Thor fivére, a cselszövés Istene már számtalanszor keserítette meg mind az asgardi, mind a midgardi lakosok életét tetteivel, aminek mindig ugyanaz volt a vége; a hatalmas Thor győzedelmeskedett végül, Loki pedig bűnhődött tetteiért. Ám de mi van akkor, ha a káosz nyer a rend helyett, ha a gonosz kerekedik felül? A Fumax kiadó jóvoltából választ kaphatunk erre a kérdésre, a négy részes, 2004-ben kiadott Loki minisorozat formájában, mely egy igényes, normál képregénynél nagyobb méretű (oversized) keményfedeles kötetben tárul a magyar olvasók elé.

A történet nem törődik a felvezetéssel, egyből a lehető legmegdöbbentőbb jelenetben találjuk magunkat már az első jelenetben; Thor láncra verve hever Loki lábai előtt, aki most már Asgard kegyetlen Uraként áll a nép előtt. Habár az idáig vezető útról nem derül ki sok minden, Loki győzelme magáért beszél: mostantól mindenki az ő kegyeiért verseng, aki meg nem, az jobban teszi, ha beáll a sorba. A győzelem azonban korántsem felhőtlen számára, megannyi kétség, és a trónnal járó rengeteg probléma és megoldandó ügy az, ami elidegeníti a karaktert új helyzetétől. Elérte a célját, de hova tovább?

kepregenyajanlo-loki-1.JPG

Esad Ribic monumentális, gyönyörűen kidolgozott és részletes festett képein keresztül tárul elénk ez az alternatív történet, mely a cselszövés istenét helyezi mindenki fölé Asgard-on. Loki sanyarú sorsa, boldogtalansága, folyamatos megalázottsága és - ezekből adódóan – sérült lelkivilága az, amelyhez sokkal közelebb juthatunk ebben a történetben, mint eddig bármikor. Megismerjük fájdalmait és kétségeit, illetve az egyik legfontosabb motivációját:  Thor elleni örökös küzdelmét és szembenállását. Rob Rodi, a történet írója egy lebilincselő történet keretében fejti fel annak a karakternek a lelki világát, akivel az olvasó a legkevésbé sem akar azonosulni. A kezdeti ellenszenv azonban a kötet végére nem marad fekete-fehér, a sztori szépen eljátszadozik Loki vélt és valós sérelmeivel, hogy aztán egy igencsak ütős finálé keretében pontot tegyen az őrület végére.

A kötet továbbá markáns választ ad arra a kérdésre is, hogy Loki mennyire való az asgardi trón élére örökös bizonytalanságával és pálfordulásaival egyetemben. Asgard felett aratott győzelmének következményei, illetve a harcosokkal és Istenekkel való személyes kapcsolatán keresztül kiválóan kirajzolódik egy kép a karakterről; a leigázott és szövetséges asgardiakkal való párbeszédhelyzetek azok, amelyeken keresztül közelebb jutunk Loki karakterének a lényegéhez. Bár a lezárástól többet vártam volna, maga a kötet egy igazán dermesztő hangulattal megspékelt, gyönyörű látványvilággal ellátott történetet tár elénk a Marvel Univerzum egyik legellentmondásosabb karakteréről.

kepregenyajanlo-loki-borito.jpg

Ajánlónk megelőző részében Pókemberrel foglalkoztunk, ha lemaradtál volna, katt ide! Ha pedig szeretnél még hasonló jóságokat olvasni, akkor nosza, irány vendégszerzőnk, Beny DeVito weboldala, ahol a Nagy Marvel-Képregénygyűjtemény eddig megjelent köteteiről is olvashattok!