Hetente jelentkező rovatunk múlt heti kiadásában a Hearthstone Deck Trackerről volt szó, és arról, miért is jókora segítség ez a meccsek során. Egy egyszerű segédprogram azonban önmagában még nem repít el bennünket a magasabb szintekig, ahhoz rengeteg tapasztalatot és tudást kell magunkra szednünk. De hogy érdemes belekezdeni? Mi kell ahhoz, hogy valaki Diamondig vagy akár még messzebb jusson? Erre vonatkozóan osztunk most meg veletek néhány hasznos tippet.

(Mielőtt nagyon belemerülnénk, jöjjön egy Ranked-gyorstalpaló azoknak, akik nem ismerik a rendszer pontos működését. Összesen 50 Rank van: Bronze, Silver, Gold, Platinum és Diamond, mindegyiknél 10-10 szinttel. Egy győzelem 1 csillagot ér, szintenként pedig 3 csillagot begyűjtve léphetünk feljebb, vereségnél ellenben veszítünk 1 csillagot  ugyanakkor minden 5. szint "védőháló", melyet ha elérünk, annál már nem kerülhetünk lejjebb az adott szezonban. Vannak szorzók: az egyiket az előző havi teljesítményünk alapján kapjuk (minimum kétszeres), viszont 5 szintenként veszítünk belőle egyet. A másik pedig a win streak, mely egy duplázás akkor, ha egymás után legalább hármat nyerünk  de csak Diamond 5-ig. Az új játékosok nem a normál Ranked létrán, hanem egy 40 szintből álló Apprentice League-ben kezdenek, míg a Ranked csúcsa a Diamond 1 után következő Legend, ahol már számmal vannak rangsorolva a játékosok.)

hearthstone-ranked-szintek-2020.png

#1 - Nézd meg, mik a jó deckek!

Romantikus ötletnek hangzik, hogy összerakunk valami tutit, amire senki nem gondolt, aztán felszántjuk vele a Ranked módot, de ilyen  néhány ritka kivételtől eltekintve  sajnos nem létezik. A Hearthstone-nal több millióan játszanak, ami egyrészről jó, másrészről viszont nincsenek nagy titkok a metát illetően: a gigantikus minta miatt egyértelműen kiderül, hogy mik a jó és a kevésbé jó paklik. A korábban már bemutatott HSReplay.net ilyen tekintetben nagy segítség, ahol a "Meta" menüpontban megnézhetitek, aktuálisan melyek a legjobban teljesítő koncepciók. Érdemes a Tier 1 és a Tier 2 deckek közül választani egy szimpatikusat, hiszen nagy általánosságban ezek teljesítenek 50% felett. Simán előfordulhat persze, hogy valaki Tier 3 vagy akár Tier 4 koncepcióval jut el egészen Legendig, ehhez azonban a pakli és a meta kiemelkedően jó ismerete szükséges, így ha még csak bontogatjátok a szárnyaitokat, akkor maradjatok inkább valami bizonyítottan jó decknél. És ami nagyon fontos: NE váltogassatok! Hogy miért? A következő pont nagyrészt pont erről szól...

hearthstone-screenshot-05-06-20-201623.png

#2 - Sok játék = sok csillag!

Sokan beleesnek abba a hibába, hogy legyártják az aktuális "Top 1" paklit, majd miután kikapnak négyszer egymás után, elkönyvelik egy jókora bullshitnek az egész játékot. Pedig egy jó deck nem jelent automatikus sikereket, azt is meg kell tanulni kezelni, ami egy hosszadalmas folyamat. Hogy miért? Azért, mert ez egy kompetitív játék, ahol az egyes paklik nem "vákuumban" működnek, hanem matchupok vannak, melyek mindegyike más és más stratégiát igényel. Teljesen mindegy, hogy mivel játszol, elég nagy a valószínűsége annak, hogy egy Face Hunternek és mondjuk egy Highlander Priestnek teljesen más taktikával kell nekimenned. Ezt a tanulási folyamatot pedig nem lehet megúszni, hiszen nem elég, ha tudod, mi van a saját deckedben, az aktuális meta legnépszerűbb paklijainak működését is jól kell ismerned, ezt pedig csak sok játékkal lehet elérni. Lényeg a lényeg: az igazán jó eredmények csak akkor fognak jönni, ha sok időt töltesz egy pakli mellett. Ugyanakkor, ha ezt megteszed, megértve az egyes matchupok kulcsmozzanatait és -lapjait, akkor garantáltan jönni fognak azok a csillagok.

hearthstone-screenshot-05-06-20-181215.png

#3 - Tanulj a nálad jobbaktól!

