Volt időszak, voltak régen olyan esztendők, mikor a szerencsétlen képregényrajongó szomorú tekintete üres polcokat böngészett a témába vágó boltok hazai kiadásokat tartalmazó részlegén, azonban ennek a zord korszaknak az emléke 2017-ben (remélhetőleg) végleg feledésbe merült. Mert ugye nem elég, hogy a Kingpin hónapról hónapra jelentkezik valami újdonsággal, ahogy a többi kisebb kiadó és szerző is, de újraéledt a Spawn, tavaly elstartolt a DC képregénygyűjteménye, idén becsatlakozott a Marvel is a keményfedeles sorok felhozatalába, emellett a Szukits is olyan gyöngyszemekkel jelentkezik egy ideje, mint a Star Wars, valamint a The Witcher. Kezdünk is kicsit a ló túloldalára esni, lassan nem a képregény-, hanem a pénzhiány miatt könnyeznek a rajongók, miközben a minőség emelkedik, mindenki a fanokat akarja meggyőzni. Más kérdés, hogy a Csillagok háborúja önmagában sikeresebb és ismertebb, mint bármi, miközben a The Witchernek nagyon nincs konkurenciája a saját műfajában, sőt a videojátékok és regények miatt szintén komoly rajongói réteggel bír. Nem utolsó sorban nagyon igényes is… de ne szaladjunk ennyire előre, először jöjjenek azok a háborgó csillagok. 

Lázadó börtön és háború

A Lázadó börtön és a szintén 3-as sorszámozású A Shu-Toruni háború már megjelent egy ideje, csak csúszás volt a kommunikációban, illetve a karácsony, majd a két januári gurus lapzárta, valamint a Borzongás lapzártája miatt sem erőm, sem időm nem volt értekezni a képregényekről. Persze mindez semmit nem von le a két kötet értékéből. A börtönös sztori egyik szála egy kettős ügynökről szól, a másik pedig, a fontosabb Leia hercegnőről, aki Darth Vader szövetségesét, Aphra doktort szállítja titokban egy szigorúan őrzött és eltitkolt büntetésvégrehajtási létesítménybe. A hely azonban mégsem olyan biztonságos, illetve mások is tudnak róla, mivel hirtelen brutális támadás éri a központot, így a két nő csak összefogással úszhatja meg a kalandot, mialatt Han és Luke szokás szerint tilosban jár.

Darth Vader a saját kötetében eközben példát statuál, a Birodalom erejét fitogtatva igyekszik a nemesi családokat meggyőzni arról, hogy ha ellenszegülnek, akadékoskodnak vagy lázadoznak, akkor bizony rút sors vár rájuk, így kezdetét veszi személyes háborúja a bányászdzsentrivel. Ez a kötet egyébként a zord nagyúr jelenlétének, valamint leginkább Salvador Larroca rajzainak hála nagyon erős lett, simán megéri az árát (4590 forint, mint minden Szukits Star Wars kötet), főleg úgy, hogy ezek a kiadványok papírminőség terén is igen igényesek. Nem utolsó sorban a történet is izgalmas és érdekfeszítő, ráadásul folytatódik a soron következő két kiadványban…

Az utolsó út, a játszmák vége

A negyedik és egyben eleddig utolsó Star Wars-kötet némi realisztikusabb stílusú múltidézéssel kezdődik Luke gyerekkorából, hogy utána a történet ott folytatódjon, ahol az előző könyv abbamaradt. A Harbinger utolsó útja egy elit harcosokból álló birodalmi csapatot mutat be, amellyel a lázadóknak gyűlik meg a bajuk, miközben megpróbálnak elkötni egy félig működőképes csillagrombolót. Ráadásul Vader is tudomást szerez róla, hogy Luke az elorzott hajón van, ezért mindent megtesz, hogy a fiú fogságba kerüljön – de vajon időben odaér a helyszínre? Nos, ez kiderül a kötetből, ha elolvassátok a teljes sztorit.

Szintén négyes számozással bír a Darth Vaderre összpontosító kötet (A játszmák vége), amelyben a nagyúr az egyik vetélytársával, a szökésben lévő Cylóval hadakozik, közben pedig tovább formálná tervét, ha nem ütközne folyton ellenállásba. A császár a sztorifolyam kezdete óta figyeli minden lépését, állandóan a nyakába varrja az embereit, így Vadernek titokban kell eljárnia, hogy semmi nyoma ne maradjon mesterkedésének. Éppen ezért a legrosszabbkor jön a menekülő Cylóval folytatott küzdelem, aminek során az üldözött minden titkos fegyverét beveti, hogy így kényszerítse térdre a sötét lovagot. Ez a kötet is Larroca rajzai és Darth Vader jelenléte miatt annyira élvezetes, miközben a történet is egyre izgalmasabbá válik. A minőség a megszokott, ahogyan az ár is, így csak ajánlani tudom ezeket a köteteket. Rajongóknak kötelező, ahogy a The Witcher is…

Az elátkozottak háza

Hogy az egyre minőségibb, tartalmasabb és izgalmasabb videojátékok, valamint az alapul szolgáló könyvek után a Vaják immáron képregényben is elérhető, úgy vélem, egyfajta ajándék mindenkinek, pláne akkor, ha az eredetileg a Dark Horse-hoz tartozó sorozat később is tartja a mostani szintet. Mert bár a képregényes széria a megszokott világot mutatja be, független a regényektől és a játékoktól, így teljesen új szálak fedezhetők fel benne, miközben minden szörnyet és főbb jellemzőt jól ismer már az olvasó. 

Az elátkozottak háza – ez az első kötet címe, ami valóban azt nyújtja, amit címe sugall. Geralt a Fekete-erdő vidékein barangolva találkozik össze egy magányosnak tűnő vadásszal, akit egykori szerelme követ szörnnyé változva, ezért a két férfi együtt folytatja útját a legendás, átkokkal és sötét titkokkal teli rengetegben. Itt találnak rá a látszólag békés építményre, amelybe belépve sorra érik őket a meglepetések és támadások, az pedig hamar nyilvánvalóvá válik, hogy az épület egyáltalán nem biztonságos, hőseink talán még a fák között is jobban éreznék magukat. 

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Ilyet még, ennyi nem elég…

Ha a Star Warsról csak áradozni tudok, akkor a The Witcher első kötetéről pláne nehéz lenne rosszat írni. Aki szereti a Vaják világát, az ezt a történetet is imádni fogja. Benne van minden, ami a regényekből és a játékokból már ismerős, emellett kellően sötét és borzongató, miközben Joe Querio rajzai is megadják az alaphangulatot. A 4490 forintos kötet idén folytatódik, már nem is kell sokat várni rá (természetesen azt is bemutatom majd nektek), ahogyan a további Csillagok háborúja kiadványok is úton vannak már. Sőt senki ne feledje, hogy lesz pár Alien-témájú képregény is a Szukitsnál, méghozzá limitált, gyűjtői pakkban is, ezt esélyesen a következő Borzongásban fogom bemutatni. Szóval kínálat van, a minőség önmagáért beszél, így aki szereti a képregényeket és ezeket a témákat, az bátran essen neki ezeknek a történeteknek, főleg, hogy a Szukits oldalán időnként nagyon jó kis akciók vannak. Én szóltam.

A szeretetcsomagot köszönjük a kiadónak!