Tavaly azt írtuk a P50 Pro tesztünk végén, hogy a kínai cég akkor tudna ismét beszállni a legfontosabb mobiljátékosok ligájába, ha visszakapná az évekkel ezelőtt elvett lehetőségeket. A GMS hiányát nagyon megszenvedte a vállalat, de a kereskedelmi szankciók ellenére azonban tovább gyártja a készülékeit. A P60 Pro is szuper telefon, mindent tud, amit kell, csak hát ott van az a pici "de…", ami azonban már többféle módon pótolható, még akkor is, ha nem éppen szabályos.

img20230518171010.jpg

Rokokó

A Huawei P60 Pro hozzánk egy fehér dobozban került, ami előrevetítette a telefon várhatón színét, de azt nem, valójában milyen gyönyörű telefont vehettünk kézbe. Persze az alapok mit sem változtak, nagyméretű kijelző, egyenlő kávákkal, a telefon alján van elhelyezve az USB-C port, itt található a nano-SIM tálca, a hangszóró egyik fele, de az igazán megragadó az, ahogy a hátlap kinéz. Az elmúlt évek alatt már jó néhány telefont láttunk, kipróbáltunk, de a Huawei által alkalmazott gyártási technológiával gyártott hátlap mintázat a legkülönlegesebb, amit láttunk valaha is. Nézzetek csak a képre! Ennek a színnek a neve rokokó gyöngy, a mintázat pedig minden telefonon különbözik, teljesen egyedi megjelenést adva ezzel minden Huawei P60 Prónak.

img20230517084531.jpg

A telefon nagyjából a tavalyi hardvert kapta meg: Snapdragon 8+ Gen 1., 8 GB RAM, 256 GB háttértár, Adreno 730 GPU (Adreno 660 helyett), gyönyörű, 1220x2700 pixeles LTPO OLED kijelző, EMUI 13.1. Valljuk be, ez bőven elég volt a Huawei P50 Prónak, és elég a Huawei P60 Prónak, tekintve, hogy a Huawei finomhangolást végzett. Tovább javította az EMUI felhasználói élményét, fejlesztette a kamerát, a Google pedig, ahogy már tavaly, most is pótolható, kerülő úton. A Huawei App Gallery gyakorlatilag már mindent tartalmaz, amire csak szükség van a mindennapokban. Híralkalmazások, banki programok, streamek (Netflix, Disney+, Sky Showtime, satöbbi), a Petal térkép működik, a Huawei okos asszisztense válaszol a kérdésekre, az Asphalt 9 hasít, ahogy maga a telefon is. Az App Gallery pillanatok alatt megtalálja és telepíti a külső forrásból származó dolgokat, egy kérdés után.

huawei-p60-pro-menu.jpg

Na és mi a helyzet a Google-lel? A P50 Pro tesztjében már bemutattuk a GSpace-t, ami ugyanúgy működik, mint tavaly, elérhető vele a Play áruház, a Google Fotók, plusz minden más, egy bejelentkezés után (hova kerülnek a login adatok?). A GBox egy újabb alternatíva a Google-hiány orvoslására, de itt csak a listán feltűnő újabb és újabb ajánlatokat telepíteni. Szóval van Google, meg nincs is, viszont a Huawei gyári e-mail programjába akárhány Gmail-es fiókkal is be lehet jelentkezni, ekkor a levelek ömlesztve jelennek meg.

A kijelzőn élvezet filmet nézni, gyönyörű képet ad, a dupla hangszóró kellően hangos, és telefonálás közben is tiszta hangot ad, még tömegközlekedésen sem volt gond a megértéssel. A 4815 mAh-s akku másfél-két napra elegendő energiát ad, ha pedig lemerül a telefon, akkor sem kell aggódni, mert a 88 wattos töltő kb. 40 perc alatt megeteti a készüléket (vezeték nélkül 50 Wattal, sőt van fordított töltés is). A kínai techvállalatok jó szokásához híven a doboz mindent tartalmaz, amit kell, a töltő egyszerre rendelkezik USB-A és USB-C porttal, azonban csak az egyiken képes tölteni, mindkettőn nem, nem dughatunk rá még egy készüléket.

Új kamera

A Huawei P60 Pro kameráját alaposan átszabták a mérnökök, sokkal hangsúlyosabb lett a sziget, mint a tavaly modell esetében. Három plusz egy lencse áll rendelkezésre, és bár a teszthét alatt szakadt az eső folyamatosan, kipróbáltuk a kamerás képességeket. Két darab 48 MP-es, képstabilizátorral és autófókusszal ellátott lencsével (fő és telefotó), plusz egy ultraszéles lencsével lehet fotózni.

img202305170846181.jpg

A főlencse, ahogy a Mate 50 Pro esetében, itt is megkapta a változtatható rekesz funkciót, ezzel gyönyörű mosott képeket lehet készíteni, f/1.4 és f/4 között. Makrót a telefotós lencsével is lehet készíteni, és itt végre értelme is van, nem úgy, mint az alsó/középkategóriás telefonok 2 MP-es makrójának. Ultraszéles fotózás esetén a zoom nem használható. Nappal fényképeknél a vonalélesség és a dinamika jó, a színek szépek, a 100x digitális nagyítás pedig pont azt a minőséget nyújtja, amit ilyenkor már megszoktunk, makrófelvételeket akár pár centiről is lehet készíteni. Az esti képek is jók, persze ha van elegendő fénymennyiség.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Videózásban is mindent tud a Huawei P60 Pro, 4K-t és 1080 p-t, 60/30 fps-ben, ezeket a szelfikamera is tudja, ha pedig nem lenne elég a 256 GB tárhely, a Huawei nano-memory kártyájával lehet bővíteni a rendelkezésre álló helyet: egy 128 GB-os változatot már kb. 40 dollárnak megfelelő összegért meg lehet vásárolni.

Csúcskészülék?

Igen, az. Ugyanúgy, mint tavaly, idén is beletette a Huawei az összes tudását, lehetőségét ebbe a telefonba, amit kártyafüggetlenül 430 ezer forintért lehet megvásárolni, ami olcsóbb, mint a Huawei P50 Pro ára, és jelentősen olcsóbb, mint a Huawei Mate 50 Pro nyitóára. A Google hiánya persze fájó, de ezt ki lehet kerülni. A verseny éles, és bármeddig fejleszthet a Huawei, nem fog tudni visszakapaszkodni a 2019-es pozíciójába a GMS nélkül. Alternatíva persze van, a Huawei almárkájából önálló branddé vált Honor képében: erről hamarosan olvashattok, hiszen már nálunk van a Honor Magic 5 Pro, amit nemsokára bemutatunk.