Nem könnyű manapság újoncként belépni egy piacra, legyen szó bármilyen területről is. Vegyük például a mobiltelefonokat. Megvannak az óriás márkák, amik javarészt leuralják a piacot és megvannak azok a brandek is, amik nem is feltétlen célozzák meg a csúcsok csúcsát, inkább ott akarnak erősek lenni, ahol a márka-óriások nem tudnak. Akárhogy is nézzük, kis túlzással egy maroknyi olyan márka van a telefonok között - legalábbis nálunk Európában - amik népszerűek és sikeresek a vásárlók körében, ezek közé pedig szinte lehetetlen újonnan belépni és megvetni a lábad. Ha valaki mégis ezzel próbálkozik - például a Telekom - akkor vagy valami egetrengető újdonsággal kell előállniuk, vagy egy már meglévő funkció újragondolásával és tökéletesítésével, vagy pedig a kimagasló ár-érték arány megtalálásával.

A 2023-ban életre hívott saját márkás T Phone készülékek utóbbit célozták meg és bár nem voltak rossz készülékek, a tavalyi modelleknél túlzás lenne azt állítani, hogy el is érték az áhított célt. Idén viszont megjelent a széria második generációja, már kapható a T Phone 2 5G és a T Phone 2 Pro 5G, amik ár-érték arányban már magasabb szintet képviselnek.

Mi van a dobozban?

Manapság már aligha kirívó, ha nem találunk töltőfejet a dobozban. Nincs ez másképp a T Phone-ok második generációjánál sem, a T Phone 2 5G és a T Phone 2 Pro 5G mellett sem lapul töltőfej, azt külön kell beszereznünk. Amit viszont megtalálunk a dobozban az a szokásos SIM tű, egy USB-C töltőkábel és a használati utasítás, magyar nyelven is. Meg persze ott vannak a készülékek, a számomra meglehetősen nagy készülékek. Néhány milliméternyi eltérést leszámítva nagyjából ugyanakkor a két telefon, a kijelzők között viszont bőven akadnak eltérések, de erről picit később.

Elsőként kezünkbe véve a telefonokat nem csak a méretük tűnik fel, de anyaghasználatuk is. Az összeszerelés minőségére nem lehet panaszunk és igazából az anyaghasználatra sem, csak ne felejtsük el, hogy ezek a készülékek nem a prémium szegmenst célozták meg, így meg kell elégednünk a műanyag házzal. A színek között pedig magukkal a készülékekkel tudunk válogatni, a T Phone 2 5G ugyanis csak szürke, míg a T Phone 2 Pro 5G csak kék színben érhető el. Nekem a világos T Phone 2 5G sokkal jobban bejött és a Pro készülék sötét színéből adódóan az ujjlenyomatok is jobban gyűjti.

Odaver a kijelző?

Talán a kijelzőkben fejlődött leginkább a T Phone készülékek második generációja. Míg a 2023-as modelleknél a sima és a Pro verzió is 60 Hz-es HD+ kijelzőket kapott, addig 2024-ben a T Phone 2 5G és a T Phone 2 Pro 5G is 120 Hz-es kijelzőkkel érkezik, előbbi egy FHD+ IPS, utóbbi egy FHD+ AMOLED panellel. Ez pedig óriási fegyvertény a T Phone 2 Pro 5G oldalán, az AMOLED-del szerelt modell köröket ver a kistestvérére. 

Hiába ugyanakkora a felbontás és a képfrissítés, fényerőben, színhűségben, betekintési szögekben a T Phone 2 Pro 5G sokkal jobban teljesít. Fájó és a mai szemnek talán már-már csúnya viszont a nagy káva. A Pro készüléken persze ez valamennyivel vékonyabb, de így is szembetűnő. A Pro 6,8 collel büszkélkedik a 6,58-as testvére előtt, ám utóbbi vaskos kávája miatt kézben tartva szinte ugyanakkora a két telefon.

A kijelzők szempontból, mi a két készülék közül a T Phone 2 Pro 5G-t ajánljuk, de ezzel az erővel nyargaljunk is át a kamerák közé, ahol pedig pont az olcsóbb készülék szerepel jobban.

A kamerákon még van mit javítani

T Phone 2 5G

T Phone 2 Pro 5G

hátlapi fő kamera: 50 MP

hátlapi fő kamera: 50 MP

szelfi kamera: 8 MP

szelfi kamera: 16 MP

makró és mélység kamera: 2 MP

makró és mélység: 2 MP

 

széleslátó: 5 MP

 

A kamerák között ugyanis az az érdekes helyzet állt elő, hogy papíron a T Phone 2 Prónak kellene minőségibbnek lennie, a sima T Phone 2 mégis jobbnak tűnik. Én nem vagyok egy nagy fotós, nem értek a fényképészethez, így inkább kikértem olyan ismerősöm véleményét, aki ért ehhez, illetve a netet is bújtam picit a vásárlói vélemények után. Szinte egyöntetűen a T Phone 2 5G-t hozták ki nyertesként a kamerák csatájából, élesebb képminőségre, jobb színhűségre hivatkozva. 

