Rengeteg verekedős játékot láttunk jönni és menni az évek során, köztük egyetlen alkalmas csodákkal, friss kihívókkal, és a játéktermi idők óta hódító régi motorosok legújabb fejezeteivel egyaránt. Utóbbiak közül talán a Street Fighter, a Tekken vagy épp a Mortal Kombat jobban benne van a köztudatban, de azt hiszem, azért a King of Fighters-sorozatot sem kell különösebben bemutatni, aminek harcosai már ugyancsak több évtizede törlik fel egymással a padlót a többnyire 2D-s küzdőtereken. Az SNK még a 2019-es EVO keretében harangozta be a széria legújabb üdvöskéjét, a King of Fighters 15-öt, ami a tervek szerint idén be is fog futni – bár ugye COVID meg minden mellett ki tudja, még mi változik –, de a rajongóknak addig sem kell tétlenkedniük, hiszen berobbant az előd minden létező finomsággal megtömött kiadása, a King of Fighters 14 Ultimate Edition.

Ki a legény a gáton?

A sorozat 3D-s vonalát erősítő King of Fighters 14 Ultimate Edition gyakorlatilag elhoz mindent, amire a műfaj kedvelői vágyhatnak, majd tartalmak tekintetében rádob még egy megpúpozott lapáttal az alapjáték kínálatára, mindezt ráadásul egész korrekt áron, így jó választás lehet a veteránoknak, hogy edzésben maradjanak, és az újoncoknak is a mechanikákkal való ismerkedéshez. Az alapok szerencsére könnyen elsajátíthatók az oktató móddal, aztán a hagyományos játékmódokban, a barátokkal való lokális hirigeken, vagy ha már elég magabiztosnak érezzük magunkat, akkor akár az internetes küzdőtereken is rajtunk áll a harcrendszer titkainak kiismerése és mesteri szintű elsajátítása. 

A nemcsak kinézetben eltérő, de sajátos harcstílusával teljesen más játékélményt nyújtó ÖTVEN – igen, jól olvastad – karakter között garantáltan megtalálja mindenki a hozzá passzolót, legyen az az erősen figyelemelterelő adottságokkal bíró Mai, vagy netán a már a Tekken 7-ben is vendégeskedett izomkolosszus, Geese Howard. Ha pedig valaki még ezt is keveselné, az Ultimate Edition további nyolc harcossal – Rock Howard, Vanessa, Ryuji Yamazaki, Whip, Heidern, Blue Mary, Oswald, Najd – fejeli meg a repertoárt, ezzel 58-ra duzzasztva a bajnoki címre hajtó karakterek számát, amihez hozzácsap még tíz extra kosztümöt és szintén tíz mutatós PlayStation 4-témát is. Akinek már sikerült esetleg az új generációra váltás, az mondjuk utóbbival valószínűleg nem megy sokra, de hát nem lehet minden tökéletes. 

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

All-In

A King of Fighters 14 abszolút hozza az elvárt színvonalat, még ha szemünknek kicsit szoknia is kell a 3D-s látványt. A bődületes mennyiségű karakter és számos különböző játékmód azonban garantálja, hogy nem fogunk egyhamar ráunni a tetszés szerint 3-3 vagy 1-1 elleni összecsapásokra. Az alapjáték eleve igen vaskos kínálatára az Ultimate Edition végső soron „csupán” pár új karakterrel, néhány extra ruhával és egy maroknyi mutatós PlayStation 4-témával licitál rá, ami talán kevésnek hangozhat, de tényleg rendkívül sokat hozzátesz az élményhez. Azt persze nyilván már mindenki maga dönti el, hogy ezért az összegért neki megéri-e, vagy megelégszik az alapokkal, de minket mindenesetre eléggé meggyőzött.