Miután végre napvilágot látott az Alien/Predator négykötetes történetfolyama, a Tűz és kő – erről a Borzongás ötödik, még január végéig kapható számában olvashatsz két teljes oldalon –, már csak két olyan kötet volt, amit személy szerint tűkön ülve vártam a Szukitstól. Ezek közül az egyik a két könyvet már megért The Witcher, ami a hideggel együtt érkezve egy díszdobozzal vált teljessé, míg a másik a Warhammer 40,000 sajátos világába betekintést nyújtó Vasakarat. Mivel pedig az Istencsászár oldalán harcoló gárdisták koponyákkal, csontokkal és gótikus épületekkel teli gigászi univerzuma mindig is a gyengém volt, így talán érthető, hogy ez volt az a kiadvány, ami nálam elvitte majdnem a teljes évet a hátán. Persze minden más nagyobb cím mellett, mint például a Vaják, az AvP, a Spawn, a Star Wars, a Locke & Key, a Conan, meg a… hiába, no, a képregény-rajongók élete sem csak játék és mese…

Star Wars: Doktor Aphra és Darth Vader

Az év utolsó negyedében négy kötettel is bővült a Star Wars-univerzum rajzolt kínálata, méghozzá először a Csillagok között és a Birodalmi gépezet képében. A kellemesen vaskos gyűjtemények a Marvel sorozatának 33-37. részét (és egy különszámot), valamint a Dark Lord of the Sith hét füzetét tartalmazzák a megszokott minőségben. Luke és Leia egy ismeretlen bolygón találja magát, ahol mint kiderül, van élet, csak éppen a víz alatt, ahol az őslakosoknak sajnos meggyűlik a bajuk a szökevények után érkező birodalmiakkal. Emellett Han is bajba kerül, miközben váratlan vendéggel kell nekivágnia útjának – egy huttal egy fedélzeten pedig nem éppen életbiztosítás a csillagok közötti túra. De előkerülnek a KMFK osztag büszkeségei, Kreel őrmester és csapata, avagy a Birodalom ökle; továbbá felbukkannak kedvenc droidjaink is, illetve megtudjuk, mennyire veszélyes feladat a lázadóknak megfelelő új bázis után kutatni. Darth Vader története pedig egy kis kanyart eredményez az időben, elvégre láthatjuk, ahogy a kétségektől gyötört Anakin hogyan alakul át pártfogója hatására – első nagy feladata egy fénykard megszerzése, amit azonban csak egy legyőzött Jeditől vehet el erőszakkal, ez pedig kemény dió egy olyan világban, amelyben alig maradt élő Jedi. A sötét nagyúr természetesen mindent megtesz, hogy megfeleljen az elvárásoknak, vagy éppen túl is szárnyalja azokat.

Ezután érkezett a Jedha hamvai (Star Wars 38-43.) és az Aphra és az óriási profit (Aphra-sorozat 9-13. + egy különszám). Előbbi Jedha szent városára összpontosít, amit a Birodalom sikeresen elpusztított, már csak az élet nyomait hagyva egy erőszakkal teli, kihaltnak tűnő helyen, ahol a felkelők szeretnék megőrizni a bolygó titkait. Eközben pedig Luke önmagával küzd, hiszen segítené a lázadókat, de emellett viszont a saját útját járná, hogy Jediként teljesedjen ki. A másik kötetben Aphra története folytatódik, méghozzá onnan, ahol utoljára abbahagytuk a sztorit: a régész a megszerzett Jedi ereklyét szeretné pénzé tenni, ezért pedig egy komoly bemutatót tart arról, milyen kincs van a birtokában. A demonstráción jelen lévő, válogatott alakok azonban nem is sejtik, hogy komoly küzdelem vár rájuk, mikor a bezártnak hitt, halálos erő elszabadul – vagy egy másik, nem is várt személy játszotta ki a biztonsági intézkedéseket? Aphra hamarosan a megszokottnál nagyobb kihívással néz szembe, ráadásul a mellé szegődött gyilkos vallató droidokkal is vár rá egy kellemetlen beszélgetés.

Mind a négy kötet 150 oldal körül mozog (kicsit alatta vagy fölötte), az utolsó kettőt Kieron Gillen írta, a Jedha hamvait Salvador Larroca rajzolta, míg Aphra rajzaiért többen is feleltek. Nekem leginkább az első két kötet tetszett, a Charles Soule írta és Giuseppe Camuncoli rajzolta Vader-sztori további hátteret biztosít a közismert karakternek, míg a Csillagok között többszálon futó szerkezete is érdekessé teszi a történéseket – itt ráadásul a karakterarcok különösen élethűre sikeredtek. A kötetek darabja 4590 forint, és bár hibák előfordulnak, nem is mindegyik kiemelkedő, egy gyűjtemény részeként abszolút megérik az árukat, pláne, ha valaki már elkezdte a hosszú, folytatásos sztorik olvasását.

