Az előző héten a sikeres ladderezés kapcsán osztottam meg veletek néhány egyszerű, de (remélem) hasznos tippet, amikor is egy jó pakli volt a kiindulási alap. Most kicsit megfordítjuk a felállást: ha minden áron saját decket szeretnél összerakni, akkor nem árt egy biztos alap, amire építkezhetsz. A Hearthstone-ban ezt a Neutral lapok adják meg, hiszen egyrészt elenyésző azoknak a pakliknak a száma, melyek kizárólag class lapokra támaszkodnak, másrészt pedig egy még alakuló gyűjteménnyel jóval kisebb a mozgástér, jó eséllyel nagy átfedés lesz a deckjeid között a Neutral lapok tekintetében. De melyek a legjobbak? Az alábbi cikkben a jelenlegi meta legnépszerűbb Common és Rare kártyáiról olvashattok a Neutral lapkészletből.

Univerzális lapok

Alapvetően minden kártya konkrét céllal kerül be a paklikba, ugyanakkor vannak lapok, melyek majdnem bármilyen deckben szerepet kaphatnak "helykitöltőként". És ezt most ne degradáló jelzőként fogjátok fel, a Blazing Battlemage például jelenleg a játék legjobb Neutral 1-dropja, és tökéletesen illeszkedik lényegében mindenhova, ahol agresszívak szeretnénk lenni, vagy legalábbis küzdeni szeretnénk a boardért és onnan nyerni.

hs-200513-univ-1.jpg

Ha nem a lehető legagresszívabb stratégiát választjátok, ami csak és kizárólag az ellenfél életpontjával foglalkozik, akkor érdemes reaktív kártyákkal is készülni. A Rush lények tipikusan ilyenek, hiszen rögtön tudsz velük válaszolni a frissen kitett lényekre. A korai játékban a Hench-Clan Hogsteed, később pedig a Faceless Corruptor ilyen tekintetben a leghasznosabb  utóbbihoz ugyan kell előtte egy másik minion is, de ár-érték arányban így is több mint jó biznisz, és ha nagy baj van, önmagában is meg tud oldani valamit. Jellegét tekintve kicsit hasonló a Frozen Shadoweaver, amely nem leütve old meg egy lényt, hanem Frezze-zel, adva egy kis időt ezáltal a reagálásra. Emellett a jelenleg nagyon népszerű Demon Hunterek ellen is kitűnő, hiszen a hős lefagyasztásával félig megbéníthatod az ellenfelet, megfosztva jó néhány szinergiától.

hs-200513-univ-2.jpg

Galakrond-csomag

Ezek a lapok nyilván maguktól értetődőek, de úgy gondoltam, érdemes rájuk egy rövid bekezdést szánni  már csak azért is, mert jelen pillanatban a Shield of Galakrond a Hearthstone legtöbbet használt lapja. De a Decoted Maniac sincs tőle sokkal lemaradva  alapvetően kijelenthető, hogy ha Galakrond-paklival játszol, akkor mindkét kártya kihagyhatatlan.

hs-200513-galakrond.jpg

Ha valaki esetleg nem tudná, miként lehet megszerezni a Galakrond Hero-lapokat: csupán annyit kell tenned, hogy bontasz egy Descent of Dragons pakkot, és automatikusan megkapod mind az öt verziót (Priest, Rogue, Shaman, Warlock, Warrior).

Taunt-csomag

Ha védekezőbb jellegű decket építesz, vagy ilyen jellegű lapokkal szeretnéd kiegészíteni, akkor a Taunt-lények között is található néhány kifejezetten hasznos darab, melyek nemcsak az arcunkat tudják bevédeni, hanem a többi lényünket is  emiatt az asztalon kialakított előny megtartására is kiválóak.

hs-200513-taunt-1.jpg

Itt leginkább az alapján érdemes dönteni a három legjobb alternatíva, az Overconfidenc Orc, a Bone Wraith és a Khartut Defender között, hogy mennyire alacsony, illetve magas a paklid átlagköltsége, hiszen funkciójuk nyilván többnyire azonos, az adott játékszakaszban pedig, ahova illeszkednek, mindhárman elég jó védelmet biztosítanak.

hs-200513-taunt-2.jpg

Dragon-csomag

Az elmúlt években megjelent rengeteg sárkánynak köszönhetően szinte bármilyen class-ból összerakható Dragon-pakli, melyek között meglehetősen nagy az átfedés a Neutral sárkányoknak köszönhetően. Mivel ezek a lények többnyire drágák, ezért a Faerie Dragon remek indulólap, melyet a játék elején sok pakli nehezen tud kezelni. Hasonló védelemmel ellátott társai is bőven használhatók (Evasive Feywing, Evasive Wyrm, Evasive Drakonid), de a drágább példányok inkább csak a manatermelésre specializálódott Druidnál szoktak előkerülni.

hs-200513-dragon-1.jpg

hs-200513-dragon-2.jpg

A managörbét a Twilight Drake, a Big Ol'Whelp és a Cobalt Spellkin tudják még "kisimítani" a középjátékban, utóbbi különösen jó azon class-oknál, melyeknek átlagosan jó 1 manás varázslatai vannak. A Scalerider pedig majdhogynem kihagyhatatlan kiegészítő lap minden sárkányos koncepciónál, hiszen ár-érték arányban a test és a képesség nemcsak erős, de sokszor hiánypótló is.

hs-200513-dragon-3.jpg

hs-200513-dragon-4.jpg

Tech lapok

Végül, de nem utolsó sorban a tech lapokról szeretnék még röviden szót ejteni, melyek jelenleg kevésbé hangsúlyosak, de akad köztük néhány univerzális, illetve már sokszor bizonyított darab. Ezek olyan kártyák, melyek mindig a metától függően kerülnek elő, és kifejezetten bizonyos paklik vagy lapok miatt érdemes használni őket. Amivel szinte biztosan találkoztatok már, az az Acidic Swamp Ooze, mely a legkézenfekvőbb fegyverleszedés, mióta megjelent a Hearthstone. Ami jó benne, hogy a 2-ért 3/2-es test önmagában is teljesen oké, így ha épp nem kell a képesség, vagy csak simán jól jönne egy minion a játék elején, akkor nyugodtan kirakhatod.

hs-200513-tech-1.jpg

Sokáig ilyen lap volt a Bad Luck Albatross is, melyet azonban már nerfeltek, így 1 manával drágábban már kevésbé csábító a teste. A Highlander-paklik (mindenből 1) megszívatásához azonban továbbra is tökéletes. Felmerülhet még végezetül az Ironbeak Owl is, mely a Spellbreaker kivezetésével (már csak Wild módban elérhető) az egyetlen Neutral Silence effekt maradt, de jelenleg szinte egyáltalán nem használják  érdemes mindenesetre észben tartani, hiszen az erős Deathrattle-öket és a méretes Tauntokat azért egészen jól kezeli.

hs-200513-tech-2.jpg

Ha tehát még nincs túlságosan komoly gyűjteményed, akkor a fenti lapokra nyugodtan támaszkodhatsz, hiszen a tapasztalatok és a számok is azt mutatják, hogy ezek a kártyák jó néhány különböző deckben megállják a helyüket. Használjátok tehát őket bátran, ha ki kell tölteni a helyet!