Egy ideje már megjelentek a piacon a Szukits keményfedeles képregénykötetei (itt és itt olvashatsz róluk), a Star Wars-sorozat pedig állandó szereplője a felhozatalnak, miközben idén a Warhammer és az Alien/Predator is csatlakozik a kínálathoz. Nehéz lenne azt mondanom, hogy nem vagyok elfogult a kiadványokkal szemben, de ennek oka is van, hiszen a Spawn mellett talán a legjobb kötetekről beszélhetünk, amik tényleg minőségi formában, igényes külsővel és tartalommal látnak napvilágot. Eddig azonban főleg a legismertebb karakterek kerültek a történetek középpontjába – és bár a nyári két könyv is kapcsolódik a fő cselekményszálhoz, ezúttal egy olyan személy ismerhettünk meg, akiről a mainstream vonal nem tesz túl sok említést.

swall.jpg

Star Wars: Doktor Aphra

Doktor Aphra már a korábbi kötetekben is szerepelt, de azon túl nem sokat lehetett megtudni róla, hogy velejéig romlott nőszemélyről van szó, aki két szadista droiddal felszerelkezve magának Darth Vadernek tesz szívességeket. Ehhez képest végre a háttere is nyilvánvalóvá válik, hogy szülei miképpen foglalkoztak (vagy éppen nem foglalkoztak) vele, milyen karriert futott be, milyen nehézségekkel kellett szembenéznie, miközben régésznek állt. Mint kiderül, édesapja legalább olyan megszállott, mint ő maga, és miközben lányát maga mellé állítva egy ősi titok nyomába ered, valami sokkal nagyobb erővel találkozik össze, mint azt bármelyikük is gondolta volna.

A Kev Walker és Salvador Larroca rajzaival illusztrált történetet Kieron Gillen írta, és a szerző a megszokottól némileg eltérő, egészen érdekes cselekményszálat alkotott, ami egy nagyon kettős személyiséget mutat be. Jómagam úgy gondolom, hogy tévesen indult meg az elmúlt évtizedekben a rossz karakterek mosdatása, miszerint „nekik is van emberi oldaluk”, mivel szép is lenne, ha egy ember nem rendelkezne ilyesmivel, és nem az dönt arról, hogy ki milyen, hogy néha jó tettekre is képes. A lényeg ugyanis az, általánosságban hogy viselkedünk embertársainkkal – Aphra pedig ezen a téren elbukik, ahogyan az a másik kötetből is kiderül. Ettől függetlenül a sztori jópofa, a képek nagyon szépek, emellett a világkép is kiszélesedik azok számára, akik annyira nincsenek otthon ebben a sajátos univerzumban. A kötet kellemesen vaskos, az ára pedig a szokásos, avagy 4590 forint.

sw1aphra.jpg

Star Wars: A sikolyok fellegvára

Ismét Aphra a lényeg, aki sötét és velejéig romlott társaival együtt Luke-kal akad össze, hogy a fiatal, még képzés előtt álló fiatalembert egy különleges kalandra hívja. Az előző történetben megszerzett relikviát ugyanis a Sikolyok Fellegvárának királynője tudja csak beindítani, aki viszont minden évben a legkülönlegesebb élőlényeket kéreti maga elé, hogy utána a színfalak mögött vizsgálja meg őket. Természetesen Luke tökéletes erre a célra, de az már nem annyira biztos, hogy a vérszomjas, különleges képességekkel megáldott uralkodó vendégszeretete nem csak álca, ami mögött a legtébolyultabb veszedelmek várják hőseinket.

