Az Anagram Comics által idén útjára indított új sorozat, a lelkiismeretes gyémánttolvaj kalandjait bemutató olasz képregény, a Diabolik immár a 6. és 7. résszel jelentkezik kettő, tematikában egymáshoz lazán kapcsolódó történettel. A sorozat alapvető sajátossága, hogy a főszereplőt körülvevő karakterekre nagy hangsúlyt fektet, valamint az éppen aktuális bűnügyi-szál is merő részletességgel van elénk tárva. Diabolik hű bajtársa és szerelme, Eva Kant, illetve a tolvajpáros nyomában loholó Ginko felügyelő az a két karakter, akik kétség kívül a legközelebb állnak a protagonistához.

A sorozat egyes köteteiben különböző hangsúlyt fektetnek az egyes karakterek végigkövetésére, jelen esetben pedig kifejezetten előtérbe kerül Eva Kant és Ginko a 6. részben, míg a 7. számban is nagy szerep jut Evának. Egy titokzatos járvány, az úgynevezett „fekete halál” elterjedése borzolja fel a kedélyeket A halál árnyékában című kötetben; a betegség Diabolikot is utoléri, Eva pedig kénytelen rendőrkézre adni szerelmét, hogy állapotán mihamarabb segíthessenek a kórházban. Bár itt megjegyezném, hogy nem feltétlenül lett volna muszáj bevonni a rendőröket, szimplán a mentőket is ki lehetett volna hívni, Eva meg is jegyzi: „Csak az orvosokban bízhattam”. A rendőri őrizet már más kérdés, hisz Diabolik elég sok embernek tett már keresztbe különös életvitele kapcsán, de hogy Eva miért a rendőröket értesítette, nincs konkrétan megmagyarázva a történetben. Ezen az apró logikai furcsaságon túllendülve aztán egy ízig-vérig izgalmas és lebilincselő nyomozós szálat követhetünk végig Ginko nyomozóval, aki a járvány okaira próbál válaszokat találni, miözben a másik főszereplőnk, Eva megcsillogtatja tudását és rátermettségét, rafináltsága és kreativitása pedig kicsit sem marad el Diabolikétól. Maga Diabolik bár alig szerepel néhány képkockán, jelen kötetben bebizonyosodik, hogy nem feltétlenül ő a lényeg egy, a saját nevével fémjelzett történetben; az őt körülvevő karakterek és események legalább ugyanannyira fontosak, és általuk lesz érdekes az ő karaktere is. Na és persze a csattanó sem marad le a sztori végéről.

diabolik6-00.jpg

A Fekete mágiakötetben is nagy hangsúlyt kap a női szemszög, több szempontból is, Diabolik azonban már jobbankiveszi a részét ebben a kalandban. Egy titokzatos gyilkos rituális gyilkosságokat követ el, fiatal nők életeit követelve. Ahogy már több korábbi történetben láthattuk, Diabolik és Eva igazságérzete ezúttal is felszínre tör, a mestertolvaj szerepéből a hős státuszba emelve őket. Hiába a többmilliós ékszereltulajdonítások, a brutális gyilkosságok és igazságtalanság mellett ezúttal sem tudnak elmenni főszereplőink. Az egyszerű ékszervadászatnak induló küldetés igazságosztásba torkollik, Eva pedig ismét nagyobb szerephez jutva billenti előre az eseményeket, hogy aztán a fordulópont se maradhasson ki ebből a szektás gyilkosságok hangulatát idéző, keményvonalas bűnügyi történetből.

diabolik7-03.png

A sorozat legújabb kötetei tovább mélyítik a főszereplők karakterrajzát, melynek az örökös nemezis Ginko is meghatározó része. Hiába a véget nem érő hajsza, mely akár a Kapj el, ha tudsz filmbe is beleillene, a jó ügy érdekében igazán érdekes kalandok születnek a felügyelő és a tolvajok időszakos társulásából. „Csak amíg a végére nem járunk az ügynek” – hangzik el többféle megfogalmazásban az ígéret, mígnem egy altatógáznak vagy egyéb segédanyagnak köszönhetően ismét felül nem kerekedik mindenkin a felejthetetlen páros, Diabolik és Eva Kant.

Ajánlónk megelőző részében Asgardba látogattunk, ha lemaradtál volna, katt ide! Ha pedig szeretnél még hasonló jóságokat olvasni, akkor nosza, irány vendégszerzőnk, Beny DeVito weboldala, ahol a Nagy Marvel-Képregénygyűjtemény eddig megjelent köteteiről is olvashattok!