, műanyag emelvényen pihen, jópofa extraként egy Xtrfy és egy GG feliratú billentyűvel, amikkel tetszésünk szerint feldobhatjuk billentyűzetünket. A kis fakk aljában az egérhez tartozó vezeték, egy plusz fedlap, az instrukció és a már-már kötelező ajándék matrica kapott helyet.

Az Xtrfy M42 RGB a külsejét tekintve kicsit eltér a megszokottól, ugyanis a legtöbb gyártó által előszeretettel használt, méhkaptárra emlékeztető hatszög alakzat helyett a két elülső és két oldalsó gomb kivételével mindenhol apró körök tarkítják. Az egér hátsó részének borítása mágneses rögzítésének köszönhetően szükség esetén könnyedén felpattintható, és pillanatok alatt lecserélhető a mellékelt cseredarabra, amivel még jobban tenyerünkhöz igazíthatjuk. A Retro kiadás szürke és kopottas piros színösszeállítása gyönyörűen fest, és tényleg remekül felidézi a Commodore 64, az Atari és a Nintendo korai éveinek hangulatát. Gamer egérről lévén szó természetesen az RGB világítás sem maradhatott ki, ami a szellős kialakításnak köszönhetően igazán remek látványt nyújt. Az egér felső gombjával a számos különböző világítási mód között is váltogathatunk, melyekből a személyes kedvencem a kifejezetten csak gombnyomásra felvillanó program volt.

Fénykavalkád a markunkban

Az egér nemcsak a látvány, de a kényelem tekintetében sem hagy sok kivánnivaló maga után. Ergonomikus kialakításával remekül belesimul az ember tenyerébe – még a nagyobbakba is, mint az enyém –, az egyetlen gondot talán az jelentheti, hogy mivel az aljára kerültek a szabályozók, így a finomhangolásához minden alkalommal meg kell fordítanunk. A kifejezetten pehelykönnyűre tervezett Xtrfy M42 RGB a kábelét nem számítva mindössze 59 grammot nyom, amivel már-már olyan, mintha magától suhanna az asztalon, ami mellé Pixart 3389 érzékelőkkel van ellátva, valamint 1000 Hz-es és 16 000 CPi-s teljesítményre képes. Teljesítmény és stílus tekintetében a 69 eurós (nagyjából 27 300 forintos) ár minden fillérét megéri, de ha valaki nem ragaszkodik a nosztalgikus köntöshöz, akkor lefaraghat belőle, ugyanis más színekben 65, sima feketében pedig már 59 euróért is kapható.

Az Xtrfy M42 RGB kísérőjeként érkezett a szintén Retro kiadású Xtrfy B4, ami ennek megfelelően ugyancsak szürke és kopottas piros színekben pompázik, ahogy csomagolása is hasonló stílusú. Kábeltartóként talán nem kifejezetten mindennapos kiegészítő, de 17 eurós (nagyjából 6750 forintos) árával szerencsére nem is mondható egy pénztárcagyilkos extrának. Összeszereléséhez elég beleszúrni a mellékelt, szívószálszerű szilikon kart az alapba, majd belefűzni az egér kábelét, és máris használatra kész. A kompakt kis kocka 265 grammos súlyával gyakorlatilag ötször annyit nyom, mint az Xtrfy M42 RGB, az elmozdulás elkerülésében pedig alja csúszásmentes felülete is támogatja. Ez a nem feltétlen kötelező, de azért praktikus kis kiegészítő remekül kiegyensúlyozza egerünk mozgását – és még jól is mutat.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

A hármas utolsó tagja az Xrtfy GP1, ami 460x400x4 mm-es méretével bőségesen elég felületet biztosít a játékra, csúszásmentes felületével pedig remek alapot ad nemcsak az Xtrfy M42 RGB-nek, de bármilyen lézeres vagy optikai egérnek. Anyaga kellemes tapintású, remek sebességet biztosít az egér mozgatásakor, varrott szélei pedig tartósságát segítik elő. Egyszerű, fekete mintázata nem tereli el a figyelmet a fontos meccsekről, ráadásul szükség esetén még mosogógépben is mosható (30 fokon).

Az Xtrfy termékei – legalábbis ez a három – tehát abszolút nem okoznak csalódást a megjelenés, kényelem és teljesítmény terén sem, így érdemes lehet átböngészni a gyártó kínálatát.