A vaják és a Ragadozó

Az elátkozottak háza és a Rókagyermek után a Vaják, avagy Ríviai Geralt is visszatért, hogy egy harmadik kötettel tegye teljessé a Szukits által biztosított díszdobozt. A Varjak átkában Cirivel az oldalán tart Novigrádba, útközben trollal és más veszedelmes lényekkel találkozva, azonban úgy tűnik, hogy a lánnyal egy igazi bosszúsztoriba csöppennek, amikor a közelben garázdálkodó, vérszomjasnak mondott strigát akarják elkapni. Van itt még beszélő varjú, meztelen Ciri és Yennefer, szóval lesz, aki a piszkos fantáziáira is hivatalos választ kaphat. Nem kevésbé izgalmas a Dark Horse Élet és halál című sorozatának első tagja, a Predator, amelynél az LV-797 jelzésű Tartarusra kiérkező csapat veszedelmes, idegen származású vadászokkal találkozik szembe. A helyszínen még egy óriási, ismeretlen eredetű űrhajóra is lelnek, a földönkívüli ragadozók pedig mindent megtesznek azért, hogy a katonák ne érjék el a nagy fémtestet, ne tehessék rá a kezüket. Az olvasó esélyesen már jól tudja, hogy miért…

A Paul Tobin írta Varjak átka kötelező vétel a maga 128 oldalával, illetve a díszdobozzal, amitől különösen igényessé válik a három megjelent kötet. Bár az utolsó lapokon leginkább máshonnan származó (főleg a játékhoz készült artokról van szó) extra képekben gyönyörködhetünk, a szépen rajzolt és érdekes könyv így is megéri az árát – 4490 forint. A közkedvelt Dan Abnett írásából, Brian Albert Thies rajzaival készült Predator egészen más stílust képvisel, kevésbé összetett vagy művészi, azonban a téma rajongóinak éppen eléggé tetszetős témát dolgoz fel, ráadásul kiváló felütés a további kötetekhez, amikre remélhetőleg egy újabb díszdoboz teszi majd fel a koronát. Ez a könyv sajnos csak 96 oldalas, de a minőséggel ezúttal sincs probléma, ráadásul az ár is kicsit alacsonyabb, 3990 forint.

Vasakarat

És akkor az év végi felhozatal csúcsa, a Vasakarat. A Warhammer 40,000 világát talán nem kell bemutatni az oldal olvasóinak, elvégre videojátékos előzeteseink és a tesztek között rendre előkerülnek a különböző gárdisták, orkok, Space Hulkok… vagy éppen maga a megtestesült káosz. Ebben a jövőbeli, csontokkal és koponyákkal, vérrel és halállal teli univerzumban végre elcsendesednek a sötét titkokat rejtő Calaphrax-csillaghalmazt övező viharok, így a Sötét Angyalok (az egyik rendház a sok közül) útnak indulnak, hogy történelmük kevésbé ismert fejezetei soha ne láthassanak napvilágot, emellett pedig kiderítsék a pusztulásra ítélt szektor titkait. Természetesen nem csak ők szeretnék elérni a végre megközelíthető területet – Sabbathiel inkvizítor és csapata is pontosan oda tart, éppen azért, hogy kiderítse, mit rejteget a rend, továbbá a Káosz erői is megjelennek a környéken, hogy a gonoszság és romlás őrülettel teli követői vértől mocskos karmaikat rátehessék az elfeledett, nagy erejű eszközökre, amiket a csillahalmaz rejt.

A TITAN Comics első öt számát tartalmazó kötet 112 oldalon kínálja a George Mann írásából, Tazio Bettin rajzaival készület történetfolyamot, ami éppen úgy, mint a videojátékok és a könyvek, azt mutatják, hogy csak a háború örök. A karakterek emlékezetesek, stílusosak, jól meg is lettek rajzolva, ahogyan az összecsapások is, miközben a feszültséget is tetten lehet érni a történetben. Remélhetőleg a többi kötet, mint például a Fallen és a Deathwatch is megjelenik a későbbiekben (a Revelations már biztosan, az január végére várható, Jelenések címmel), hogy aztán esetleg mindezekhez is legyen majd egy díszdobozos, gyűjtői verzió. A Warhammer megérdemli, az biztos, ahogy ez a remek könyv is a 4490 forintos árat.  

Tovább is van, mondjam még?

Ez volt hát az esztendő végére elérhető kínálat, amit jövőre természetesen további remek kötetek fognak követni. Egyfelől érkeznek a Trónok harca képregények, másfelől pedig ugye biztosan folytatódik az Élet és halál, illetve a Warhammer. Szóval kínálat továbbra is van, a minőség önmagáért beszél, panaszkodni nincs okunk, így aki szereti a képregényeket és ezeket a témákat, az bátran essen neki ezeknek a történeteknek, főleg, hogy a Szukits oldalán időnként nagyon jó kis akciók vannak. Én szóltam.

A szeretetcsomagot köszönjük a kiadónak!

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!