A Doom borítója talán az egyik legismertebb kép a játékvilágban, valószínűleg nem sokan vannak, akik nem ismernék fel első látásra még akkor is, ha a cím nem lenne rá kiírva. Nagyon egyszerű, nagyon vagány. De akárhányszor láttam, mindig biztos voltam benne, hogy egy felbérelt művész „csak úgy” megrajzolta saját fejből. És mekkorát tévedtem!

A borítót ugye Don Punchatz rajzolta, de nem csak úgy kipattant a fejéből. Valójában volt referenciaanyaga néhány tucat fénykép formájában. A borító születésének történetét most az utóbbi időben a Doommal újra foglalkozó John Romero a saját blogján osztotta meg velünk, így azt is megtudhatjuk, ki az „eredeti” DoomGuy.

Romero elmondása szerint ő és Punchatz behívtak egy férfi modellt, akinek abban a szobában kellett egy játék plazmafegyverrel pózolnia, ahol Adrian Carmack és Kevin Cloud a STARTAN textúra szettet bűvölték, karaktereket modelleztek vagy éppen véres falakat alkottak.

A testmodell póló nélkül, tíz percen át pózolt. Hogy egyszerűsítsék a dolgát, Punchatz javaslatára Romero elmagyarázta a fickónak, hogy ő egy tengerészgyalogos egy dombon, amit éppen végtelen számú démon rohamoz meg. Ennek ellenére a modell folyamatosan unalmas pozitúrákat vett fel.

Az amúgy sem a türelméről híres Romero tíz percig bírta, úgyhogy lekapta a pólóját, átvette a játékfegyvert, majd megkérte a modellt, hogy feküdjön a földre és ragadja meg a karját, mert onnantól kezdve ő egy legyőzött, eltaposott démon. Végül nem rá, hanem egy kicsit más irányba célzott a fegyverrel, mintha máris egy másik démonnal hadakozna. Amint a póz felállt, Romero közölte Punchatz-cal: „ezt akarom látni.”

Punchatz természetesen azonnal több képet is készített, és kipróbáltak még más pózokat is, amiben Romero másfelé céloz a fegyverrel, vagy a démont játszó modell megragadja a lábát, a másik karját, és így tovább, de végül az eredeti póz lett a befutó.

doom-box-art.jpg

„ÉN VAGYOK A DOOMGUY (legalábbis a borítón)” – zárta sorait. Nos, ilyen egy ikonikus borító kalandos születése.