Van egy barátom, aki nagyon-nagy rajongója a World of Warcraftnak. A személyiségi jogok védelmére való tekintettel nevezzük most Petinek – bár úgyse olvassa, éppen WoW-ozik. Na szóval, amikor még iskolába jártunk, képes volt napokat kihagyni az egyetemen, hogy játszhasson az alapjátékkal, a The Burning Crusade-del vagy a Wrath of the Lich Kinggel. Akkoriban alakultak ki körünkben az olyan mondások, mint „elnyelte, mint Petit a WoW” vagy „WoW-onként csak egyszer látjuk”.

Azóta persze felnőttünk, Peti családos ember lett, és már nem tölt annyi időt Azerothon, mint anno. Kivéve, ha új kiegészítő jön, mert akkor Peti biza szabadságolja magát a munkahelyéről, meg úgy alapvetően az életből, és amíg az utolsó pixelt fel nem deríti, vissza sem tér. Szerencsére, az asszony megérti, a gyerekek megértik, a barátok megértik.

Na de, hogy ti is megértsétek, mi a frászért zagyválok itt Petiről: a minap már javában pörgött, készült a nagy WoW-ozásra, és ennek én is tanúja voltam, tulajdonképpen, segítettem neki egy kisebb tábor felállításában. Ez ihletett meg e cikk megírására, avagy mi kell ahhoz, hogy túléld a valóvilág kényelmetlenségeit, miközben Azerothot mented. Mindez Peti listája alapján.

1. Igyá’, mint a kefekötő

Peti hatalmas mennyiséget halmozott fel ásványvízből a kishűtőjében, illetve néhány doboz sört is, mondván: „kell az alkohol a fejlődő szervezetnek”. Utóbbi bölcsességét ne kövessük, legalábbis egy bizonyos kor alatt (plusz megzavarhatja ítélőképességünk és rontja a teljesítményünket), de a víz, alma- vagy szőlőlé, vagy bármilyen olyan folyadék, ami nem dehidratál és bódít el, nos, annak bespájzolása erősen ajánlott.

Pláne, hogy Peti kávéval és energiaitallal is készült, mert hát az mégsem lehet, hogy napi nyolc órát alszik a Legion alatt, amikor Azeroth sorsa függ tőle. És mint tudjuk, ezek azért erősen vízhajtó hatásúak, így még fontosabb, hogy pótoljuk a folyadékmennyiséget.

2. Kosztot a WoW-osnak

Élelem! Nagyon fontos! Éhesen nem jó játszani, éhesen rossz döntéseket hozunk, éhesen romlik a teljesítményünk. Peti régen ilyenkor chipsen élt, manapság már okosabban válogatja össze az egy hétre való betevőt. (Talán fontos tisztáznom: azért egy hétre készült, mert ennyi időre engedte el a munkahelyi és az otthoni főnöke is. Ha tovább marad el, az egyik kirúgja. A fantáziátokra bízom, melyik.)

A Legionra Peti két zacskó tósztkenyérrel, Nutellával, egy doboz 3Bit csokival és – gyanúm szerint az asszony unszolására – joghurtokkal készült. Ezzel biztosítja a megfelelő energiaellátást, a változatos táplálkozást, ráadásul egyik sem morzsál és nem is zsíros, így a billentyűzet és az egér sem szenved az étkezés alatt.

3. Okostelefont élesíts

Tulajdonképpen a célra szerintem bármilyen telefon jó, sőt, akár egy ébresztőóra is. A lényeg az, hogy Peti megtervezte a pisi-kaki-cigi-kávé szüneteket, és ennek megfelelően állította be a telefonon az ébresztőt. Persze, a dolog lényege nem a fent említett ingerenciák miatt van – vagy legalábbis, nem csak amiatt –, hanem a rendszeres szünetek okán. Ilyen sokáig a számítógép előtt görnyedni egészségtelen dolog, ráadásul piszok fárasztó is. Éppen ezért iktat be Peti 4-5 óránként szüneteket, amik kis szerencsével egybeesnek a szükségleteivel.

