pcguru-ajanlott590x150.jpg

Ha nem hallottatok még az Xtrfy márkáról, az valószínűleg azért van, mert még nem annyira ismert, nem is túl régi. A céget 2013-ban alapították, Svédországban. Azóta elsősorban játék céljára készült billentyűzetek, fejhallgatók, egerek és egérpadok fejlesztésével foglalkozik, melyek közül mi most az M4 vezetékes egeret és a GP4 típusjelzésű egérpadot próbálhattuk ki.

xtrfy-m4-1.jpg

Színes egyéniség

Az Xtrfy egerek különlegessége, hogy rengeteg színvariációban kerülnek a boltokba, vagyis eltérnek az unalmas fekete/fehér sémától. Az M4 Street verzió doboza kifejezetten modern, urbánus hatást kelt. Teteje egy az egyben leemelhető: ez alatt pihen a limitált kiadásban (4000 darab) boltokba küldött cincogi, melynek alapszíne a fekete és a fehér, ugyanakkor a gombok narancs, vörös és zöld színben pompáznak, míg a kábel szövetborítása kék. Némi kiegészítőt is tartalmaz a csomag: egy matricát és az egér hasára ragasztható talpakat, más nincs.

Az Xtrfy M4 Street egy jobbkezes egér, súlya valamivel több mint 70 gramm (plusz kábel). Felépítésében a megszokott trendet követi. Baloldalt két gomb, a tetején kettő plusz egy gomb található, az egér hasán pedig a dpi-t és a polling rate-t lehet állítani, 125 és 1000 Hz között. Méhsejtrácsos szerkezete miatt az RGB világítás remekül kitűnik, a fénycsík még a fő gombok alatt is végigszalad.

xtrfy-m4-2.jpg

És hogy milyen használni? Jó. A gombokat simán el lehet érni, az alsó talpak miatt könnyen lehet irányítani, ugyanakkor DPI-ben elmarad a mára átlaggá vált felső 18 ezres számtól (nem beszélve a Razer Viper V2 Pro 30 ezres értékétől). Az M4 Street egér DPI-je 400 és 16000 ezer között változtatható, de csak előre beállított értékek alapján. Manuálisan erre nincs mód, ugyanis az egérhez nem tartozik szoftver. Így a gombokat sem lehet programozni az egyéni preferenciáknak megfelelően, ez a svéd gyártó termékének legnagyobb hibája. A gombok mindösszesen a fény beállítására, illetve sebességének és fényerősségének megváltoztatására szolgálnak.

Ezt az egeret elsősorban FPS-ekhez/TPS-ekhez tervezték, a 2013-as Tomb Raiderrel precíz lövéseket lehetett leadni Mathias szektájának tagjaira. Hasonló tapasztalatatot szereztünk a Dead Space-szel is, így a kérdés már csak az, hogy mennyire éri meg az árát. Az Xtrfy M4 Street alapára 70 euró, akciósan már 50 euróért megvásárolható, ami egy elfogadható ár egy kényelmes, jól használható egérért. Ha meg tudtok barátkozni a rögzített beállításokkal, ajánlott, de ha szerettek változtatni a dolgokon, akkor ez nem a ti egeretek lesz.

xtrfy-gp4.jpg

GP4

A GP4 egy prémium táncparkett az egérnek, melyen keringőre lehet hívni bármely programot. Mérete igen nagy, 46x40x,0,4 cm-es, így nagyobb mozdulatokat is végre lehet hajtani rajta. Anyaga kifejezetten puha, gumi és szövet, de extrája nincs, nincs RGB színekben világító széle, vezetéke. Ez pontosan arra szolgál, amire tervezték. Az egér siklása természetes, az egyensúly és a kényelem, a sebesség és az irányítás kettőse lapaján lett tervezve: 30 eurós áron lehet megvásárolni a GP4-et, ami lehet, hogy egy picit soknak érződik, de a hasonló kategóriás Genesis Carbon 700 egérpaddal összehasonlítva megállapítható, hogy vastagsága 0,15 mm-el vastagabb (0,25 cm/0,4 cm), ami egyúttal az egérpad tartósságára is pozitív hatással van. Ennyit pedig talán megér párezer forint.