Nem először jelentkezünk összefoglalóval a Szukits felhozatalát illetően, ezúttal azonban tényleg kitett magáért a kiadó, hiszen egyből hét kötettel leptek meg minket, amibe jutott Star Wars, Aliens, Warhammer, sőt még egy klasszikus fantasy is. Korábbi cikkeinket itt találjátok, azonban most nézzük meg azt, miket köszönhettünk a kiadónak az elmúlt néhány hónapban!

mg4572.JPG

Mace Windu és Darth Vader

Az elmúlt hónapokban összesen négy kötettel bővült a Star Wars-univerzum, ezek közül a Mace Windu: A köztársaság védelmezője nyitja a sort. A háború mindennapos, a Köztársaság, bár még nem sokan tudják, de már a végét járja, miközben egy gonosz irányította birodalom van épülőben. A szeparatisták terrorakciói mindennaposak, így a Tanács a geonosisi csatában a frontvonalon teljesítő Mace Windu mestert bízza meg, hogy derítse ki, miben mesterkednek az egyik bolygón. A Jedi három társat toborozva vág neki a küldetésnek, melynek során ártatlanok halnak meg és barátok válnak ellenséggé. A Darth Vader: A Jedik hagyatéka a második korábbi kötet, melyben a frissiben épülő Birodalmat ismerjük meg, amelynek uralkodója, Palpatine az inkvizítorok vezetésével bízza meg hűséges tanítványát, Vadert, akinek egy korábban ismeretlen Jedit kell megtalálnia a rejtekhelyén. Bár nem harcosról van szó, a tét sokkal nagyobb, mint azt a nagyúr gondolná, elvégre a célpont mesterkedésein múlhat a teljes Jedi rend jövője, ezzel együtt pedig a Birodalom győzelme.

mg4575.JPG

Folytassuk a másik két SW-képregénnyel, melyek közül a Lázadás a Mon Calán viszi a lázadók vonalát. A felkelők megsemmisítették a Halálcsillagot, ezáltal új reménysugárral szolgálva a Szövetséget. Leia, Luke és Solo új bázis keresésébe kezdett, de közben új szövetségeseket is keresnek – így jutnak el Mon Cala népéhez, amely, mint mindenki más, rabigába szorult a birodalmi elnyomás során. A probléma az, hogy a király egy börtönben raboskodik, miközben más hősök meghaltak, az aktuális vezetés pedig a biztonsági játékra épít. Leia azonban egy igazán összetett tervet eszel ki, hogy titkos börtönéből kiszabadítsa a királyt, ezzel Mon Cala flottáját is a felkelők oldalára állítva – ehhez azonban furmányos cselre van szükség, no, és persze túlélésre a Strokill Prime szörnyetegei között. Nem búcsúzunk azonban a vízzel borított bolygótól, hiszen a Darth Vader: Lángoló tengerek ismét a Mon Calára vezeti az olvasót, azonban ebben a vaskos kötetben azt láthatjuk, ahogy a planéta népe megpróbál ellenállni a Birodalomnak. Palpatine Darth Vadert bízza meg azzal a feladattal, hogy kutassa fel a helyiek bújtatta titokzatos Jedit, miközben Tarkin a flottával tartja sakkban a lakosokat. A király azonban úgy dönt, nem adja meg magát a zsarnokoknak, amivel iszonyatos pusztítás veszi kezdetét.

mg4580.JPG

Az utóbbi félévben nem mindig voltam elégedett a Star Wars-kötetek minőségével, stílusával, de az van, hogy most nagyon nem tudok belekötni egyikbe sem. Bár a korszak és a karakter nem kedvencem, ráadásul ennél a könyvnél az illusztrációk is másfajta megközelítést tükröznek, kicsit a rajzfilmekhez igazodva, de még a Mace Windu-sztorinak is vannak igen jó pillanatai. Terjedelem terén egyébként maximálisan a Lángoló tengerek vezet a maga 160 oldalával (mindegyik öt-hat füzetet tartalmaz, ez viszont egy különszámmal együtt hetet), de a téma rajongóinak szerintem mind a négy kiadvány megéri az egységesen 4590 forintos kiadást.

mg4583.JPG

Alienek a Bukottak ellen

A korábbról már ismert Élet és halál vonalát követi tovább az Aliens, ami a sorozat harmadik kötete. Az LV-223-on rekedt tengerészgyalogosok az utolsó pillanatban menekülnek meg végzetüktől, és már-már jóleső nyugalommal térnének haza, ha nem kapnának vészhívást a bolygóról. Korábbi társuk a xenomorfok fészkében esett foglyul, a csapat pedig a nem annyira logikus, de érthető döntést hozza: visszamennek a lányért. Amire azonban nem számítanak: a királynő nem hagyja csak úgy, hogy áldozata elhagyja a helyszínt, ugyanis a Tervezők rejtélyes anyagának hatására lehet, hogy az éppen fejlődőben lévő embrió az utolsó termékeny xenomorf tenyészpéldány. Mindeközben pedig a korábban megismert Tervező is meglehetősen hatékonyan akadályozza a megmentésre induló csapatot. De nemcsak az Alien-univerzum tengerészgyalogosai vannak bajban, hanem az Istencsászár hű követei is a Warhammer 40,000 világában. A Bukottakban ugyanis összeérnek a szálak, mikor Sabbathiel inkvizítor a Szürke Lovagok segítségét kérve szorítja sarokba a Sötét Angyalokat. A nő szinte megszállottként viselkedik, hogy leleplezze a szerinte áruló rendet, azonban eretnekséggel egyre inkább úgy tűnik, hogy nem ők vádolhatók. Lassan kibontakozik, milyen intrikák állnak a háttérben, az eredmény pedig éppen olyan grandiózus, mint ami megilleti az Istencsászár univerzumát.

