Az elmúlt hetekben-hónapokban számos általános és aktuális tanácsot olvashattatok Heti Hearthstone rovatunkban, melyek között akadtak olyanok is, melyek kifejezetten a kezdőket szólították meg. Úgy gondoltam azonban, hogy a teljesen új játékosok számára úgy tudok a leghatékonyabban útmutatással szolgálni, ha lényegében én is beállok közéjük. A sokéves tapasztalatot és a metaismeretet persze nem lehet csak úgy, egyik pillanatról a másikra semmissé tenni, a feltételeket azonban nem nehéz megteremteni. Úgy döntöttem tehát, hogy egy teljesen új accountot létrehozva futok neki a játéknak, hogy olyan tanácsokkal tudjak szolgálni, melyek tényleg relevánsak egy kezdő számára.

A Nulláról a Legendig cikksorozatban egy teljesen új felhasználót indítva vágok bele a játékba, lépésről lépésre haladva a fejlődés útján, apránként kitérve minden olyan dologra, ami segítséget nyújthat a kezdők számára.

hearthstone-screenshot-05-31-20-195417.png

AZ ELSŐ LÉPÉSEK

Sokan talán azt hinnék, hogy rögtön a lapokról vagy éppen az első paklikról lesz szó, a Hearthstone azonban nem itt kezdődik – olyannyira nem, hogy a cikksorozat első részében még egyetlen decket sem fogunk építeni. Szerencsére így is lesz bőven tennivaló, amin érdemes átrágnotok magatokat, hiszen ezzel a saját helyzeteteket könnyítitek meg – látni fogjátok, hogy igencsak kellemes nyitókészlettel tudtok majd belevágni a pakliépítésnek, ha betartjátok az ajánlott sorrendet.

Az első néhány lépés egyértelmű: teljesíteni kell a kötelező bevezetőt, ami lényegében a Tutorial. Sorrendben az alábbiak lesznek az ellefeleitek: Hogger, Millhouse Manastorm, Lorewalker Cho, King Mukla, Hemet Nesingwary és Illidan Stormrage, akik bevezetnek titeket a játék alapjaiba. Szerencsére ezek a küldetések nagyon egyszerűek, úgyhogy igazi segítség nem kell hozzájuk, jó eséllyel első nekifutásra teljesíteni fogjátok őket.

hearthstone-screenshot-05-31-20-195554.png

Ha megvan a Tutorial, akkor a menüben találjátok magatokat, ahol rögtön számíthattok néhány jutalomra. Az egyik ilyen a Machine Dreams hátlap, amit PC-n mindenki megkap az első bejelentkezéskor (ha iOS-ről vagy Androidról játszotok, akkor két másik hátlap is megszerezhető).

hearthstone-screenshot-05-31-20-201749.png

Szintén meg kell kapjátok az első Legendary lapotokat (ez a legmagasabb ritkaság) az első belépéskor, Sathrovarr képében, amely sajnos nem egy kifejezetten széles körben használható kártya, de egyrészt ingyen van, másrészt később bizonyos paklikba már beférhet. (Ha később olvassátok ezt a cikket: mivel a jutalom a Descent of Dragons kártyacsomaghoz kapcsolódik, ezért az ajándék Sathrovarr nagy valószínűséggel csak addig fog járni, amíg ez a szett a Standard mód része, vagyis 2021 tavaszáig.)

hearthstone-screenshot-05-31-20-201753.png

Ha van olyan ismerősötök, aki már Hearthstone-ozik, akkor érdemes megkérni, hogy küldjön nektek meghívót, mielőtt belekezdenétek a játékba. Ilyenkor egyrészt ő is kap jutalmat, másrészt pedig ti is kaptok egy Classic kártyapakkot az első bejelentkezéskor.

hearthstone-screenshot-05-31-20-201757.png

Amit még érdemes megtenni az első bejelentkezéskor, hogy ellátogattok a főmenüben a Shopba, ahol legalulra görgetve megtaláljátok az ingyenesen bezsákolható Tyrande Whisperwind Hero Set csomagot. Ebben egy alternatív hősportré (ha Priest paklit csináltok, akkor Anduid helyett Tyrande is választható), illetve egy új hátlap található.

hearthstone-screenshot-05-31-20-201834.png

GYAKORLÁSRA FEL!

