Azt például tudtad, hogy a Szukitsnál olyan képregények jelennek majd meg keményfedeles verzióban, mint az Alien, a Predator vagy a Warhammer? Nos, pedig így van, de ne szaladjunk ennyire előre. Az ugye már szóba került párszor, hogy a kiadó nagyszerű köteteket jelentet meg, így a Star Wars-sorozat kiemelt figyelmet kapott, de később bemutatkozott a The Witcher is, ami az első könyv (Az elátkozottak háza) képében rögtön igazi telitalálat lett. Meglehet, a kiadványok kicsit borsos árral kerültek piacra, azonban a papírminőség és a tartalom tekintetében érthető az összeg. Az utolsó kritika óta három kötet jelent meg, ezúttal ezekre összpontosítok.

Yoda titkos háborúja

A Star Wars-univerzum egyik legismertebb alakja és legerősebb Jedi mestere, Yoda a főszereplője a kötetnek, aminél a fő történeti szál Ben Kenobi naplójából kiindulva kel életre. A sztori a korábbi cselekményekhez is kapcsolódik (a lázadók elkötöttek egy csillagrombolót, C-3PO fogoly lett – így jutunk el a naplóig), középpontjában egy ismeretlen bolygó áll, ahol Yoda hatalmas erővel, vagyis Erővel találkozik. Ez azonban egy örök háborút eredményez, ami látszólag gyermekeket fordít egymás ellen, miközben olybá tűnik, hogy a felnőttek teljesen eltűntek a planétáról. Azonban kiderül, hogy valójában sokkal több élet van a halálra ítéltnek tűnő égitesten, mint elsőre sejthető, ami egyben a hatalmas rejtvény megfejtését is jelenti.

A kicsit a Legyek Ura elemeit is felhasználó történet (Jason Aaron tollából, Salvador Larroca rajzaival) egészen érdekes, a szokványostól némileg eltérő darab, ami ezúttal tényleg teljesen ismeretlen helyzetben mutatja be a Jedi mestert. A képek nagyon szépek, emellett a világkép is kiszélesedik azok számára, akik annyira nincsenek otthon ebben a sajátos univerzumban. Ezt segíti a kötet végén lévő különszám, amelyben Leia kerül vészhelyzetbe, de szerencsére sajátos segítséget kap. Ennél az extra sztorinál Kelly Thompson volt az író, Emilio Laiso pedig a rajzoló. A kötet kellemesen vaskos, az ára pedig a szokásos, avagy 4590 forint.

Darth Maul

Eközben a Darth Maul című kötetben a címszereplőt ismerhetjük meg jobban, aki mesterének, Darth Sidiousnak próbál a kedvében járni, ám az örökké nyughatatlan Maul nem tud mit kezdeni a benne lévő feszültséggel, ami állandó harcra készteti. Így pont kapóra jön neki az információ, amit egy rajtaütés során szerez meg, és ami szerint egy Jedi növendék fogságba esett, hogy anyagi ellenszolgáltatás fejében új gazdájához kerüljön. Mivel pedig „hősünk” szereti a kihívásokat, enyhítené bosszúszomját, mestere akaratának ellenszegülve megindul, hogy harcban győzhesse le a padawant.

A Cullen Bunn által írt történetet Luke Ross kifejezetten mutatós képei keltik életre, ráadásul sikerült megfogni Maul karakterét is. Mert ha valamiben egyetértenek még az előzményként szolgáló trilógiát szapulók is, az a címszereplő karaktere, aki mondhatni, a három film legjobb pillanatait hozta, végső összecsapásánál pedig érezni lehetett azt a feszültséget, ami a testében cikázott, miközben fel és alá járkált „ketrece” előtt. Ugyanez a csillapíthatatlan, szilaj harag köszön vissza a képregényben, ugyanazt a belső lángot láthatjuk viszont, ami miatt már megéri kézbe venni a 4590 forintos kötetet. Ehhez már csak egy apróság a ráadás, kutasz-droidos történet, amiért Chris Eliopoulos felel egyszemélyben. 

Rókagyermek

És elérkeztünk a Szukits utóbbi megjelenéseinek fénypontjához, ami egyértelműen a The Witcher. No, nem azért, mert a Star Warsok rosszak… ennek ugyanis pont az ellentétje az igazság. Azonban a Vaják történetei és világa alapján született képregénysorozat teljesen egyedi és sajátos hangulattal rendelkezik, aminek hála minden téren kiemelkedik a megszokott sablonok közül. Geralt törpe útitársával egy hajón köt ki, ahol el is kél a segítség a rakomány miatt, elvégre egy vulpia áldozata van a ladikon, avagy egy elrabolt tünde gyermek, aki így válik rókagyermekké – alakváltó, látomásokkal támadó lénnyé. A vulpiák pedig veszélyes teremtmények, hiába vannak kevesen, és ez leginkább akkor válik nyilvánvalóvá, mikor kiderül, a hajón lévő fogoly egy baleset során életét vesztette, így az utasok jogosan kezdenek el félni az őket követő és folyamatosan figyelő entitás haragjától.

A Paul Tobin írásából, Joe Querio rajzaival készült Rókagyermek az első kötet minőségét viszi tovább, ami már a gyönyörű, részben lakkozott borítónál is egyértelműen lejön. Maga a sztori is jó, az illusztrációk nem bővelkednek a részletekben, de kellemesen olvasmányossá teszik a cselekményt, ráadásul az utolsó oldalakon nagyobb artokat csodálhatunk meg, sőt egy kétoldalas interjút is olvashatunk a szerzővel és a CD Projekt RED vezető írójával. Ez a kötet is igen tartalmas, az ára 4490 forint. 

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Lesz még más is…

Ahogyan eddig, a Szukits kötetei továbbra is kifejezetten igényesek, a képregények rajongóinak csak ajánlani tudom ezeket, ahogyan a Star Wars-univerzum és a Vaják kedvelőinek is. Sőt senki ne feledje, hogy továbbra is lesz pár Alien-témájú képregény a Szukitsnál (bár kicsit csúsztak), méghozzá limitált, gyűjtői pakkban is, ezt esélyesen a nyári Borzongásban fogom bemutatni. Emellett pedig még egy Warhammer 40,000 képregény is be lett jelentve, amiért ismételten nagy köszönet jár a kiadónak. Szóval kínálat van, a minőség önmagáért beszél, így aki szereti a képregényeket és ezeket a témákat, az bátran essen neki ezeknek a történeteknek, főleg, hogy a Szukits oldalán időnként nagyon jó kis akciók vannak. Én szóltam.

A szeretetcsomagot köszönjük a kiadónak!