mg4585.JPG

Míg az Aliens csak 3990 forint, a Bukottak pedig 4490, utóbbi 112 oldalas, miközben előbbi kicsivel 100 oldal alatt marad (96). Történet szempontjából az Élet és Halál-ciklus harmadik fejezete is rendben van, ezért ismételten Dan Abnett felel, azonban Moritat rajzai kicsit gyermetegek és kezdetlegesek (legalábbis az én ízlésemnek), ami miatt oldalakon át nem tudtam komolyan venni. Pedig brutalitás és hangulat bőven van benne, elvégre ritkán látunk xeno-királynőt és Tervezőt harcolni. Ellenben a szokásos George Mann és Tazio Bettin páros munkájára nem lehet panasz. A rendek főbb vezetői és a gárdisták szinte kilépnek a képkockákból, a Szürke Lovagok megjelenéséhez már-már fanfárokat képzelnénk el, a sztori pedig lassan, de biztosan teljesedik ki a maga fenséges valójában. Ezzel a trilógiának is vége – sajnos, hiszen bőven olvasgatnék még a káosz elleni harcról. Érdemes kivárni a lassan érkező díszdobozt, ami a polc egyik dísze lehet a későbbiekben.

mg4587.JPG

Otthon

Az elmúlt egy-két évben a Szukits elhozta a The Witchert, a Warhammert, két ciklust az AvP-univerzumból, valamint idén további újdonságok is érkeznek a kiadótól, sőt egy már itt is van az Otthon képében. R. A. Salvatore regényei itthon sem ismeretlenek, ahogy a főhős, Drizzt sem, ráadásul az Otthon könyv formájában három kiadást is megélt már három különböző cég égisze alatt – többek között a Szukitsnál kapott megjelenést, még 1999-ben, így lényegében kis kitérő után Mélysötét gyermeke képletesen is visszatért otthonába. Az első kötet lényegében eredettörténet, amely bemutatja az Elfeledett Birodalmak alatt meghúzódó Mélysötét kegyetlen mindennapjait, a házak közötti állandó intrikát és háborúskodást, amelynek egyből rengetegen esnek áldozatául. Drizzt azonban még csak ekkor született, hogy felnőve más legyen, mint a többiek. Az Akadémián is kívülállónak tartják, nem az ármányokkal teli utat választja, azután eljön a nap, amikor egy titokzatos alak bosszúra szomjazva és saját családja ellene fordulva üldözi el hősünket az egyébként is idegennek tűnő világból.  

mg4589.JPG

Az Andrew Dabb közreműködésével készült képregényes verzió ügyesen ülteti át a főbb motívumokat, a történet nagyjából értelmezhető a regényfolyam ismerete nélkül is, azonban Tim Seeley rajzai számomra nem adják vissza a történet mélységét, néha kapkodó az elmesélés is, emellett valahogy a karakterek sem rendelkeznek elég egyéniséggel ahhoz, hogy minden egyes képkockán megkülönböztethessük őket. Van még némi szerkesztési hiba is, méghozzá szinte egyből a kötet elején ismételve kicsit a dialógusokat (nem, eredetileg az nem úgy van, de szerencsére csak egyetlen szövegbuborékról beszélünk, ami azért nem főbenjáró bűn), más problémával egyébként nem találkoztam. A regényekhez igazodva ez egy kicsit komplexebb mű, nem olyan könnyed, mint a legtöbb a kiadó repertoárjában, de pont ezért érdemes és izgalmas beleugrani, amihez a nyitó 148 oldalas könyv kiváló kezdet a 4490 forintos áron.

Tovább is van, mondjam még?

Ha pedig ez nem volna elég, akkor szokás szerint van jó hírem, hiszen továbbra is komoly újdonságok várhatók a Szukitstól. A megszokott franchise-ok további kötetein túl még július végére várható a Stranger Things képregényváltozata, valamint nyáron új The Witcher érkezik az Assassin’s Creed társaságában, ősszel pedig folytatódik a sor. Szóval kínálat továbbra is van, a minőség önmagáért beszél, panaszkodni nincs okunk, így aki szereti a képregényeket és ezeket a témákat, az bátran essen neki ezeknek a történeteknek, főleg, hogy a Szukits oldalán időnként nagyon jó kis akciók vannak. Én szóltam.

A szeretetcsomagot köszönjük a kiadónak!