A Kieron Gillen és Jason Aaron által írt történethez Marco Checchetto, Salvador Larroca, és Andrea Broccardo illusztrációi nyújtják a vizuális élményt, amire ezúttal sem lehet panasz, ráadásul maga a cselekmény is inkább horror, mint eddig bármikor a hazai sorozatban. Külön kiemelendő a királynő testőrsége, amely páncélzatával és fényszimbólumaival a kereszteseket idézi, így meglehetősen menő a harcosok külseje. A 4590 forintos kötet egyértelműen megéri az árát, és bár nem árt hozzá az előzmények ismerete, önálló, a megszokottnál komorabb történetként is érdemes rá beruházni.

sw2sikolyok.jpg

Star Wars: Han Solo

Aphra két kalandja után, az ősz beköszönésével párhuzamosan ismét közismertebb arcok tették tiszteletüket a Szukits köteteiben, így először a legismertebb csempész, Han Solo, majd pedig mester és tanítványa kapta a reflektorfényt. A lényegre törő módon csak Han Solonak címzett kötet a Falcon legénységének egy titkos küldetését mutatja be, amihez viszont Soloéknak egy speciális, kimondottan veszélyes versenyen kell sikerrel szerepelniük. A siker pedig ezúttal nem szükségszerűen az első helyet jelenti, hanem inkább azt, hogy a társaság élve jut el a célig. Ráadásul nem kizárólag a külső behatások miatt kell aggódniuk, hanem bizony utasaik miatt is.

Mark Brooks rajzai kifejezetten mutatósak, de a Marjorie Liu írta sztori is érdekes, szórakoztató, még ha nem is kifejezetten meglepők a fordulatai. Emellett ne felejtsük azt sem, hogy Solo a mai napig az egyik legkedveltebb karakter ebben az univerzumban, aki már külön filmet is kapott, szóval mindenképpen érthető egy szóló (haha) kötet a szereplésével. Ami kicsit negatívum: ez a könyv (és a következő) jóval vékonyabb a megszokottnál, kicsit fura az eddigi gyűjteményeket ismerve, de a bevált 4590 forintos árat így is megérheti a rajongóknak.

sw3solo.jpg

Star Wars: Obi-van és Anakin

Az Obi-van és Anakin történetét bemutató kötet viszont számomra kakukktojás, elvégre a szereplők hátteréhez nem sokat tesz hozzá a bemutatott kaland, maximum címszavakban láthatjuk egy-egy visszaemlékezés során, ahogyan Palpatine elkezdi behálózni és megpróbálja maga mellé állítani a fiút. Ettől függetlenül a fő szál egy idegen, korábban nem ismert bolygón játszódik, ahol mester és tanítványa egy vészjelzése miatt száll le, majd szembesül a ténnyel, hogy a helyi civilizáció szinte teljesen kipusztult, csak két frakció kevéske túlélői vívják örökösnek tűnő harcukat. Ha a szinopszis ismerős, az nem a véletlen műve, elvégre a Yoda titkos háborúja is hasonló koncepcióval indít, így még ha fel is fedezni eltéréseket, azért végig ott motoszkál az ember fejében a gondolat az újrahasznosításról.

Ha Charles Soule története nem is kiemelkedő (egyébként egyáltalán nem rossz), Marco Checchetto rajzai mentik a menthetőt, ennek hála jó kézbe venni ezt a kötetet is – sajnos szintén egy fitness verzió a végeredmény, az ár pedig változatlan.

sw4obi.jpg

Webshop ajánló
2018 őszi MondoCon

Lesz még más is…

Ahogyan eddig, a Szukits kötetei továbbra is kifejezetten igényesek, a képregények rajongóinak csak ajánlani tudom ezeket, ahogyan a Star Wars-univerzum kedvelőinek is. Sőt, senki ne feledje, hogy már kapható egy adag Alien-témájú képregény, méghozzá limitált, gyűjtői pakkban is (erről bővebben a következő Borzongásban olvashattok majd). Emellett hamarosan érkezik a Warhammer 40,000 képregény, sőt nagy szeretettel várjuk a Vaják-gyűjteményt is, amiért ismételten nagy köszönet jár a kiadónak. Szóval kínálat van, a minőség önmagáért beszél, így aki szereti a képregényeket és ezeket a témákat, az bátran essen neki ezeknek a történeteknek, főleg, hogy a Szukits oldalán időnként nagyon jó kis akciók vannak. Én szóltam.

A szeretetcsomagot köszönjük a kiadónak!