Jó ideje már, hogy rendre beszámolunk a Szukits éppen aktuális képregényes megjelenéseiről, ami nem meglepő, hiszen a Fumax katalógusa és a Spawn-sorozat mellett a legigényesebb kötetek a kiadónál látnak napvilágot. Emellett a témákba is sikerül rendre belenyúlni, hiszen a Star Wars, a Trónok harca, az Alien, a Witcher, a Warhammer mind olyan cím, amik népes rajongótáborral rendelkeznek, így egy konstans minőségi színvonal esetén nem nagyon kell aggódni amiatt, hogy az adott sorozat aztán nem ér véget. Pláne, hogy nemcsak a már meglévő szériák között van olyan, ami a végéhez közeledik, de az elmúlt hetekben újabbakat is sikerült bejelenteni, ami mindenképpen pozitív jel.

szukits-kepregenyek-a-tervezok-nyomaban.jpg

Maul és a Birodalom

Idén két kötettel bővült a Star Wars-univerzum, első körben pedig a Darth Maul: A Dathomir fia kerül terítékre, ami 136 oldalban mutatja be a Darth Maul és Sidious közti egyre elharapózó ellentétet. Miután kudarcot vallott és elárulták, Maul sötét tervet eszel ki, amihez a bűnözők több frakcióját is összegyűjti, majd csapdát állít ellenfelei számára. Dooku és Grievous eközben Sidious parancsára szintén fontos lépéseket tesz meg a sakktáblán, a játszmába azonban kevésbé várt szereplők is beszállnak, így például Maul anyja, Talzin is megjelenik a színen, aki még borsot törhet a Birodalmiak orra alá, sőt Kenobi mester és csapata is útnak indul, hogy rendet tegyen az univerzumban. A kérdés az, hogy az árulással és titkos lépésekkel teli ádáz küzdelem végül kinek hozza el a totális győzelmet?

szukits1904-1.jpg

A másik kötet a kicsit vaskosabb, 144 oldalas Széthasadt Birodalom, ami az endori csata utolsó perceiben indít, ami ugye a második Halálcsillag megsemmisítését jelenti. A képregényes történet itt veszi fel a fonalat, hogy néhány kevésbé ismert karakterrel olyan pillanatokat mutasson meg, amiket eddig a filmnézők nem ismerhettek: a Torment csillagromboló kapitánya magától Palpatine császártól kap üzenetet és parancsot, ami a háború egy eddig ismeretlen oldalát mutatja meg a felkelőknek. A Naboora érkező Leia és kísérete első kézből tapasztalhatja meg, milyen az, ha a Birodalom speciális fegyvereit bevetik, melyek a légkör megzavarásával elképzelhetetlen természeti katasztrófák sorát indítják be. Luke pedig egy titkos küldetés során egy eldugott laboratóriumba próbál beosonni, hogy valami nagyon fontosat tulajdonítson el onnan. És ahogyan azt megszoktuk, nem olyan egyszerű a birodalmiak eszén túljárni.

szukits-1904-3.jpg

A két kötet egyaránt tartalmaz extrákat, A Dathomir fia két kisebb, komolytalanabb, gyerekesebb történetnek is helyet biztosít, plusz egy nagyobb adag borítórajzot is megcsodálhatunk az utolsó oldalakon – köztük a 750 példányban készült Baljós árnyak limitált kiadású, dedikált címlapjával. A sztorit Jeremy Barlow írta, a rajzokért Juan Frigeri felel, maga a minőség pedig átlagosan egy jó szintet képvisel, bár azoknak, akik egy ideje már követik a Star Wars-képregényeket, semmi kiemelkedő nincs benne. A Széthasadt Birodalom is tartalmaz extra történetet, méghozzá a C-3PO különszámot, aminél bevallom, számomra túl színesek és elvontak a rajzok, így nem is voltam képes elolvasni. Vannak még grafikai vázlatok, borítók, a fő történetet Greg Rucka írta, miközben a rajzokért hárman is felelősek. Megjegyzem, a harcoló Darth Vader és Luke talán még soha nem volt ennyire menő, ahogy a birodalmi zászlót viselő városi épületek árnyékában csatázó lépegető is igen kellemes látvánnyal bír. Mindkét kötet 4590 forint, a sorozat rajongóinak ajánlott a beszerzésük, bár ezek már nem tartoznak a kihagyhatatlan művek közé.