Jóformán még el sem kezdtetek játszani, de máris kaptatok néhány jutalmat, szuper! A következő lépés – ahogy arra maga a játék is ösztökél titeket – a Solo Adventure menüben található Practice játékmód. Itt tudjátok megnyitni a Hearthstone-ban található 9 (+1) class-t.

hearthstone-screenshot-05-31-20-201912.png

Fogjátok tehát az egyetlen rendelkezésre álló paklit, az alap Mage decket, és hívjátok ki a több hőst, hogy ezáltal ezek is elérhetővé váljanak. Itt közben két extra küldetés is vár titeket: az első Practice győzelem, majd ennek teljesítésekor újabb két sikert követően 1-1 Classic pakk üti a markotokat.

hearthstone-screenshot-05-31-20-202247.png

hearthstone-screenshot-05-31-20-203227.png

A feladatotok itt tehát annyi, hogy le kell győznötök a másik nyolc hőst (Druid, Hunter, Paladin, Priest, Rogue, Shaman, Warlock, Warrior – a Demon Hunterrel most egyelőre még ne foglalkozzatok). Ha ezt megteszitek, akkor nemcsak a class-okat nyitjátok meg, hanem 100 Gold is üti a markotokat.

hearthstone-screenshot-05-31-20-205632.png

A gyakorlás itt még nem ér véget, a Normal mód teljesítése után ugyanis megnyílik az Expert mód is, ahol már keményebb, de továbbra is gépi ellenfelekkel játszhattok. Látni fogjátok, hogy minél többet játszotok, annál több Basic kártyát fogtok megnyitni (ez a Hearthstone "alap" lapkészlete). Ezekből minden class-on belül 20-20 darab szerezhető meg (ezt láthatjátok közvetlenül a pakli alján), és a 10-es szint elérésekor fogjátok megkapni az utolsót. Ebben az esetben egy Classic pakk is jár.

hearthstone-screenshot-05-31-20-210848.png

Ha egy hőst kimaxoltatok a Basic lapokat tekintve, akkor fontos, hogy váltsatok át valamelyik másikra, és azzal játsszatok, hogy minél előbb meglegyen a Basic lapkészlet. Ha szeretnétek, akkor egészen addig maradhattok is akár a Practice módban, amíg nincs meg mindegyik – legalább addig is ismerkedtek a lapokkal és a mechanikákkal. Fontos, hogy érdemes sorban haladni az Expert ellenfeleket tekintve, mert a játék nem jelöli, hogy melyiket győztétek már le közülük. Ha lenyomjátok az összes Expert AI-t, akkor újabb 100 Gold lesz a jutalmatok.

hearthstone-screenshot-05-31-20-222625.png

ILLIDAN, A KAKUKKTOJÁS

Korábban már említettem a Demon Hunter classt. A Hearthstone-ról tudni kell, hogy eleinte csak 9 hőst tartalmazott, a legutóbbi kiegészítővel azonban bekerült egy tizedik class is a Demon Hunter képében, melyet némileg más módon lehet megnyitni. Ehhez a Solo Adventure módban el kell látogatnotok az Ashes of Outland kalandhoz, melyben megtaláljátok a Prologue-ot.

hearthstone-screenshot-05-31-20-222637.png

Ebben a négy fejezetből álló minikalandban sorozatban Azzinoth, Xavius, Mannoroth és Cenarius lesznek az "ellenfelek" (azért az idézőjel, mert vannak köztük kooperatív csaták is), és lényegében Illidan árulásának történetét követhetitek végig. A kapott paklik, a lapok és a meccsek jóval komplexebbek annál, mint amihez a Practice módban hozzászoktatok, de nem kell megijedni, mert ez sem egy nehéz kaland – leginkább az új képességek és kulcsszavak befogadása jelenthet csak nehézséget, de ez a tanulási folyamat része. Ha teljesítitek, megnyílik a Demon Hunter class is.

