A Honor története nem régre nyúlik vissza, 2013-ban alapították a Huawei almárkájaként, egy évvel később pedig kilépett Kínából. A Honor jó néhány sikerterméket készített, nemcsak okostelefonokat, de okosórákat is: a Honor Watch Magic 2 például sokkal kedvezőbb áron kínálta ugyanazt a tudást, mint a Huawei Watch GT 2, így nem csoda, hogy vitték, mint a cukrot.

A kereskedelmi szankciók hatására a Huawei elvesztette a GMS-t, a Honor azonban nem, mert a Shenzen-i kormányzat még a baj bekövetkezése előtt megvette. 2021-ben jelent meg az első, önálló brand alatti mobiltelefon, a V40, most pedig két újabb telefont adott ki a vállalat, mely a nagy versenyfutásban a középkategóriában akarja megerősíteni a cég pozícióját. Előzetes tapasztalataink miatt kifejezetten vártuk a próbát, de hogy annak milyen eredménye lett, azt lentebb olvashatjátok.

honor-x8-back.jpg

Színváltó szépség

A Honor X8 a Távol-keleti gyártóktól megszokott módon, egy kiegészítőkkel telerakott dobozban kerül a vásárlókhoz. Van töltőfej, USB A/USB Type-C végű töltőkábel, SIM tű, némi olvasnivaló, és maga a telefon, amely első pillantásra kifejezetten igényes benyomást kelt. Ezüst test, tényleg hatalmas, szinte keret nélküli kijelző, az iPhone 12/13-ra kísértetiesen emlékeztető kamerasziget, fény hatására színváltó hátlap. Jól néz ki, ezt ki kell jelenteni.

A Honor X8 egy középkategóriájú készülék. Így a központi egysége egy Qualcomm Snapdragon 680-as processzor, ami mellett egy Adreno 610 GPU, 6 GB RAM és 128 GB háttértár található. Bővíthetőség nincs (első negatív pont), ami ebben a kategóriában még elvárt a két SIM mellett. Szerencsére a két SIM megvan, a telefon bal oldalán található a tálca, amibe nano kártyákat lehet helyezni. A kijelző IPS, 2388x1080 pixel felbontású, maximum 90 Hz-es frissítéssel.

honor-x8-menu.jpg

A telefon mélyére ásva azonban a kezdeti pozitív élmények megváltoznak. A Magic UI 4.2, a Honor saját felülete, Android 11-re van építve, ami már közel sem a legfrissebb rendszer, hiszen 2020 szeptemberében jelent meg, és nem is ajánlja fel az update-et. Az viszont üdvözlendő, hogy az Android biztonsági frissítése 2022.04.01-re van datálva, a Magic UI 4.2 pedig átlátható, még akkor is, ha nem lehet a részleteket annyira személyre szabni, mint más rendszerek esetében. Sőt, a GMS mellett kihagy vagy éppen átvesz egyes dolgokat a HMS-től, eredetiben vagy éppen átnevezve (pl. Honor Store, Device Clone stb).

A Honor X8 egyébként nincs teletömve alkalmazásokkal, sőt a kötelező dolgokon kívül alig van valami. Egy teljesen felesleges tükör, Booking, TikTok, két játék, egy TrainPal, és egy WPS Office. A 128 GB ma már nem számít soknak, így az alap alkalmazásokon kívül a telefon erejét próbára téve a frissen megjelent Diablo Immortalt és a hardverzabáló Asphalt 9-et is letöltöttük.

honor-x8-diablo.jpg

A Diablo Immortalra azonnal közölte a Honor, hogy nem a készülékre optimalizált játék, de ez minket nem hatott meg, és elindítottuk. Az Adreno 610, ami egy 2019-es GPU, elfogadható játékélményt adott, igaz, egy óra után már szinte üresre merült a 4000 mAh-s akku. Az Asphalt 9 is elindult, de a grafika észrevehetően romlott az átlaghoz képest, a sebesség sem volt megfelelő, és hát valljuk be: ez a GPU már öreg és nem is 3D-s játékok futtatására való.

Multimédia?

Az IPS kijelző szemből nézve kellemes, de nem kiemelkedő képet ad, Netflixet lehet nézni, de a hangszórón keresztül úgy tűnik, mintha a szereplők hangja nem lenne természetes (pl. Andrew Garfieldnek elég jellegzetes hangja van). A kamera pedig, bár külalakjában próbálja az iPhone-t másolni, ez minőségben sajnos nem igazán sikerült. Az előlapi kamera 16, a hátsó főkamera 64 MP-es felbontást kapott, ami mellett van egy 5 MP-es ultraszéles, és egy 2-2 MP-es makró és mélységérzékelő is.

A szokott kameramódok megvannak (panoráma, timelapse, kettős nézet, pro stb.), extraként van vízszintjelző, de már a kijelzőn megjelenő kép – sötétebb fényviszonyok között – szemcsésnek tűnik, és ez nem igazán jó előjel. A képek minőségére kihat az utólagos élesítés, a dinamika nem igazán jó, sötétben már be kell kapcsolni az éjszakai módot, de még így sem lesznek igazán elfogadhatóak a képek. A 2 MP-es makrokamerának értelme nincs,  videót pedig csak 1080p-ben/30 fps-sel tud rögzíteni, 4K nincs, ami egy magát középkategóriába sorolt készüléknél 2022 közepén fájó hiányosság.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Ez nem becsület

A Honor X8 95-100 ezer forintos áron kapható, de hiányosságai miatt sajnos nem lehet versenytársa a kategóriájában induló többi telefonnak. Igaz, remekül néz ki, vannak jó pontjai (pl. kommunikációban erős), azonban a Redmi 11 olcsóbban kínál többet (pl. Amoled kijelző, SD kártya-bővítés, jobb kamera, gyorsabb töltés), és akkor a Redmi Note 10 Pro-ról, vagy a Realme GT Master Editionről nem is beszéltünk. A Honor X8 nem lett sajnos a névhez méltó készülék, ezt ki kell jelenteni. Vannak a piacon ennél sokkal jobb telefonok a középkategóriában, így a Honornak még villantania kell, ha be akarja tölteni a Huawei által hagyott középkategórás űrt.