Jericho - lesz gyűjtői kiadás, csak nem nekünk...Kezdeném egyből a címben szereplő gyűjtői vagy limitált kiadással (ki hogy hívja). Ez két okból is szomorú hír, egyrészt PC-s változat nem készül, másrészt csak néhány országban lesz elérhető. Akinek van valamilyen konzolja, elárulom, melyik országból tudja beszerezni. A Playstation 3-as és Xbox 360-as verzió kapható lesz Angliában, a Playstation 3-ra jön Spanyolországban és a Benelux államokban, illetve az Xbox 360-ra az USA-ban. Ez utóbbihoz ráadásul még egy "Így készült" DVD is jár a fémdobozon és a Clive Barker rajzait is tartalmazó művészi képekkel, tervekkel tömött kis könyvecskén kívül.

A morzsák közül pedig azt lehetett megtudni, hogy ezt a játékot az elsőnek tervezi Barker egy három részes sorozatban, és az utolsóval le is lesz zárva a történet. A zenéhez újabb apró adalék, hogy Krzysztof Penderecki lengyel zeneszerző mellett Ligeti György is nagy hatással volt az alkotói folyamatra. Néhai honfitársunk alkotásait többek között a 2001 Űrodüsszeiában (emlékeztek a monolitokra? - ott is hallhattátok), illetve annak a folytatásában, valamint a Ragyogásban vagy például a Tágra zárt szemek című filmben is hallhattuk.

A szellemformában közlekedő gyermek lovagokról pedig kiderült, hogy macskák hangját használták fel az üvöltésük, sikoltásuk megszólaltatására (a lenti hivatkozott hírben a "Halálosztó" - Death Dealing Gameplay - című videóban hallhatjátok is). A hozzájuk kapcsolódó zenébe pedig Cris Velasco belevegyítette gyerekek nevetését és csecsemők sírását is, de egy zenedoboz altatódalából is csempészett bele néhány dallamot. Elmondása szerint akkor tudta, hogy tényleg jó úton jár, amikor egy éjszaka, midőn épp sokáig dolgozott, három körül a barátnője odament hozzá, és azt mondta, a zene miatt rémálmai vannak.

Jericho - lesz gyűjtői kiadás, csak nem nekünk...A különböző korszakok alatt hallható zenék különbözni fognak (a harcosok viselkedése is másabb lesz), de azért lesznek közös vonások, és úgy lehet majd érezni, hogy ehhez a világhoz illeszkednek, amit a horror nagymestere alkotott. A zeneszerzőt az alkotói munkában nagyban segítette, hogy a kiadó odaadott neki egy X360-as devkitet, amivel a még félkész játékot végigjátszhatta, így megismerve a történetet pontosan az adott szituációkhoz igazíthatta a zenéket. Ez pedig azért fontos, mert a játék kiagyalója szerint a horror 50%-ban a hangról/zenéről szól, 25-25%-ban pedig a látványról és a szituációkról, ezt próbálják a fejlesztők minél tökéletesebben megvalósítani. Elmondásuk szerint, ha hasonlítani kellene valamely másik játékhoz, hogy mennyire félelmetes a Jericho, milyen a hangulat, akkor a BioShockot említenék, mivel itt is arra törekedtek, hogy állandó feszültségben legyen a játékos, mint egy horror-thrillerben.

Jericho - lesz gyűjtői kiadás, csak nem nekünk...Visszatérve egy kicsit a háttérre, pontosabban Clive Barkerre, a Korbács és a Hellraiser szerzője, illetve rendezője elárulta, azért nem készített eddig játékot a saját könyveiből, filmjeiből, mert ő nagyon törődik azzal, hogy a rajongók milyen minőséget kapnak kézhez olyan alkotásból, ami hozzá kötődik. Addig pedig vár, főleg a könyveivel (külön kiemelte a Korbácsot és az Abarat-köteteket - előbbi már 20 éves -, talán ezeken gondolkodik, hogy meg lehetne valósítani virtuális világunkban; filmek terén szerintem a Hellraiser lenne kézenfekvő, de nem pusztán akciójáték formájában), amíg a Codemasters vagy esetleg valaki más készen nem áll a feldolgozásra. A technológia már adott, csak a vállalkozó szellemű kiadó és egy kellően tehetséges fejlesztőcsapat kell hozzá. Barkernek ugyanis sokat jelent, hogy egy új médiumban is be tudja mutatni történeteit.

Végezetül a nemrég közzétett DOW Dosszié után egy új háttéranyagról kell beszámolnom, mely a római kort mutatja be alaposabban, természetesen jön a fordítás is holnapra. Sőt, ha összejön a dolog, akkor talán azt is meg tudom majd oldani, hogy az eredeti környezetben olvashassátok a magyar szöveget (még nem kaptam választ, de bizakodó vagyok). A demó is közelít, talán 1-2 hét múlva megkapjuk, a honlapot meg figyeljétek, hátha hamarosan megnyílik az egyik még lezárt terület!