Heti Hearthstone rovatunkban eddig általános, illetve az aktuális metára vonatkozó tanácsokkal láttunk el benneteket, ezúttal azonban az újoncokhoz szólunk  azokhoz, akik kifejezetten most kezdik vagy kezdték el a játékot. Ahogy mindenhol, úgy itt sem egyértelműek az első lépések, és bár a Blizzard szerencsére nem dobja be rögtön a mély vízbe az új játékosokat, ez még nem jelenti azt, hogy nincsenek jobb és rosszabb választások.

A kezdők számára a Basic besorolású kártyák jelentik a kiindulási alapot, hiszen ezek meglehetősen hamar, bármiféle költekezés nélkül, és akár a gép elleni gyakorlómódon keresztül is megnyithatók. Mielőtt tehát belevágnánk az éles játékba a Ranked móddal, és az újoncokat elkülönítő Apprentice League-gel, mindenképpen nyissuk meg az összeset. És hogy melyik class mellett érdemes letenni a voksot? A mostani cikkben erről lesz szó, mert az egyes hősök alap lapkészlete között erősség terén bizony jókora különbségek vannak, így egyáltalán nem mindegy, melyiküket választjuk. Az alábbiakban a 3 legjobb kezdő classról lesz szó, melyek Basic lapjai között a legtöbb használható darab lapul.

hearthstone-classok-basic.jpg

#1 - DEMON HUNTER

A Demon Hunter erejét akár egyetlen mondatban is össze lehet foglalni: ha mindegyik class olyan erős Basic kártyákkal rendelkezne, mint a Hearthstone legújabb hőse, akkor soha nem lett volna gond az alap lapkészlet és a kiegészítőkben megjelenő kártyák közti erőbeli különbségből, mert olyan jóval kevésbé lenne. Igen, ennyire jó a Demon Hunter – és még a lapokat is pofonegyszerű megnyitni, hiszen csak a kapcsolódó Prologue-ot kell teljesíteni a Solo Adventure módban.

200px-satyroverseer210665.png

A Basic kártyák között jó néhány olyat találunk, melyek a legtöbbet használt és legerősebb Demon Hunter deckekben is rendre visszaköszönnek. A legjobb mind közül a Satyr Overseer, ami a hősképességgel kombinálva kvázi 4 manáért 6/4 két testre szedve, ami később további boardot tud generálni. De a Standard metában az általában lapelőnyt generáló Chaos Strike, a tempót a mi javunkra fordító, és akár kivégzésre is alkalmas Glaivebound Adept, illetve a laphúzásunkat optimalizáló Sightless Watcher is állandó képviselője a classnak.

200px-glaiveboundadept210697.png

Az asztal kontrollálására alkalmas Aldrachi Warblades, Soul Cleave, Chaos Nova trió szintén teljesen használható kiegészítő lapok, melyeket a kioptimalizált deckekben már jóval kevesebbet látunk ugyan, ebben a környezetben viszont bőven megállják a helyüket. Akárcsak a Shadowhoof Slayer, köszönhetően annak, hogy a kezdő metában jóval kevésbé kiélezett az első egy-két kör, így akár indulásnak is ideális. A Coordinated Strike kapcsolódó szinergiák nélkül már nem az igazi, de 3-ért 3 sebzést kiosztani bőven nem katasztrófa, az Inner Demon pedig inkább korlátozott használhatósága miatt fog hamar kiszorulni, hiszen csak kivégzésre jó, de még így is sokkal-sokkal jobb, mint más classok leggyengébb lapjai.

200px-aldrachiwarblades210669.png

Igazából nincs is nagyon más feladat, mint kitölteni a managörbe lyukait néhány Neutral lappal, illetve hozzácsapni a fentiekhez néhány jobb Demon Hunter-kártyát, melyet esetlegesen bontunk az ajándék pakkokból, és már van is egy olyan alapunk, amivel remekül lehet haladni a kezdő szinteken.

#2 - MAGE

Nyugalom, azért nem kell kétségbeesni, ha valakinek esetleg nem szimpatikus a Demon Hunter, vagy esetleg beesett egy-két erős Epic vagy Legendary valamelyik másik classból, hiszen azért a többi hős között is akad használható. Jaina és a Mage class például szintén kifejezetten kiegyensúlyozott Basic lapkészlettel rendelkezik, melynek nagyjából a felével folyamatosan találkozni a Standard deckekben, mióta elindult a Hearthstone.