szukits-1904-4.jpg

Haláli típusú találkozások

A már bemutatott Predator: Élet és halál vonalát követi tovább a Prometheus is, ami ennek a sorozatnak a második kötete. A Tartaruson tett felfedezést követően a túlélők sikeresen eltulajdonították a ragadozók által védett űrhajót, azonban egy nem várt ébredés miatt a vizsgálódás félbemarad, a jármű pedig egy olyan bolygón landol, ami már ismerős a Borzongás magazinban is bemutatott Tűz és kő-sorozatból. Így ismert szereplők is felbukkannak, hogy a már ismerős arcok együtt éljék túl a nem éppen barátságos Tervezők, valamint gyilkos teremtményeik, a xenomorfok támadásait. A túlélés esélyei pedig napról napra csökkennek, ha valaki ilyen kíméletlen, csak a pusztításra programozott lényekkel kényszerül újra és újra szembeszállni.

szukits-1904-2.jpg

A Dan Abnett írta, Andrea Mutti rajzaival készült Prometheus érdekes átvezetés a két ciklus között, így összeadva mindent, amit eddig megismertünk a Tűz és kő, valamint az Élet és halál során, bár az még nem annyira látszódik, hogy mindez merre fut ki. A látvány erős közepes, vannak erősebb és gyengébb pillanatai, de kimondottan kíváncsian várom, hogy az Aliens és az AvP milyen irányba tereli tovább a cselekményt. A kötet 96 oldalas, 3990 forintba kerül, és az univerzum kedvelőinek kifejezetten ajánlott.

Az Istencsászár nevében!

Ahogyan utoljára, a csúcs lényegében ezúttal is a Warhammer 40,000, ami a Jelenések című kötettel viszi tovább a Vasakarattal megkezdett irányt. Ezúttal is Sabbathiel inkvizítor és csapata kutatásait, nyomozását követhetjük nyomon, amik a démonszolga segítségével zajlanak, és amik a Sötét Angyalok sötét titkait hivatottak leleplezni. Utóbbiak oldaláról Balthus és Altheous igyekszik pontot tenni az ügy végére, ezzel a Calaphrax-csillaghalmaz felszabadulásával járó újabb kérdéseket megválaszolva. Útjuk azonban a Quintus smaragdzöld erdeibe vezeti őket, ahol egykoron az eldák uralkodtak, de a sok szörnyűséget követően az elfajzottak vették birtokukba a természetet, miközben a mélyben igazán szörnyű erők várják, hogy valaki felélessze őket, ezzel újabb csatákat hozva az eltérő célokért küzdő feleknek. Mert ebben a távoli, komor jövőben nem létezik más, csak a háború…

szukits-1904-5.jpg

A George Mann (Dark Souls, Doctor Who és a többi) írta, Tazio Bettin rajzaival díszített kötet tényleg minden szempontból a csúcs, elvégre már a különlegesen kezelt borító is eltér a többi kötetétől, ráadásul a rajzok is az Istencsászár magasztosságát hirdetik. Akinek a hatalmas páncélokba bújt harcosok és a káosz világa nem jön be, az eretnek, de ha a külsőségeket nem számítjuk, a Warhammer sorozata akkor is mindenképpen nyerő, már csak a kiegészítések miatt is. Az extrák között ugyanis nemcsak gyönyörű borítórajzokat tekinthetünk meg, de még egy rövid összefoglalót is a birodalmi korszakokról. Várjuk az április végén esedékes befejezést, ami a Bukottak címre hallgat, és amivel együtt egy gyűjtői doboz is elérhetővé válik.

Tovább is van, mondjam még?

Ha pedig ez nem volna elég, akkor van egy jó hírem, hiszen komoly újdonságok várhatók a Szukitstól. A megszokott franchise-ok további kötetein túl a héten jelent meg Forgotten Realms Drizzt legendájával, még áprilisban várható a Gears of War és a Korra legendája, júniusban pedig jön a Stranger Things és az Assassin’s Creed – olyan címek ezek, amik tényleg komoly rajongótáborral rendelkeznek, ráadásul többnyire a PC Guru és a Borzongás olvasóinak sem ismeretlenek. Szóval kínálat továbbra is van, a minőség önmagáért beszél, panaszkodni nincs okunk, így aki szereti a képregényeket és ezeket a témákat, az bátran essen neki ezeknek a történeteknek, főleg, hogy a Szukits oldalán időnként nagyon jó kis akciók vannak. Én szóltam.

A szeretetcsomagot köszönjük a kiadónak!