...bár tegyük hozzá, az Imperium Romanum megosztotta a kritikusokat, 25 és 94 százalék között kapta az értékeléseket, de a többség kiegyezett a 60-65% körüli átlaggal. Semmi extra, semmi kiemelkedő, egy birodalomépítő tucatjáték, buta tervezéssel, és rengeteg buggal. Utóbbiak közül párat az eddig kiadott pár folt már eliminált, sőt, ezekben fájdalomdíjként egy-egy új pályát is kaptunk. Ami még érdekesebb: időközben két „Value Pack” is megjelent, pár új küldetéssel, fejlesztéssel, melyeket a GamersGate online boltjában lehet megvásárolni 5 dollár körüli áron. Most pedig bejelentésre került a második rész.

A kiadó úgy reklámozza termékét, mint az első rész folytatását, de miután abban semmiféle sztorivonal nem volt, csak egymásra dobált, önálló szcenáriók, ez már eleve túlzás. Az első fontos újítás, hogy az általunk képviselt római patrícius, akinek célja, hogy Róma kormányzója legyen, állandó figuraként fog megjelenni, tehát vele kalandozunk a missziókban, őt használhatjuk a szabadjátékban és a multiban is. Igen, multiban, ugyanis végre az online pontvadászaton túl lesz ez is, ráadásul kooperatív és kompetitív módokkal egyaránt. Lesznek patrónusaink is: több mint húsz ismert történelmi figura, közte Julius Caesar, Pompeius és Octavianus kegyét nyerhetjük el, akik aztán újabb feladatokat adnak nekünk. A kampánymód húsz pályát tartalmaz, továbbra is persze történelmi helyszíneket és eseményeket feldolgozva, és bár szeretném, ha ez végre normális, egymásra épülő sztorimód lenne, erről sajnos nincs semmi szó az erősen marketingszagú, túllihegett sajtóanyagban. Állítólag fejlesztik a harcrendszert (hát, nulláról csak fejleszteni lehet...), seregünk sztenderd RTS-irányítással lesz terelhető (jó is lenne...), a gazdasági motor (ilyen is volt benne?) megújul és fejlődik, lesznek hajók és szigetek (ez legalább jól hangzik). A többi már csak a régi leves felmelegítése, hátha valaki még megeszi: „vizualizált” katasztrófák (tűzvész, földrengés), rendkívüli események (ostrom, lázadás), monumentumok (Colosseum, Circus Maximus, Pantheon) – ezek ugyanis mind benne voltak az első részben is. A „több mint 60 épület és 50 egység” meg szerintem picit azért égő...

No majd meglátjuk, a többjátékos üzemmód mindenesetre rendben van, bár ugye ezt aztán alaposan el lehet szúrni, a szóló módban viszont egyelőre semmi érdemlegest nem látok még, a kiadott képek pedig akár az első részből is származhatnának. Várjuk ki, mi lesz belőle – a megjelenés 2009 márciusára várható.