hearthstone-screenshot-05-31-20-225611.png

HETI KAVALKÁD A TAVERNÁBAN

A következő menüpont, amit érdemes megnézni, az a főmenüből elérhető Tavern Brawl, amely akkor nyílik meg, ha valamelyik hőssel eléritek a 20-as szintet. Ez egy hetente változó szabályrendszerrel zajló párharc, amely jellemzően teljesen őrült mechanikákat és módosításokat vezet be, és ami kezdőként jó hír, hogy csupán az esetek 20-25 százalékában kell saját paklit építeni, általában automatikusan kapunk egyet, csupán a class-t kell kiválasztani (olykor még azt sem).

hearthstone-screenshot-05-31-20-225655.png

Ami miatt érdemes minden héten teljesíteni a Tavern Brawlt, az az, hogy az első győzelemért minden egyes héten jár 1-1 Classic pakk. Újoncként nyilván nem könnyű érvényesülni a tapasztaltabb játékosok ellen (bár a matchmaking-rendszer inkább kezdőbbekkel igyekszik összesorsolni), de próbálkozzatok bátran, hiszen Goldba nem kerül, ismerkedésnek pedig ez is teljesen jó.

hearthstone-screenshot-05-31-20-230118.png

Már csak azért is megéri bátran próbálkozni, mert az első valódi ellenféllel szemben lejátszott Hearthstone meccsért 1 Classic pakk, a következő két lejátszott meccsért pedig további 1 Classic pakk jár. (Az ne tévesszen meg, hogy a küldetés Play Mode-ot ír, a jutalom a Tavern Brawl módban is jár, amennyiben nem gépi az ellenfél.)

hearthstone-screenshot-05-31-20-230114.png

hearthstone-screenshot-06-03-20-154555.png

Ha sikerül megszerezni az első három győzelmet, akkor egy Hearthsteed Mount is bepottyan, mint jutalom, melyet nem a Hearthstone-ban, hanem a World of Warcraftban használhattok, ez egyfajta keresztpromóció tehát.

hearthstone-screenshot-06-03-20-154545.png

MÉG EGY KIS KALANDOZÁS

Ezzel továbbra sem fejeztük be a gyűjtögetést, akad ugyanis még jócskán ingyenesen megszerezhető jutalom. Ideje visszatérni a Solo Adventure módba és körülnézni az egyes kiegészítőkhöz kapcsolódó tartalmaknál, melyek alapvetően fizetősek szoktak lenni (Goldért vagy valódi pénzért nyithatóak meg ezek a single player kalandok), az első fejezet azonban általában ingyenes. Jutalmak pedig mint mondtam itt is vannak, szóval ideje bezsákolni őket, kezdjük a Galakrond's Awakening adventure-rel, ahol kattintsatok a Story módra.

hearthstone-screenshot-06-03-20-154706.png

Ez a single player kaland két részre van bontva, a két ellenséges oldal szemszögéből egyaránt végigjátszhatjuk. A League of E.V.I.L. első fejezete ingyenes, így az itt található négy küldetést kell teljesíteni, melyek hasonlítanak arra, mint amivel a Demon Hunter Prologue-ban találkoztatok. Itt is előre készített deckeket kaptok tehát, illetve különös szituációkat és néhány egyedi kártyát is, az egyes csaták teljesítésekor pedig új lapokkal bővül a gyűjteményetek. Sorban az Air Raid (Paladin), az Eye of the Storm (Shaman), a Twisted Knowledge (Warlock) és a Bomb Wrangler (Warrior) kártyák szerezhetőek meg, melyek szinte mind használható lapok, amik jól illeszkednek többféle deckbe – kezdő szinten legalábbis mindenképp.