Azt viszont muszáj kiemelnünk, hogy a két készülék árcéduláiból adódóan, egyik sem a minőségi fotózás és videózás nagykövete. Egyértelmű, hogy ezen a téren kell a legtöbb kompromisszumot kötnünk a két telefonnal. Fotóik nem kifejezetten határozottak, hiányoznak róluk az apró részletek és színösszetételben sem az igaziak. Videózni pedig maximum 1440p-ben tudunk, 30 fps mellett. A ha 60 fps pedig akkor sem elérhető, ha 1080 vagy 720p-ről van szó.

A kijelzőkkel nyert T Phone 2 Pro 5G előny viszont a kamerákhoz eltűnik, itt bizony ha csak egy picit is, de jobban teljesít az olcsóbb T Phone 2 5G.

Az alapok stabilak

Azt viszont meg kell hagyni, hogy a két készülék szoftveres alapjai jólismertek, stabilak és kitartanak néhány évig, a nyers erő terén pedig nyilván nem a piac csúcsai, de sokat fejlődtek tavalyi elődjeikhez képest és jelenlegi formájukban, jó pár évig kiszolgálhatják a vásárlót. Mindkét készülék Android 14-es OS-en fut, különösebb cicomázás és egyedi megoldások nélkül. Nyers, tiszta Android, ahogy azt szeretjük és ismerjük. Még támogatások terén sem tér el a két modell egymástól. Mindkét készülékre két generációs Android frissítést ígér a Telekom, valamint 5 évnyi biztonsági frissítést, az első 3 évben havi rendszerességgel, a maradék két évben pedig negyedéves gyakorisággal.

Nem csak szoftveres, de hardveres téren is fejlődtek a telefonok. Végre elhagyták a Dimensity procikat, helyüket átvette a 6. generációs Snapdragon SM6450, ami a tőle elvárható erősséggel és stabilitással teszi a dolgát. Bőven megbirkózik a népszerűbb játékok futtatásával, különösebb melegedés nélkül. Természetesen melegszik a készülék háta játék közben, de nem zavaró és nem egészségtelen mennyiségben.

t-phone-2-5g-mobil.jpeg

A T Phone 2 5G 6/128-as tárhellyel, a T Phone 2 Pro 5G pedig 8/256-os tárhellyel vásárolható meg, de mindkét készülék bővíthető microSD kártyával, maximum 2 TB-ig.

Kibír egy napot? 

Az akkumulátor szintjén a T Phone 2 5G tavalyi 4500 mAh-s aksija idén már 5000-re nőtt, míg a T Phone 2 Pro 5G aksija ugyanúgy 5000 mAh-s, ahogy tavaly is az volt. Lényeges különbség viszont, hogy a T Phone 2 5G csupán 15 wattos vezetékes gyorstöltésre képes, míg a T Phone 2 Pro 5G 25 wattos vezetékes és 15 wattos vezetéknélküli töltést is támogat. Egyik modelltől sem szabad csodát várni az üzemidő terén, online számítások 10-15 órás üzemidőt mondanak a két készüléknek, ezekkel könnyedén kibírunk egy átlag napot.

Összegzés

Pozitívan csalódtunk a T Phone készülékek második generációjában. Örvendetes a jobb proci, a több RAM, a minőségibb kijelző, az IP54-es por- és vízállóság, a hibátlanul működő ujjlenyomat zár, míg a tavalyi hibák orvosolása is dicséretes. Végre kaptak a készülékek NFC-t, eSIM támogatást is! A gyengécske kamerasziget picit belerondít a képbe, de ebben az árkategóriában ezt hajlamosabbak vagyunk elnézni.

A T Phone 2 5G 59 840 forintos, míg a T Phone 2 Pro 5G 99 880 forintos listaáron kapható a Telekomnál. Ilyen árakon pedig kifejezetten olcsónak számítanak a mai mobilpiacon és bár vannak méltó kihívóik hasonló árakkal, más gyártóktól, a T Phone készülékek második generációja megállja a helyét tudásban, minőségben, szavatosságban is. 60 és 100 ezer forintért mindkettő hasznos készülékünk tud lenni akár több évig is, feltéve, ha elfogadjuk, hogy a felsőbb kategóriás készülékekkel nem veszik fel a versenyt.