• Dokumentumfilm készül John Lennon 1969-es torontói fellépéséről
  • Ez volt a zenész első szólóelőadása, ami a Beatles végét is jelentette

Bohém Rapszódia sikerét meglovagoló zenés(z)filmes hullám az elmúlt években többször elérte a The Beatlest is. Miután Danny Boyle elkészítette a felemás kritikai fogadtatású Yesterday-t, Peter Jackson rukkolt elő a zenekar 1969-es évét feldolgozó dokusorozat tervével, amit novemberben tűz műsorra a Disney+. Utóbbira kiválóan rezonálhat majd Ron Chapman frissen bejelentett dokumentumfilmje, ami az ugyanezen évben esedékes Torontói Fesztiválon történt John Lennon koncertre fókuszál (Chapman egyébként korábban is hasonló típusú zenés, fesztiválokat megörökítő műveken dolgozott).

Az 1969 szeptemberében csalódást keltően kevés, csupán húszezer ember előtt megrendezett egynapos egyetemi eseményen fellépett többek közt Chuck Berry, Little Richard, Jerry Lee Lewis, Bo Diddley, Gene Vincent, a The Doors és Alice Cooper is, míg Lennont először láthatta a közönség a Beatles nélkül. A legendás zenészt épp az Abbey Road felvételei alatt érte a megkeresés, és a pletykák úgy tartják, hogy a torontói kiruccanás után döntött a kilépés mellett.

pbdjolecl002-1.jpg
(A kép forrása: Salten News)

A legnépszerűbb videómegosztó oldalon egyébként régóta látható a különleges alkalomra verbuvált banda későbbi próbája és az ominózus koncert is. Elöl Lennon és Yoko Ono – akinek egyébként Don't Worry Kyoko (Mummy's Only Looking for Her Hand in the Snow) című dalát előadták Torontóban –, Eric Clapton gitározik, a Yes-tag Alan White ül a dobok mögött és Manfred Mannes Klaus Voorman kezeli a basszusgitárt. Az est folyamán felcsendült továbbá a Blue Suede Shoes feldolgozása, a Dizzy Miss Lizzy és a Yer Blues című Beatles-művek, ill. a Cold Turkey című új dal. A doksiban először lehet majd látni az Oscar-díjas D.A. Pennebaker 16 milliméteres nyersanyagra rögzített koncertfelvételeit is.

Bohém Rapszódia után egyébként Elton JohnDavid BowieAretha FranklinBob DylanLionel RichieMichael JacksonJudy Garland és a Mötley Crüe is mozivászonra vagy képernyőre került. A sor viszont még közel sem teljes, hiszen folytatódik a Mercury, illetve készül a Prince, a Madonna és az Amy Winehouse biopic, illetve 2021-ben is már több hasonló filmet mutattak vagy jelentettek be: egy Amy, egy Tina Turner és két Britney Spears doksiról, a Netflix The Notorius B.I.G. előtt tisztelgő produkciójáról, egy Bee Gees moziról, valamint Billie Eilish, a Prodigy és Robbie Williams pályáját feldolgozó művekről adhattunk hírt az elmúlt hónapokban, Danny Boyle Sex Pistols sorozatáról pedig stílszerűen a bíróság dönt majd.

A hír forrása: MTI