hearthstone-screenshot-06-03-20-155802.png

hearthstone-screenshot-06-03-20-160853.png

hearthstone-screenshot-06-03-20-161756.png

hearthstone-screenshot-06-03-20-161800.png

Én eközben sikeresen teljesítettem az időközben megnyitott Master of All questet is, amiért további 3 Classic csomag lett a jutalmam, nyami!

hearthstone-screenshot-06-03-20-160822.png

Ha letudtátok a Galakrond adventure-t, akkor jöhet a következő kaland, a Saviors of Uldum kiegészítőhöz tartozó Tombs of Terror, amely gyökeresen eltérő élményt nyújt, mint az eddigiek – saját pakli viszont továbbra sem kell hozzá, úgyhogy nyugodtan nekivághattok, hiszen az első fejezet itt is ingyenes!

hearthstone-screenshot-06-03-20-162105.png

Ebben a single player kalandban összesen 8 főellenfelet kell legyőzni, a trükk pedig az, hogy a kiinduló paklidat folyamatosan bővítened kell a feldobott opciókkal minden egyes sikert követően, viszont ha kikapsz, akkor kezdheted elölről. A legelején egyetlen Signature Treasure, Hero Power és Starting Deck közül választhatsz csak, így kezdetben ez még egyértelmű, a későbbiekre vonatkozóan pedig azt tudom tanácsolni, hogy érdemes olyan lapokat draftolni, melyek jól harmonizálnak a passzív képességekkel (ezek közül az elsőt az első győzelem után fogod megkapni). Elsőre szinte biztosan nem fogsz végigjutni rajta, mint ahogy az utolsó, 300 HP-val és három fázissal rendelkező bosst is nagyon nehéz lenyomni első nekifutásra (szerencsére a sebződés megmarad rajta), de a jó hír az, hogy nem is kell legyőzni, hogy megkapd jutalomként a 3 darab Saviors of Uldum pakkot.

hearthstone-screenshot-06-04-20-174642.png

Ezt követően jöhet az utolsó olyan kaland, amiért még valóban hasznos jutalom szerezhető, ez pedig a Rise of Shadows kiegészítőhöz kapcsolódó The Dalaran Heist.

hearthstone-screenshot-06-04-20-174953.png

Ez a kaland ugyanúgy a "dungeon run" mechanikára épít, vagyis itt is egy kezdeti paklit kell bővítgetnetek a 8 főellenfelet legyőzve. A kihívás természetesen itt is egyre növekszik, ahogy haladtok előre, az utolsó, legnehezebb bosst azonban szerencsére itt sem kell lenyomnotok ahhoz, hogy megkapjátok a jutalmat, a 3 darab Rise of Shadows pakkot.

hearthstone-screenshot-06-04-20-184521.png

Időközben meg kell, hogy kapjátok egyébként a Kael'thas Sunstrider nevű kártyát is, amely a Sathrovarrhoz hasonlóan egy kiegészítőhöz kapcsolódó jutalom, az Ashes of Outland szetthez kapcsolódik. Ami miatt nem biztos, hogy beadja a játék egyből, az az, hogy bizonyos jutalmak közvetlenül a bejelentkezéskor aktiválódnak, és ha több ilyen is van, azok üthetik egymást, és ilyenkor több login is kellhet.

hearthstone-screenshot-06-03-20-205521.png

Ezzel pedig elérkeztünk a cikksorozat első részének lezárásához. Egyetlen saját decket sem építettünk még, ám így is brutálisan sok jutalom ütötte a markunkat - ráadásul mire teljesítitek mindazt, amit fent felsoroltam, az simán beletelhet akár egy-két hétbe is, attól függően, hogy mennyi időt tudtok szánni a Hearthstone-ra. A következő részben folytatjuk a "létrázás" (Ranked mód) előkészületeit, vannak ugyanis olyan területek, amiket még nem érintettünk korábban, illetve kibontjuk az első pakkokat is...