Ma már megszokott dolog, hogy a távol-keleti okostelefon-gyártók a készülékeiket négy vagy esetleg még több változatban is elkészítik. Elég csak a Xiaomira gondolni: a cég a Redmi 11-et összesen tíz (!) verzióban adta ki. A Honor is követi ezt a trendet, hiszen a Magic 4-et négy variánsban küldte a boltokba (Magic 4, Magic 4 Lite, Magic 4 Pro, Magic 4 Ultimate), melyek közül a Magic 4 Lite-ot próbálhattuk ki. A kérdés az, hogy a telefon rászolgál-e a nevére, vagyis tartalmaz-e elég varázslatot?

Varázslatra várva…

Nem kell csalódni a Honorban, legalábbis ami a kiegészítőket illetti. A csomag mindent tartalmaz, amire csak szükség van: a pakkban található egy féltégla méretű gyorstöltő, és a kötelező USB-A/USB Type-C kábel. Nemcsak a töltő féltégla nagyságú, hanem a telefon is: a mérete 6,81 hüvelykes, ennek ellenére a tömege csak 189 gramm. A Magic 4 Lite 5G lelke egy Snapdragon 695-ös processzor, ami mellett 6/8 GB RAM és 128 GB háttértár található, amit mikro-SD kártyával sem lehet növelni, és a nagyobb baj az, hogy nem készült a telefonból 256 GB-os verzió, ami így, 2022-ben egy picit kevés. A kijelző IPS, és 120 Hz-es panelt kapott, amit a Honor X8 után kifejezetten üdítő látványként éltünk meg.

A Magic 4 Lite 5G egyébként nagyon jól van összerakva. Az illesztések pontosak, a hátlap műanyag és egy tükröt is helyettesít. Jobb oldalon taláható a hangerő-szabályozó és a bekapcsoló gomb, ami egyúttal ujjlenyomat-olvasóként is funkcionál. Infraport nincs, ahogy jack dugót sem kapunk.

honor-magic-4-lite-header-e1649268677231.jpg

A telefon használata egyébként kifejezetten kellemes. Az Android 11 és a Magic U.I. 4.2 rendszer ezzel a hardverrel gyors, megakadások szinte nincsenek, még egymás mellett megnyitott több alkalmazás esetében sem. Ahogy az X8 esetében, ez sincs megtöltve alkalmazásokkal, viszont ugyanúgy megvan a Huawei-Honor programjainak összefésülése. A Honor Magic 4 Lite tartalmaz normál és gesztusvezérlést, kinek melyik tetszik. A 128 GB háttértár miatt ugye erősen limitált az, hogy mennyi alkalmazást lehet rá telepíteni: de nem ez lesz az a telefon, amelyen a legnagyobb hardverigényű játékok fognak futni, így döccenéseket is észre lehet venni. Üzemidő terén szerencsére kiváló a Honor Magic 4 Lite 5G, másfél-két napos üzemidő simán kihozható belőle, a töltő pedig nagyjából egy óra alatt megeteti a 4800 mAh-s akkumulátort.

honor-magic-4-lite-5g.jpg

Óh, az a kamera…

A Honor egy okos marketing húzással 48 MP-es tripla kamerásként hirdeti a készüléket, azonban ez a lehető legtávolabb áll az igazságtól, annak ellenére, hogy a kamerasziget az egyik legszembetűnőbb tulajdonsága a Magic 4 Lite 5G-nek. Látszólag erőt sugároz, de ha megnézzük valójában mit tud, már csak a csalódás érzése marad meg. A főkamera ugyanis valóban 48 MP-es, ami mellett egy 2 MP-es makró és egy 2 MP-es mélység-szenzor található, ultraszéles látószögű lencse azonban nincs. A szelfi 16 MP-es. A legtöbb kameramód megtalálható a Honor Magic 4 Lite 5G-ben,  extraként pedig van vízszintjelző és HDR mód. Ahogy az ilyen típusú makrólencsék többsége, ez sem képes értékelhető módon visszaadni a valóságot, így a fotók sajnos nem a legjobbak, a dinamika, a vonalélesség, a kontraszt mind hagy kívánnivalót maga után, a digitális zoom használatával a képminőség drasztikusan csökken, ráadásul videót csak 1080p/30 fps-sel tud rögzíteni, stabilizátor nélkül.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Nem varázslatos

A Magic 4 Lite 5G-nek vannak jó pontjai, de a hiányosságok nagy száma miatt ezek gyorsan feledésbe merülnek. Örvendetes a 120 Hz-es kijelző, de a IPS panel már nem, a 128 GB háttértár mikro-SD kártya nélkül kevés, a kamera 48 MP-es tripla kameraként való hirdetése megtévesztés. Nincs jack dugó, nincs sztereó hangzás, ilyen tulajdonságok mellett a 130 ezer forintos ajánlott ár iszonyúan sok érte. A középkategóriában vannak ennél sokkal jobb telefonok is: a Honor Magic 4 Lite 5G kb. 80 ezres nyitóáron lenne reális ajánlat, de így sajnos nem az, emiatt pedig nagyon gyorsan el fog süllyedni a középkategória széles tengerében.