Az előző pont kicsit elrettentő lehetett, így ha felmerült benned a kérdés, miszerint fel lehet-e gyorsítani valahogy ezt a tanulási folyamatot, akkor megnyugodhatsz: erre is van lehetőség. Ha egy paklival igazán jó szeretnél lenni, akkor a legjobb, amit tehetsz, hogy megnézed, hogyan játszanak vele a nálad jobb játékosok. Nincs más dolgod, mint felmenni Twitchre, és körülnézni a legnépszerűbb streamerek között: ők jellemzően Legend játékosok, vagyis konyítanak egyet s mást a Hearthstone-hoz. Ha nem valami nagyon elvont deckkel játszol, akkor biztosan fogsz köztük olyat találni, aki ugyanazzal tolja, mint te, de akár class-ra szűrve is tudsz keresni. A jó és a nagyon jó játékosokat az apró finomságok választják el egymástól, és ha sok streamet nézel, akkor ezen praktikák közül is elcsíphetsz néhányat, melyek jól jöhetnek bizonyos szituációkban. Arról nem is beszélve, hogy így az optimális matchup-stratégiákat is sokkal könnyebb megtanulni.

heti-hs-200506-3.jpg

#4 - Készülj fel legrosszabbra is!

Abban már megegyeztünk, hogy sokat fogtok játszani, a sok játék pedig azt jelenti, hogy ami csak megtörténhet, az meg is fog történni. Ez a nagy számok törvénye, vagy ha a pesszimistább verziót szeretitek, akkor nevezhetjük Murphy törvényének is. Sokan hajlamosak arra, hogy csak azt veszik észre, amikor valami rossz történik, a jót meg természetesnek veszik, hosszú távon azonban ezek a dolgok kiegyenlítődnek, méghozzá olykor nagyon fájó módon. Ez lehet egy borzasztó szerencsés random effekt vagy egy tökéletes topdeckelés (vagyis amikor a játékos pont azt a lapot húzza, ami kell az adott szituációban), de van, amikor egyszerűen csak a nyerési statisztikákban jön elő. Simán előfordulhat például, hogy egymás után nyersz 9 meccset, mert elkapsz egy jó szériát  jó a lapjárás, jók a matchupok, szerencséd van stb. Ez viszont egyben azt is jelenti, hogy könnyen összejöhet olyan is, amikor ugyanennyiszer vagy akár még többször kikapsz egymás után. Az ilyesfajta swingeket nagyon nehéz jól kezelni, úgyhogy, amikor ilyen történik, akkor inkább szusszanj egyet, és próbáld objektíven értékelni a szituációt, bármennyire is nehéz.

hearthstone-screenshot-05-06-20-195537.png

#5  Első az élvezet!

Tudom, óriási közhely, de a Hearthstone is csupán egy játék. Ettől persze még mindenki vágyik arra, hogy minél magasabbra jusson, és igazából én is csak bátorítani tudok mindenkit, hogy próbálja meg, mert több sikerélménnyel a játékélmény is még jobb, ezt kár lenne vitatni. Ha valaki sokáig játszik, akkor egyszer szinte biztosan eljut odáig, hogy beüti a fejét, és egyszer csak "tryhard-üzemmódba" kapcsol, fontos azonban, hogy ezt is ésszel csináljuk. Csak azért, mert ráérsz, ne ülj le játszani, ha amúgy éppen nincs túl sok kedved Hearthstone-ozni, mert csak ki fogsz égni. Mint ahogy egy paklinál sem elég, hogy erős legyen, fontos, hogy szeress is játszani vele, különben az egész nem ér semmit. Amikor elérsz egy "védőháló" szinthez, akkor tarts egy kis szünetet: játssz másik játékmóddal, vagy egyszerűen csak kapj elő valami vicces, szórakoztató decket. Hidd el, nem fogod megbánni!

Remélem, hogy valamennyire képesek lesztek meríteni a fenti tanácsokból, és felkészülten vágtok majd neki a Ranked módnak, amikor legközelebb belekezdtek a létrázásba. Rovatunk természetesen a jövő héten is visszatér, amikor is a gyűjteményépítés kapcsán fogunk megosztani veletek néhány hasznos tippet.