200px-flamestrike44.png

A class specialitása az asztal tisztán tartása. A Flamestrike a Basic lapkészlet legjobb board clear lapja, míg a Frostbolt, Fireball páros az egyéni célpontokat oldja meg remek ár-érték aránnyal  akárcsak a Polymorph, ami a képességeket is jól kikerüli (főleg a Deathrattle-t). Az Arcane Missiles és az Arcane Explosion inkább a kisebb lényeket kezelik jól, de a hősképességgel együtt azért már tudnak ezek is takarítgatni  hosszú távon azért inkább érdemes lecserélni őket.

200px-fireball522.png

A Frost Nova és a Mirror Image az ellenfél lassítására alkalmasak  mindkettő jó lap, de nagyon speciálisak, így egy kezdő pakliban kevésbé állják meg a helyüket. Nem úgy a Water Elemental, mely a Basic lapkészlet talán legjobb 4 manás lénye  és ami a legfontosabb, hogy kiváló counter a Demon Hunter ellen, azáltal, hogy be tudjuk fagyasztani vele az ellenfél hősét! Végül, de nem utolsó sorban az Arcane Intellectről kell még szót ejteni, amely egyszerű lap ugyan, de egyben kiváló is  nem véletlenül kihagyhatatlan a legtöbb Mage pakliból.

200px-waterelemental274.png

A Mage nagy előnye, hogy nagyon rugalmasan tud igazodni az ellenfél játékstílusához  ha kell, akkor védekezik, ugyanakkor akár egyetlen kör alatt ki tudja szedni az ellenfelet még 15 HP-ból is (2 Fireball + 1 Frostbolt), a Hero Power pedig szintén a legsokoldalúbb mind közül. A játék alapjait (tempóelőny/lapelőny, támadó/védekező játékos) talán ezzel a class-szal lehet a legjobban megtanulni!

#3 - PRIEST

Néhány hónappal ezelőtt lehet, hogy semmi keresnivalója nem lett volna a Priestnek egy ilyen toplistán, a Blizzard azonban néhány hónapja alaposan átdolgozta Anduint, amiből bizony a kezdők is profitáltak, hiszen erősebb lett a Basic lapkészlet.

200px-shadowword-death547.png

Amiben abszolút király a class, azok az egycélpontos leszedések, hiszen a Shadow Word: Pain és a Shadow Word: Death segítségével 2 manáért bármit el tudunk takarítani, ami nem 4-et üt, de a kisebb lények ellen ott a Holy Smite is, mint nagyon olcsó megoldás. A Standard metában már borzasztóan drága a Mind Control, úgyhogy ott egyáltalán nem játsszák, a lassabb kezdő meccseken ugyanakkor még bőven szoríthatunk helyet 1-2 példánynak, a végjátékban egy-egy nagyobb célpontra ellőve meccset eldöntő spell tud lenni. A Holy Nova képében szélesebb asztalra is van válaszunk, ami különösen jó tud lenni, ha nekünk is van kint egy-két lényünk, hiszen ekkor még fel is gyógyítja őket – sokáig a pakliban fog maradni, bármilyen stílusra is rendezkedünk be. 

200px-holynova671.png

A középjátékban óriásit tud szólni egy Power Infusion, hiszen egy nagyon nehezen levakarható miniont tudunk vele létrehozni. Fontos, hogy csak aktív lényre használjuk el, hogy rögtön hasznát is tudjuk venni! A Psychic Conjurer és a Mind Vision hasonló lapok: nem kifejezetten jó egyik sem (előbbi egy apró lényt is ad, utóbbi pedig egy kis információt az ellenfél kezéről), de kezdetnek bőven megteszik. A Power Word: Shield szintén jól tud jönni, hiszen ha leütünk valamit az ellenféltől, a mi lényünk pedig túléli a segítségével, akkor kvázi vissza is kaptuk a befektetett lapot, így egy darabig erre a varázslatra is tudunk támaszkodni. A Radiance ellenben egy olyan funckiót képvisel, amit érdemes minél előbb kukázni.

200px-powerinfusion210652.png

A Priest esetében nagyon fontos, hogy a sok erős spell semmit sem ér, ha nincsenek mellé stabil lényeink, amik lehozzák a meccset. Érdemes ár-érték arányban erős, és főleg HP tekintetében jól teljesítő minionokat használni (pl. Chillwind Yeti), mivel ezeket nemcsak buffolni jó, de a Hero Power gyógyításából is úgy hozhatjuk ki a legtöbbet, ha folyamatosan meggyógyítjuk lényeinket, így generálva lapelőnyt.

200px-chillwindyeti31.png

Zárásként még álljon itt egy rövid felsorolás azokkal a Neutral Basic lényekkel, melyek közül érdemes válogatni, amikor kiegészítjük a paklit.

A következő héten ténylegesen is belebújunk egy kezdő játékos bőrébe, egy teljesen új felhasználón keresztül bemutatva a kezdeti lépéseket. Addig is sok sikert minden újoncnak!