4. Egy kényelmes zug

Peti esetében ez a pince, ami nem pinceként, hanem szórakoztatócenterként működik. Ha kell, mini mozi, ha kell, játékbarlang, ha pedig úgy alakul, ivózug. Szóval egy olyan hely, ahová az ember atomkatasztrófa idején is szívesen menekül.

De a lényeg, hogy egy olyan zug, ahol nem zavarja senki és ő sem zavar senkit. Nem kell amiatt idegeskednie, hogy a kalandozásokat a szomszédok veszekedése festi alá, és a körülötte élőknek sem kell elviselnie Azeroth hangjait. Persze erre nem kell vagyonokat költenünk, az otthoni szobánk egy jól zárható ajtóval, egy jól szuperáló fülhallgató és a hangszórók lehalkítása vagy lekapcsolása már elérheti a kívánt hatást. Plusz ott az ágyunk.

Ami még nem árthat, az egy kényelmes szék, és az sem baj, ha az egér és a billentyűzet is az ergonómia number 1-ja, de ezek inkább extrák. Kivéve a szék, az tényleg legyen kényelmes.

5. Tente

A World of Warcraftban biza el lehet mélyülni, és az ember így nehezebben érzékeli a fáradtságot, de néha azért hajtsuk álomra a fejünket. Peti ifjú titánként négy órát engedélyezett magának (komolyan, vizsgaidőszakban többet aludt, mint bármikor, amikor WoW-ozott), mostanra azért a nyolcat is engedélyezi magának – bár nem tartja be. A lényeg: nem fog elszaladni a játék, és jobb kipihenten nekiülni, mint félálomban.

6. Levegőt!

Pisilni, kakilni, enni, inni és aludni kell, ezen nem tudunk változtatni. De a tisztálkodás mocskosul nem létkérdés, így az ember hajlamos megfeledkezni róla, ha elmerül egy videojátékban – mert bizony nem csak a Warcraft szippanthatja be az embert. Szóval egy idő után a jámbor játékost penetráns hullaszag lengheti körbe. Hogy mit lehet ez ellen tenni? Nos, idézném Peti feleségének tanácsát: „nyisd ki azt a k**rva ablakot, mert a görények már a küszöböt karmolják a receptért.”

7. Családok, barátok, háziállatok

Jó játék a World of Warcraft, de azért ne vágjuk el miatta teljesen a való világhoz kötő tápkábelünket. Tudassuk a nekünk fontosakkal, hogy most ez lesz egy ideig az időtöltésünk, és azért néha álljunk fel a gép elől, és jelezzük a világ felé: csak játszunk, nem meghaltunk.

Ne legyen olyan, hogy három napig életjelet sem ad a kedves játékos, a telefonra sem reagál, és amikor elmegyünk hozzá, és megcsap minket a már említett aroma, ijedtünkben tényleg arra gondolunk, hogy ez megdeglett. És a csengőre is illik reagálni, ugye, Peti? (És ha akkor a 6-os pontban taglaltakat követed, akkor üvegest sem kellett volna hívni...)

Nagyon fontos amúgy a géptől történő elszakadás, ha házi kedvencünk is van, és nincs szobatárs, barát, barátnő, feleség vagy házi szellem, aki etesse, itassa. Mert biza, ha nem törődünk vele, az a szegény állat felfordul, mire mi legyűrjük Azeroth ellenségeit. Vagy elhagy minket egy „jó játékot” cetli hátrahagyásával. Oké, ez egy másik történet, ami nem Petivel esett meg…

No, hát ezek lennének azok a praktikák, amiket a Legionra készülő, a WoW-ban már nagy-nagy rutint szerzett Petitől ellestem. Ha nektek is van valami jó kis tippetek, trükkötök, osszátok meg velünk kommentben.